Dostupni linkovi

Strane investicije: Da li će Vlada ispuniti obećano


Fabrik 'Falke'
Fabrik 'Falke'
Borba za svakog stranog investitora ovih dana je nova vladina kampanja i to u startnoj predizbornoj nedelji.

Istovremeno dok je Smederevo nedavno napustio „US Still”, jedan od najvećih američkih proizvođača željeza, ulazak na tržište najavljuju rafinerija „Komiko oil” i švedska „Ikea”. Nemačka fabrika čarapa „Falke" u petak je otvorila voju proizvodnju u Leskovcu.

Amabasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas je u prisustvu predsednika države podsetio na ulogu stranih investitora u Srbiji.

„Ova investicija je voma bitna za nemčko srpske poslovne veze i dovodi do većeg izvoza. To će pomoći Srbiji da ima izbalansiraniruju spoljnu trgovinu“, kaže ambasador Mas.

Nova fabrika u Leskovcu predstavlja investiciju od preko deset miliona evra. Iako su Srbiju pristižu investitori vladini napor da povećava privrednu aktivnost i standard građana gotovo da je nevidljiva.

Mahmut Bušatlija, savetnik za strana ulaganja, procenjuje da su najave dolaska starnih investitora dobre, ali još uvek neizvesne zbog niza nepovoljnih okolnosti.

„Nadam se da nije dnevna politika ali vrlo, vrlo malo ima motiva da se to potvrdi. Ako ste pažljivo pratili jučerašnji sastanak sa Ikeom, koja je rekal da je spremna da do kraja 2013 godine otvori prvoj svoj prodajni magacin a to znači da im treba skoro dvije godine za taj poduhvat. Ako imate na umu da je to najobičnija industrijska hala, onda mi je malo čudna ta izjava da su to spremni daurade za dve godine da urade. I dalje se ovde stimuliše potrošnja, kroz tu prodaju, a ne proizvodnja. Dakle nisu se oni obavezali da urade nešto što bi nama pomoglo da se razvijemo a to je da ovde formiraju proizvodnju”, naglašava Bušatlija.

Vlasti Srbije su prethodnih godina značajno finansijski podupirale dolazak investitora deleći im beneficije, čak i i do do 10.000 eura, odnosno oko 20% od ukupne investicije.

Opreznost investitora u izbornoj godini

Ekonomski analitičar Milan Ćulibrk kaže da bi takva praksa morala da se obustavi. On ne veruje da su sadašnje najave dolaska većeg broja investitora realne, jer se Srbija nalazi u izbornoj godini, koja tradicionalno donosi neizvesnosti, na koju su investitori vrlo oprezni.

Milan Ćulibrk
Milan Ćulibrk
“Pa nekako mi se čini da se mnogo više priča o investicijama nego što ih zaista ima. Priča sa “Komiko oliom je dobila drugačiji epilog jer su gradske vlasti to odbijale sve dok nije otišao „US Still” i tada su shvatili koliko su važne strane investicije i kada su izgubili jednog velikog poslodavca oni su odbijali tri godine da daju dozvole i saglasnosti da se gradi rafinerija u Smederevu. Najava “Ikee” da će investirati 2013 godione u Srbiju jeste dobar znak ali to je na neki način daleka budućnost.Ono što je problematično jeste ova godina, zato što su u maju izbori, posle toga će trajati konslutacije za sastav nove vlade. Ja ne verujem da će veliki broj stranih investitora pohrliti u Srbiju dok nevide kakva će vlada biti formirana i kakvu će ekonomsku politiku voditi”, procenjuje Ćulibrk.

Srbija je dugo u regionu prednjačila po stranim investicijama. Iako su finansijski eksperti predviđali da će strana ulaganja u Srbiji biti dvostruko veća to se nije ispunilo.

Na drugoj strani, ni dosadašnje investicije nisu donele očekivani porast radnih mesta, kaže Mahmut Bušatlija, savetnik za strana ulaganja.

„Tako da su proporcije između investicija koje su ulazile u Srbiju i broja radnih mjesta su negativne. Dakle što je više investicija ulazilo mi smo više gubili radna mjesta.To je jedna nezdrava atmosfera koja baš ne stimuliše ozbiljne investitore da dođu u ovu zemlju“, kaže Bušatlija.

Srbija još uvek nije dovoljno izgradila klimu poverenja i sigurnosti kako bi snažnije motivisala strane investitore. Komplikovane procedure, korupcija i nesigurna politička situacija svako nisu dobar saveznik za strane investitore.
XS
SM
MD
LG