Dostupni linkovi

Štrajkači glađu iz Kragujevca pred kolapsom


Štrajkači glađu iz preduzeća Šumadija DES, 18. jul 2012.
Štrajkači glađu iz preduzeća Šumadija DES, 18. jul 2012.
Zdravstveno stanje radnika sa invaliditetom, zaposlenih u kragujevačkom preduzeću Šumadija DES, koji deveti dan štrajkuju glađu, se drastično pogoršava, a štrajkači imaju ozbiljne zdravstvene tegobe i skoro svi se nalaze pred kolapsom.

Zamenik zaštitnika građana Goran Bašić izjavio je u sredu da je od nadležnih organa zatraženo da se pod hitno utvrdi odgovornost za stanje u preduzeću navodeći da se tim povodom obratio Ministarstvu ekonomije i inspekciji rada.

Uprkos njegovom apelu da prekinu gladovanje i veoma teškom zdravstvenom stanju, štrajkači su odlučni u nameri da istraju u svojim zahtevima i najavljuju radikalizaciju protesta.

Vasilije Mirković, Gabrijela Milovanović i Nikola Simić, radnici sa invaliditetom preduzeća Šumadija DES, koji već devet dana štrajkuju glađu tražeći isplatu, kažu da se oni i njihove porodice nalaze u bezizlaznom položaju jer nemaju od čega da žive.

„Moja porodica nema od čega da živi. Mi trpimo gladni i pre ovog štrajka. Nemamo nikakvih primanja osim ovoga jer ja sam radim u porodici. Da kupujemo na veresiju više ne možemo, jer nisam isplatio ni prethodne dugove tako da sam bio prinuđen da tražim hranu u kontejnerima da bismo se prehranili“, priča Mirković.

U sličnoj situaciji je i porodica njegove koleginice Gabrijele Milovanović.

„Mučimo se. kada ovde dobijemo neku muku, prvo vraćamo dugove, pa nama šta ostane“, kaže Milovanovićeva.

„Pozajmljivali smo se u prodavnici dok smo došli do cifre koju ne možemo da isplatimo. Zbog toga sam primoran da štrajkujem glađu jer sam i kod kuće već gladovao“, kaže Simić.
Štrajkači glađu iz preduzeća Šumadija DES, 18. jul 2012.
Štrajkači glađu iz preduzeća Šumadija DES, 18. jul 2012.

U preduzeću Šumadija DES radi 86 radnika od kojih je 51 osoba sa invaliditetom.

Preduzeće im duguje osam minimalnih zarada od po 20.000 dinara, a prema navodima socijalne radnice Milke Milovanović, za većinu njih i njihovih porodica to je jedini izvor prihoda.

„Ljudi štrajkuju glađu zbog neisplaćenih osam minimalnih mesečnih zarada, a njihov socijalni status je na nivou bede. Mi nismo podržavali ovaj štrajk glađu jer smo znali da će narušiti svoje zdarvlje i ugroziti živote. Jezivo je što u 21. veku osobe sa invaliditetom moraju da se na ovakav način bore za osnovno pravo na bednu minimalnu zaradu“, kaže Milovanovićeva.

Sredoje Dabović, predsednik kragujevačkog Saveza invalida rada kaže za RSE da država u čijoj je ingerenciji briga o invalidima rada i invalidnim osobama, treba hitno da reaguje i prekine agoniju štrajkača glađu u preduzeću Šumadija DES, tako što će im isplatiti zaostale zarade, a potom pripremiti dugoročan i sveobuhvatan program za rešavanje ovog problema.

„Treba prvenstveno isplatiti sve zaostale zarade i videti kako da im se obezbedi posao. Generalno, treba znatno više pažnje posvetiti invalidima i neophodno je da svaka firma zaposli bar po jednog invalida“, kaže Dabović.

Treba pronaći sistemsko rešenje

Menadžment preduzeća smatra da osnovni problem predstavlja kašnjenje sredstava koje država uplaćuje preduzećima koja zapošljavaju radnike sa invaliditetom. Iako je bilo obećano za sredinu juna, Ministarstvo finansija još uvek nije uplatilo 640.000 dinara za te namene.

Direktor Veroljub Bradić kaže da je zbog toga stanje u preduzeću očajno, ali da je rešenje problema nemoguće dok se ne formira nova vlada Srbije.

„Ova vlada je samo tehnička, i zbog toga je sve blokirano. Nismo mi jedini koji čekamo neku vrstu refundacija. Mnoštvo firmi u Srbiji čeka refundacije. Dok ih Vlada ne odobri i isplati, problem se odlaže, a dubioza je sve veća“, kaže Bradić.

Prema Dabovićevim navodima, preduzeća koja pretežno zapošljavaju invalide rada i u drugim gradovima u Srbiji nalaze se u veoma teškom položaju. U tim preduzećima i zaštitnim radionicama, plate su takođe minimalne i neredovne, a mnoga od njih su pred stečajem. Zbog toga od države očekuje sistemsko rešenje za njihovo poslovanje i radni status invalida.
Štrajkači glađu iz preduzeća Šumadija DES, 18. jul 2012.
Štrajkači glađu iz preduzeća Šumadija DES, 18. jul 2012.

„Razumem da je situacija vrlo teška, ali očekujem da se pripremi sistemsko rešenje na nivou države, a ne da se problemi rešavaju parcijalno. Treba pronaći sistemsko rešenje da se njima obezbedi posao, jer to su invalidi koji ne mogu lako da dođu do posla,“ kaže Dabović.

Zbog finansijskih neprilika štrajkači iz Kragujevca, pored hrane oskudevaju i u lekovima, a višednevni štrajk glađu ozbiljno je ugrozio njihovo već narušeno zdravlje.

Njihovo zdravstveno stanje, svakim danom je sve teže. Gladni su, iscrpljeni, malaksali. Svi se nalaze pred zdravstvenim kolapsom. Zbog toga ekipe Hitne pomoći intervenišu po nekoliko puta dnevno, ali i pored redovne zdravstvene podrške, višednevno gladovanje izaziva sve veće tegobe.

„Sve mi je gore i gore. Sve više malaksavamo. Teško nam je. Mučimo se, ne jedemo“,
„Juče sam bio u bolnici gde sam primio tri infuzije i injekcije. Krvni pritisak mi je bio 200 sa 120“,
pričaju radnici.

Štrajkače glađu po drugi put u poslednjih pet dana posetio je pomoćnik zaštitnika građana Goran Bašić koji ih je pozvao da prekinu gladovanje kako ne bi dalje ugrožavali zdravlje. On im je obećao i pomoć za rešavanje njihovih problema, ali se radnička agonija nastavlja, a štrajkači najavljuju da će, ukoliko im zahtev do petka ne bude ispunjen, radikalizovati štrajk i prestati da uzimaju i tečnost.
XS
SM
MD
LG