Dostupni linkovi

Balkan i 'Brexit': Strah od zaustavljanja proširenja EU


London
London

Strah od zaustavljanja procesa proširenja Evropske unije i osnaživanje desnih stranaka, glavne su reakcije u zemljama Zapadnog Balkana nakon što su građani Velike Britanije, na referendumu održanom 23. juna odlučili da napuste EU.

Tehnički ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač najavio je da će Hrvatska, kao zemlja članica nastojati da britanski izlazak iz EU što manje uspori pristupni proces zemalja u susjedstvu.

Međutim, profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Dejan Jović negativno ocjenjuje britansku odluku da iziđu iz EU, ocjenjujući da će to imati niz negativnih učinaka.

„Za zemlje zapadnog Balkana mislim da je ovo također loša vijest, jer u sadašnjoj situaciji mislim da će sve snage EU biti okrenute reguliranju odnosa sa EU, i sve drugo će stati. Sada mi se čini, daljnjih godinu ili dvije, koliko će trajati ovi inicijalni pregovori, ne dolaze u obzir nikakvi dalji koraci prema daljem proširenju.“

On je upozorio da su liberalne vrijednosti EU u krizi, da su uskoro američki izbori, da su alternativne opcije koje dolaze iz Turske i Rusije također antiliberalne, i da se suočavamo sa potencijalno opasnom situacijom, naročito za periferne zemlje Europe, o čemu više možete pročitati OVDJE.

Dizdarević: Na 'Brexitu' profitira korporativni sistem

Sličnog stava je i novinar i bivši diplomata Zlatko Dizdarević, koji naglašava da Evropa i svijet ovakvom odlukom ulaze u fazu destabilizacije, i da će od ovoga profitirati Wall Street i korporativni sistem velikih multinacionalnih kompanija.

Zlatko Dizdarević
Zlatko Dizdarević

"Činjenica je da se radi o istorijski negativnom aspektu za Evropu, činjenica je da će to biti signal i ohrabrenje onima koji su već počeli da razmišljaju u tom pravcu, ali nisu imali snage da artikulišu to na pravi način. Mislim da Evropa, a time i cijeli svijet, ulazi u jednu izuzetno složenu fazu destabilizacije", kaže Dizdarević.

Na pitanje da li je ovo prilika da SAD osnaže uticaj u Evropi, on odgovara:

"Amerika time dobija jedan veliki zamah na onom pravcu koji je ona pokazivala onim prijedlogom čuvenog TTIP sporazuma i sa svim ostalim. Amerika ima ambiciju potpune ekonomske dominacije nad Evropom, mislim, korporacije koje su bazirane u Americi i ova cijela situacija će ići njima u prilog, tako da će taj tvrdi, tzv. neoliberalni – ja ne vidim tu ništa liberalno – korporativni sistem velikih multinacionalnih kompanija i korporacija Wall Streeta itd, jako profitirati od svega ovoga", naglasio je, a cijeli razgovor sa Zlatkom Dizdarevićem možete pročitati OVDJE.

Jačanje političkog zaokreta Srbije ka Rusiji

Jelica Minić, predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji kaže za RSE da posledica britanske odluke o izlasku iz EU može biti usporavanje evropskog puta Srbije i jačanje političkog zaokreta prema Rusiji, prema kojoj već izvesno vreme opasno klizi.

“Mislim da ishod britanskog referenduma nije dobra vest za naš region i za Srbiju, ona sigurno nije dobra vest ni za EU, a nisam sigurna da je dobra vest čak i za građane Velike Britanije”, kaže Jelica Minić.

Što se regiona tiče, Jelica Minić posebno izdvaja Srbiju čiji će evropsku put biti usporen, jer će se EU pozabaviti sobom, pa se povećava opasnost da se ona još više okrene Moskvi.

”Najveći rizik je za Srbiju u odnosu na ostale zemlje regiona koji su mnogo više okrenuti ka EU. Kod građana Srbije, to pokazuju istraživanja javnog mnjenja, ima dosta skepse vezane za EU, a popularnost Rusije je u Srbiji u odnosu na ostale zemlje regiona, mnogo veća“, rekla je Minić čiji širi razgovor možete pročitati OVDE.

Čolaku: Kosovo izgubilo važnog saveznika

Ministar evropskih integracija Kosova, Bekim Čolaku, u razgovoru za RSE je kazao da EU neće biti ista bez Velike Britanije, te je izrazio bojazan da će ovakva odluka uticati i na ostale članice EU da krenu sličnim putem.

Čolaku dodaje da je Zapadni Balkan izgubio važnog saveznika unutar Evropske unije, te da ova odluka može da utiče na dalje proširenje Unije.

Zastave Kosova i Evropske unije
Zastave Kosova i Evropske unije

"Kosovo gubi članicu EU koja nas je među prvima priznala i otvoreno govorila o proširenju EU. Sada više nemamo tog saveznika unutar EU, i ne samo Kosovo, već Zapadni Balkan više nema tog saveznika koji je bio posvećen konsolidaciji mira i saradnje sa svima na Balkanu“, kazao je on.

On je izrazio nadu da će EU uspeti da sačuva ulogu važnog globalnog aktera i bez Velike Britanije, što je, kako je naveo, posebno važno za zemlje Balkana. OPŠIRNIJE

Crna Gora nastavlja evropski put

Britanski izlazak iz EU u Crnoj Gori se doživljava kao nagovještaj i uzrok predstojećih teških dana za evrointegracioni proces Crne Gore, ali i samu EU čija politika proširenja, prema riječima naših sagovornika, gubi dosadašnji sjaj.

Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović je, reagujući na britanski izlazak iz EU, rekao da će Crna Gora će „nastaviti sa svojom posvećenošću vrijednostima EU i procesom evropskih integracija“.

„Referendumska odluka građana Velike Britanije o napuštanju EU ima posebnu osjetljivost i težinu koje obavezuju na maksimalnu posvećenost očuvanju jedinstva 27 članica Unije“, rekao je Vujanović agenciji MINA.

Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori, Momčilo Radulović kaže da je izvjesno da se proširenje neće zvanično zaustavljati, ali da se ne može očekivati da će se odvijati intenzivnom dinamikom.

Biće potrebne godine za pronalaženje institucionalnih rješenja ove krize“, rekao je Radulović, a više o reakcijama u CG pročitajte OVDJE.

Makedonija između razočarenja i radosti

Makedonija u regionu ima najduži staž kao kandidat za članstvo u EU. Međutim, 11 godina čekanja je učinilo svoje, što se može videti i na debatama na socijalnim mrežama nakon rezultata referenduma o izlasku Britanije iz EU.

Ivo Kotevski – portparol vladajuće stranke VMRO DPMNE na naše pitanje o ishodu referenduma u Britaniji i uticaju na Makedoniju i region, poslao je SMS poruku u kojoj kaže:

“Reč je odluci britanskih glasača koja se treba poštovati i želimo im sreću na putu koji su odabrali. Za EU to svakako predstavlja gubitak značajne članice, a za Balkan i za Makedoniju odlazi zemlja koja je podržavala proces proširenja Evropske unije.”

S druge strane, visoki predstavnici vladajuće stranke, članovi simpatizeri VMRO DPMNE i desničarski nastrojena javnost na socijalnim mrežama se raduju ishodu referenduma u Britaniji, dok recimo liberalnija javnost izražava razočaranost.

Profesor i bivši ministar vanjskih poslova Denko Maleski kaže da je ovo tužan dan za Evropu i da će se narušiti balans između velikih država Unije. Maleski smatra da izlazak Britanije ne znači ništa dobro za Balkan, pošto su Britanci bili predvodnici proširenja za razliku od Francuza i Njemaca koji insistiraju na unutrašnjoj integraciji pa onda na prihvatanju novih zemalja članica, a više možete pročitati OVDE.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG