Dostupni linkovi

Štrajk rudara, traže "Trepču" pod nadležnošću Vlade Kosova


Trepča, ilustrativna fotografija
Trepča, ilustrativna fotografija

Oko 400 rudara kombinata “Trepča” štrajkuju od utorka zahtevajući od nadležnih organa da usvoje poseban zakon kojim bi Trepča iz nadležnosti Agencije za privatizaciju prešla pod nadležnost Vlade Kosova.

Qazim Jashari, direktor rudnika u Starom Trgu kod Mitrovice, u izjavi za RSE kaže da su rudari na osmom horizontu rudnika i da su odlučni da istraju u štrajku do realizacije njihovih zahteva.

„Štrajk i dalje traje, na početku je bilo 250 rudara, sada je preko 450. Ima i ostalih radnika koji se solidarišu. Na nivou Trepče, svi se solidarišu uključujući i rudare ostalih fabrika Trepče“, kazao je Jashari.

Ahmet Tmava, generalni direktor kombinata, u izjavi za RSE kaže da je status Trepče nejasan i, kao takav, ne pruža mogućnosti za razvoj.

„Ukoliko smo i dalje pod Agencijom za privatizaciju, to znači da postoje ometnje za dalji razvoj, to je preživljavanje bez perspektive, bez mogućnosti za investicije i bez razvojnih planova."

Metalurški kombinat Trepča je društveno preduzeće pod administracijom Agencije za privatizaciju, a eventualni prelaz u javno preduzeće podrazumevao bi da Trepča postane imovina Vlade Kosova.

Štrajk rudara je počeo pošto je Vlada Kosova u ponedeljak odlučila da povuče izmene Zakona o javnim preduzećima a koji je predviđao da Trepča postane pod nadležnost vlade.

Umesto toga, usvojene su izmene zakona o reorganizaciji pojedinih preduzeća čime je dat vremenski okvir od 18 do 36 meseci za izradu plana o funkcionisanju Trepče. Direktor rudnika, Jashari, navodi da je taj zakon ponovo stavio Trepču pod Agencijom za privatizaciju.

„Ovaj zakon je samo prolongirao rešavanje pitanja Trepče za jedno vreme, zato što smo i dalje pod upravom agencije a rok za stečaj je odložen na još 18 meseci. Nismo zadovoljni, rudari traže posebni zakon za Trepču kako bi ovo preduzeće bilo javno“, kazao je on.

Ukoliko vlada Kosova ne poduzme neki korak, Jashari je najavio i radikalne mere.

S druge strane, premijer Kosova, Isa Mustafa, smatra neopravdanim ovaj štrajk, pošto je, kako kaže, za rešavanje problema Trepče potrebno vreme.

“Nema razloga za štrajkom jer su radnici sigurni, Trepča je sigurna, ali ništa u vezi Trepče ne može se rešiti za dan-dva. Ja sam u utorak uveče razgovarao sa rukovodiocima Trepče i predložio sam im da nastave sa radom, jer nema razloga da rudari budu unutar rudnika jer će se problem rešiti, ali samo normalnim putem i normalnim procedurama”, kazao je on u sredu.

Iz Vlade Kosova su rekli da ovaj zakon o reorganizaciji predviđa stvaranje uslova da bi Trepča normalno radila, a kako bi se u međuvremenu pripremio plan organizacije i strategija Trepče.

U utorak su iz vlade takođe rekli da je Trepča bogastvo Kosova, da se nalazi na teritoriji Kosova, i prema tome „ovim kominatom će upravljati institucije Republike Kosova, na osnovu zakona, a u interesu radnika Trepče i kosovske ekonomije“.

Ekonomski stručnjaci na Kosovu ocenili su da se vlada, odustajanjem od Zakona o javnim preduzećima, predala pred pritiskom Srbije, ali i ostalih faktora.

Premijer Mustafa je, međutim, na svom Facebook nalogu napisao da je odluku o Trepčinom bankrotu 2. februara donela posebna komora Vrhovnog suda, a ne Srbija ili međunarodna zajednica.

XS
SM
MD
LG