Dostupni linkovi

Počelo suđenje za zločine u Kaluđerskom Lazu


Viši sud u Bijelom Polju, Foto: Savo Prelević
Viši sud u Bijelom Polju, Foto: Savo Prelević

Suđenje za ubistvo albanskih izbjeglica u Kaluđerskom Lazu tokom NATO intervencije 1999. godine počelo je danas u Bijelom Polju. U pritvoru je sedam optuženih, osim provooptuženog Predraga Strugara koji je izjavio da će se na suđenju pojaviti samo ako se sud odrekne mjere protvora. Optuženi su danas odbili da odgovaraju na pitanje tužilaštva i suda, a njihovu odbranu će iznositi samo advokati.

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Optužnica tereti osam pripadnika nekadašnje Vojske Jugoslavije za ratni zločin protiv civilnog stanovništva albanske nacionalnosti sa Kosova počinjen u Kaluđerskom Lazu 1999. godine tokom intervencije NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Tom prilikom je ubijen 21 civil i izbjeglica među kojima je bilo djece, žena i staraca. Na suđenju se pojavilo sedam optuženih koji su već osam mjeseci u pritvoru. Momčilo Barjaktarević, Petar Labović, Aco Knežević, Branislav Radnić, Boro Novaković, Miro Bojović i Radomir Đurašković, svi iz Berana. Samo se prvooptuženi Predrag Strugar nalazi u Beogradu i njegov advokat Goran Rodić saglasio se da mu se sudi u odsustvu.

Optuženi su odbili da odgovaraju na pitanja tužilaštva i Sudskog vijeća kojim predsjedava Drago Konatar, a njihovu će odbranu iznositi advokati. Danas u pročitani njihovi iskazi iz istrage. Advokat više optuženih Milić Radovanić medijima je rekao:

"Za nekoliko dana će punih osam mjeseci od kako je optužnica stavljena na pravnu snagu i najvažnije je da pretres počinje, već je i tome vrijeme. Što se tiče ponuđenih dokaza od strane tužioca kolika je njihova dokazna snaga je to sada neću komentarisati, ostavimo sudu da ih izvede na pretres, pa ćemo o njima dati ocjenu kasnije. Ja želim da vjerujem sudu da će nakon završenog pretresa i ocjene dokaza donijeti pravičnu i zakonitu presudu. Što se tiče optuženih, bar ovih koje ja branim, svi oni osporavaju navode optužnice, čak neki osporavaju svoje fizičko prisustvo na terenu kada se dogodio slučaj."

Advokat Goran Rodić je za Radio Antena M najavio da će se odbrana prvooptuženog Nenada Strugara temeljiti na tvrdnji da se ne može govoriti o ratnom zločinu već se evenutalno može govoriti samo o povredi pravila vojne službe:

"Apsolutno sam siguran da sam događaj Kaluđerski Laz pravno ne može nikako da se tretira kako ratni zločin, a eventualno ukoliko bi postojala neka krivična odgovornost samo bi se moglo raspravljati potencijalno o krivičnom djelu povrede stražarske, patrolne i druge slične službe."

Advokat koji zastupa oko tridesetak članova oštećenih porodica Velija Murić, koji je prije dva dana ponudio državi Crnoj Gori vansudsko poravnanje za parnične postupke za nadoknadu štete o početku suđenja za krivično pravnu odgovornost, je rekao:

"Mi neprejudiciramo krivicu. Utvrđivanje krivice je na sudu. Sudsko vijeće je po mom dubokom ubjeđenju kvalifikovano da ponese teret ovog suđenja i nadam se da će krajnje objektivno, pošteno i nadasve stručno utvrditi sve relevantne činjenice, tako da sve do sudske odluke niko ne može da govori ni o krivici ni o ničemu, posebno ne jer je u fazi istrage bilo dvanaest osumnjičenih, u fazi optuženja osam osumnjičenih što znači da je moguće i od ovih optuženih da neko bude nevin. Mi uopšte ne insistiramo na to. Oštećeni posebno traže istinu i ne bi željeli da niko ne bude kriv, a da je on u suštini nevin. Naprotiv, traži se samo prava krivica i objektivna odgovornost za ovaj zločin."

Na pitanje kako je na početak suđenja reagovala javnost na Kosovu prištinski advokat Zenal Mekalj, koji je zajedno sa Murićem zastupnik porodica ubijenih kosovskih civila, je odgovorio:

"Nema neko zainteresovanje jer nije dovoljno obavještena javnost, ali ipak činjenica da smo mi ovdje, ja sa kolegom i oštećeni lično i predstavnici oštećenih porodica, govori da se ulaže velika nada u crnogorsko sudstvo."

Sudski proces za zločin u Kaluđerskom Lazu nastavlja se sjutra u Višem sudu u Bijelom Polju.

XS
SM
MD
LG