Dostupni linkovi

Ima li nevinih u velikoj EPS aferi?


U aktuelnom slučaju nazvanom “Dve decimale”, kako navode mediji, Elektroprivreda Srbije ostala je bez 300 velikih kupaca
U aktuelnom slučaju nazvanom “Dve decimale”, kako navode mediji, Elektroprivreda Srbije ostala je bez 300 velikih kupaca

Da li je Elektroprivreda Srbije opljačkana za najmanje deset miliona evra, najpre bi trebalo bi da pokaže policijska provera koja je počela tek nakon pisanja domaće štampe. Zvaničnih podataka o još jednoj aferi sa kojom se povezuje najveće javno preduzeće u državi nema, jer sa zvaničnih mesta stižu samo formalne izjave.

Mirjana Filipović, državna sekretarka u Ministarstvu energetike, izjavila je da informacije objavljene u medijima ne smatra relevantnim, dok se ne sprovede istraga.

“Svako je nevin dok se ne dokaže suprotno. Ja ovde ne mogu sad da kažem sa aspekta da l’ je neko optužen, da l’ je neko krao ili nije krao. To je stvar policije, istrage i zakonodavstva. Svako ima pravo da se brani dok se suprotno ne dokaže. Ja vidim da ovde vi pričate o nekoj presudi, a presuda još nije doneta”, rekla je Filipović.

Sve je počelo, kako je pisao Blic, kada je ove godine ustanovljeno da mnoge kompanije nisu produžile ugovor sa EPS-om jer su im drugi trgovci ponudili niže cene električne energije.

EPS-a oštećen za desetak miliona evra zbog korigovanja cena na tenderima: Branko Kovačević
EPS-a oštećen za desetak miliona evra zbog korigovanja cena na tenderima: Branko Kovačević

To je bio alarm za angažovanje unutrašnje kontrole EPS-a koja je, kako je naveo taj beogradski list, otkrila da je iz EPS Snabdevanja cena javljana konkurenciji i da su menjani parametri obračuna.

Jelisaveta Vasilić, iz Saveta za borbu protiv korupcije, podseća da je ovo samo jedna od afera vezanih za EPS, od kojih je većina ostala bez epiloga:

“Politička volja je očigledno zatajila. To nije u redu zbog građana ove zemlje, zato što EPS nije privatno vlasništvo, ni vlade, ni ministara, već je vlasništvo svih nas. EPS je javno preduzeće od kog svaki građanin treba da ima koristi, a ne samo određena grupa ljudi koja je blizu vlasti, ili blizu direktorima, menadžmentu EPS-a, i koja se na taj način neosnovano bogati.”

Da je bilo nelogičnosti u trgovini strujom potvrdio je predsednik Nadzornog odbora EPS-a Branko Kovačević rekavši da je to preduzeće oštećeno za desetak miliona evra zbog korigovanja cena na tenderima.

Navodno, opet prema pisanju štampe, otkriveno je da je rukovodstvo „EPS Snabdevanja“ uvećavalo indeks za proračun koštanja električne energije za velike kupce dodajući još dva broja iza decimala već utvrđene cene struje, čime je EPS gubio tendere jer je njegova ponuda bila skuplja od konkurenata.

Sve to dešava se i u vreme restrukturiranja EPS-a, koje je od pre dve godine u paketu reformi dogovorenih sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Ekonomista Milan Kovačević kaže da se pokazalo da ni prisustvo MMF-a nije garancija.

“MMF nema običaj da zaviruje u detalje bilo kog preduzeća. Kada se radi o Elektroprivredi, oni su jedino insistirali da se ona reorganizuje i dovede u situaciju da uspešno posluje. Ali na žalost, kod nas je veliki problem što ima mnogo netransparentnih događanja. Izvršna vlast prosto neguje netransparentnost”, objašnjava Kovačević.

U međuvremenu je u kabinet premijera Aleksandra Vučića, na njegov lični zahtev, stigla informacija o poslovanju EPS-a i medijskim napisima koji govore o "velikoj pljački struje" koja se odvijala u vreme bivšeg rukovodstva tog javnog preduzeća.

Državna sekretarka Mirjana Filipović rekla je, odgovarajući na pitanja novinara, da nema saznanja da je takav izveštaj stigao u Ministarstvo energetike:

“Uostalom, za takva dokumenta su zaduženi organi koji treba da sprovedu istragu. Ministarstvo rudarstva i energetike nije nadležno za sprovođenje bilo kakve istrage u vezi sa zloupotrebom bilo kakvih, da kažemo, informacija i podataka u okviru EPS-a.”

Javnosti ostaje jedino da čeka rasplet i ove afere. Savet za borbu protiv korupcije, koji je stručno i savetodavno telo Vlade Srbije, još 2014. godine Vladi i tužilaštvu je dostavio izveštaj u kom se govori o mogućim malverzacijama u formiranju cena pri kupovini i prodaji električne energije.

Do danas, kaže Jelisaveta Vasilić, odgovora nije bilo.

Rukovodstvo „EPS Snabdevanja“ uvećavalo indeks za proračun koštanja električne energije za velike kupce dodajući još dva broja iza decimala već utvrđene cene struje
Rukovodstvo „EPS Snabdevanja“ uvećavalo indeks za proračun koštanja električne energije za velike kupce dodajući još dva broja iza decimala već utvrđene cene struje

“Bilo je simptomatično da u isto vreme struju prodaju po jeftinijoj ceni, a kupuju po skupljoj. I u to vreme je postojala sumnja na korupciju, i to baš sistemsku. Ako je već tada bilo sumnje, pa od 2014. godine do sada nemoguće je da niko nije mogao da vidi šta smo napisali i šta to treba ispitivati,” navodi Vasilić.

Pre pet godina bez epiloga je ostala “afera veka”, kako su je nazvali mediji, u kojoj je uhapšeno 15 osoba u istrazi malverzacija teških 12 miliona evra u Rudarskom basenu Kolubara. Jedan od nerešenih slučajeva u nizu je i propali tender za nabaku takozvanih pametnih brojila pre deset godina, posle sumnje da je EPS domaćoj industriji oduzeo posao vredan osamdeset miliona evra.

Milan Kovačević smatra da je teško očekivati rasvetljavanje poslednje afere.

“Kod nas je ipak sudska vlast previše pod uticajem izvršne vlasti. A jedan od ciljeva izvršne vlasti uoči izbora za predsednika Srbije iduće godine, kao što je uobičajeno u takvim sistuacijama, verovatno će biti i to da se ništa loše ne otkriva u tom periodu”, zaključuje Kovačević.

Samo usled sumnjivog poslovanja na tržištu električne energije u aktuelnom slučaju nazvanom “Dve decimale”, kako navode mediji, Elektroprivreda Srbije ostala je bez 300 velikih kupaca, među kojima su i oni u državnom vlasništvu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG