Dostupni linkovi

Strah od zaoštravanja spoljne politike Pjongjanga


Tijelo Kim Jong-ila izloženo u staklenom sanduku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00
VIDEO: Telo Kim Džong Ila izloženo u mauzoleju u Pjongjangu

Dragan Štavljanin

Novi severnokorejski lider Kim Džong Un obišao je u utorak s drugim severnokorejskim zvaničnicima telo svog preminulog oca, bivšeg vođu Kim Džong Ila koje je izloženo u mauzoleju do sahrane sledeće sedmice. Susedne zemlje i velike sile izražavaju zabrinutost oko kursa najizolovanije države sveta koja poseduje nuklearno oružje.

Telo Kim Džong Ila je položeno u mauzolej gde se nalazi i balsamovano telo njegovog oca Kim Il Sunga izloženo u staklenom sarkofagu.

Severnokorejski mediji prenose scene kolektivne tuge od kada je objavljena vest o smrti Kim Džong Ila, koji je umro u subotu od srčanog udara dok je obilazio zemlju vozom.

On će biti sahranjen 28. decembra a građani su pozvani da podrže njegovog najmlađeg sina Kim Džong Una koji je određen za novog šefa države. Kim Džong – un je prvi put predstavljen javnosti kao naslednik u septembru prošle godine.

Međutim, s obzirom da nema ni 30 godina i ne poseduje političko iskustvo, postavlje se pitanje da li je taj proces njegovog uvođenja u vlast bio dovoljno dug da bi se sprečile frakcijske borbe u severnokorejskom vrhu.

Strahuje se da bi Pjongjang mogao da dodatno zaoštri spoljnu politiku i lansira svoje rakete, što je nekoliko puta činio u prošlosti, kako bi skrenuo pažnju sa sukoba oko vlasti.

Kim Džong Il je 14 godina pre smrti svog oca Kim Il Sunga 1994. bio određen za naslednika.

Susedi Severne Koreje zabrinuti zbog moguće destablizacije

Kina je saopštila u utorak da je sa SAD i Južnom Korejom razgovarala o tome koliko je važno da se održi stabilnost na Korejskom poluostrvu posle smrti severnokorejskog vođe Kim Džong Ila.

Kineski ministar spoljnih poslova Jang Đieči razgovarao je telefonom sa svojim južnokorejskim kolegom Kim Sung-Hvanom i sa državnom sekretarkom SAD Hilari Klinton, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Oni su se složili da je važno održati mir i stabilnost na Korejskom poluostrvu i da će održavati bliske susrete i koordinirati rad s Kinom.

Analitičari ocenjuju da Kina strahuje više od svih zbog moguće destabilizacije Severne Koreje koja bi verovatno izazvala priliv izbeglica a takođe ne želi brze političke promene kod svog suseda.

Kim Jong-un odaje poštu svom ocu
Kim Jong-un odaje poštu svom ocu
Američka državna sekretarka Hilari Klinton pozvala je novo severnokorejsko vođstvo da izabere put mira, poštovanja ljudskih prava i da poboljša odnose sa svojim susedima.

"Mi imamo zajednički interes za mirnu i stabilnu tranziciju u Severnoj Koreji kao i da osiguramo regionalni mir i stabilnost. U bliskim smo kontaktima sa našim partnerima u razgovorima šest zemalja. Duboko smo zabrinuti za dobrobit severnokorejskog naroda i naše misli i molitve su s njim u ovim teškim vremenima”, istakla je Klintonova.

Ona je rekla da su SAD spremne da pomognu Severnoj Koreji da popravi uslove života za narod ako je vlada u Pjongjangu spremna da radi zajedno s međunarodnom zajednicom na "započinjanju nove ere mira, prosperiteta i trajne bezbednosti na Korejskom poluostrvu".

Južna Koreja, čija je armija u pripravnosti, u utorak je izrazila saucešće severnokorejskom narodu i saopštila da će dopustiti porodicama uglednih Južnokorejaca povezanih sa Severnom Korejom da je posete. Seul nije izrazio saučešće Pjongjangu kada je 1994. umro osnivač komunističke dinastije Kim Il Sung, zbog čega su odnosi između dve zemlje godinama bili dodatno zategnuti.

Ministar za ujedinjenje Ju Vu- ik izjavio je da nikakva zvanična delegacija neće otputovati iz Seula u Pjongjang kako bi odala počast severnokorejskom vođi.

On je takođe izjavio da će zatražiti od hrišćanskih grupa da se suzdrže od osvetljavanja džinovskih božićnih stabala u blizini granice sa Severnom Korejom, što Pjongjang doživljava kao propagandni rat.
XS
SM
MD
LG