Dostupni linkovi

Zapis iz Krupnja: Strah od novih kiša i klizišta


Krupanj, maj 2014.
Krupanj, maj 2014.
Dok inženjerske jedinice Vojske Srbije popravljaju razorene puteve, a Javno preuzeće Srbija Vode obnavlja probijene nasipe na rekama, situacija u gradu se postepeno stabilizuje.

Iako je situacija u Krupnju znatno bolja nego u danima neposredno nakon katastrofalnih poplava i razornih klizišta ovde se strahuje od svake nove kiše i ponovnog pokretanja padina okolnih planina. Mnogi meštani ne mogu da se vrate u svoje domove jer je nepogoda uništila 40 kuća.

Jedan od njih je i Rajko Nikolić koji sa četvoročlanom porodicom živi u kući koja mu je dodeljena na privremeno korišćenje nakon što je klizište potpuno uništilo njegove dve kuće i sve pomomćne objekte.

“Teško je kada čovek izgubi dve kuće i krovnad glavom pa makar gde bio. Ne mogu da opišem taj bolni osećaj, niti čovek može da poveruje da mu se tako nešto dešava. Imam sina, snaju i majku koja je bolesna i najvažnije je da smo svi živi. Ovo drugo ćemo nekako prebroditi. Kažu da sam na spisku za izgradnju 38 novih kuća”, kaže Nikolić.

Rade Grujić, predsednik Opštine Krupanj kaže za Radio Slobodna Evropa da su sve porodice čije su kuće stradale u poplavama i od klizišta na vreme zbrinute.

“Svi ljudi koji su ostali bez krova nad glavom zbrinuti su odmah u druge stambene objekte. Dogovorili smo se sa njima da sami nađu stan ili kuću u kojoj će živeti. Oni su to uradili, a opština će platiti stanarine. Znači, da trenutno nije niko bez krova nad glavom”, kaže Grujić.

Šteta koju su izazvale poplave i klitišta u ovoj opštini sa 17.500 stanovnika procenjena je na oko 500 miliona dinara, a u verifikaciju te procene uključeni su i ekspertski timovi Ujedinjenih nacija.

Prema navodima predsednika opštine, uprkos brojnim problemima, situacija u gradu se polako stabilizuje i život počinje da se vraća u normalne tokove.

“Struju su dobila sva domaćinstva. Vodovodi Golubovac i Laze rade, ali voda nije za piće već samo za tehničku upotrebu. Stanovništvo se snabdeva iz cisterni i flaširanom vodom iz humanitarne pomoći. Samo nam je još 1.080 prtplatnika fiksne telefonije bez telefonske veze”, rekao je Grujić.

Snabdevanje grada prehrambenim proizvodima je normalizovano, humanitarna pomoć i dalje pristiže, a jedino nedostaju volonteri za pomoć pri raščišćavanju ruševina.

Građani kojima su vodena stihije i klizajuća brda uništili celokupnu nepokretnu imovinu još uvek su pod stresom, a slike porirodne katastrofe im se stalno vraćaju.

“Prvo sam video da zemlja koja kliza sa brda hoće da mi sruši kuću. Uspeli smo da prenesemo stvari u drugu kuću u nadi da klizište neće zahvatiti i nju, ali se brdo obrušilo i na nju i smrvilo je, a potom je zemlja oborila i ostale pomoćne zgrade”, seća se Nikolić tragičnih događaja od pre mesec dana.
XS
SM
MD
LG