Dostupni linkovi

Moore i Stone: Zašto Assange-a ne treba isporučiti Amerikancima?


Podrška Assangeu ispred ambasade Ekvadora u Londonu
Podrška Assangeu ispred ambasade Ekvadora u Londonu
Priredila: Sabina Čabaravdić

Američki filmski reditelji, Michael Moore i Oliver Stone dali su potporu Ekvadoru u odluci da da azil osnivaču Wikileaks-a Julianu Assangeu u autorskom tekstu "Wikileaks i sloboda govora" objavljenom u utorak u New York Timesu.

"Naše smo karijere filmskih reditelja potrošili kako bismo dokazali da američki mediji vrlo često ne izvjeste javnost o ružnim akcijama naše Vlade. Stoga smo bili duboko zahvalni za ono što je učinio WikiLeaks, baš kao što smo aplaudirali Ekvadoru koji je Julianu Assangeu dao diplomatski imunitet u svojoj Ambasadi u Londonu.

Ekvador je postupao u skladu s najvažnijim načelima međunarodnih ljudskih prava. I ništa jače nije dokazalo opravdanost tog poteza koliko prijetnja britanskih vlasti da će prekršiti sve diplomatske principe i upasti u Ambasadu Ekvadora i uhapsiti Assangea.

Od osnivanja WikiLeaks-a saznali smo šta su “kolateralne ubice”, vidjeli smo snimke američkih helikoptera Apache koji ubijaju nedužne civile u Bagdadu, saznali smo detalje o pravom licu i naličju ratova u Iraku i Afganistanu, baš kao i o pritiscima Obamine administracije na duge zemlje da ne procesuiraju Bushove službenike odgovorne za torture tokom “rata protiv terorizma”".

Moore i Stone, obojica dobitnici Oscara, pišu i o tome kako je predvidljiv bio odgovor čelnika koji bi rado da Amerikanci “i dalje žive u mraku”.

"Pripadnici obje partije bijesno su poručili kako je Assange "high-tech terorist." Senatorica Dianne Feinstein, članica Demokratske stranke iz Kalifornije zahtijevala je da ga se goni po odredbama Zakona o špijunaži.

Većina Amerikanaca, Britanaca i Šveđana znali su da službeni Stockholm nikada nije zvanično optužio Assange-a za bilo kakav zločin. Kasnije je izvučen nalog za hapšenje po optužbama za seksualno zlostavljanje u 2010.

Sve takve optužbe moraju se temeljito istražiti prije nego Assange odseli u neku zemlju u kojoj će biti izvan dometa švedskog pravosudja, ali, pišu Moore i Stone, nije Assange taj koji stoji na putu istrazi, nego britanske i švedske vlasti. Kako inače objasniti činjenicu da je Švedska odbila ponudu Ekvadora da se Assange-a ispita u nihovoj Ambasadi u Londonu.

Assange je takođe ponudio da odmah otputuje u Švedsku, pod uvjetom da ga se ne isporuči SAD, ali Stockholm nije iskazao nikakav interes u vezi s tim prijedlogom. Čak je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt kazao kako njegova zemlja takvo nešto ne može ni obećati.

Sve u svemu, potezi koje vuku (ili odbijaju ponude), i britanska i švedska Vlada jasno kazuju da im je cilj Assange-a prebaciti u Švedsku iz koje ga je vjerojatno lakše prebaciti u Sjedinjene države. A on se upravo toga i plaši. I to s razlogom", pišu Michael Moore I Oliver Stone. Prema mnogim izvorima SAD su pripremili podugačak spisak svih “grijehova i kriminalnih djela” za koje je odgovoran osnivač WikiLeaks-a.

"Međutim, ako Assange bude izručen Sjedinjenim američkim državama, posljedice će se osjećati godinama, širom svijeta. Gospodin Assange nije američki državljanin, niti se ijedna od njegovih akcija dogodila na američkom tlu. Dakle, ako SAD mogu u takvim okolnostima procesuirati novinara, po istoj logici mogu to raditi i Rusija i Kina. Moskva i Peking mogu zahtijevati da im se izruči novinar s bilo koje strane svijeta jer je prekršio neki od njihovih zakona, neovisno od toga gdje je tekst i za koga pisan. Uspostavljanjem takvog presedana moramo se pozabaviti svi, cijenili mi WikiLeaks ili ne.

Pozivamo zato narod Britanije i Švedske da od svojih vlada zahtijevaju odgovore na neka temeljna pitanja:

Zašto naše Vlade odbijaju Assange-a ispitati u Londonu?

Zašto se ne može Assange-u obećati da neće biti izručen SAD?

Gradjani Britanije I Švedske imaju sada priliku da, u ime cijelog svijeta, postave svjetionik slobode govora", poručuju na kraju teksta oskarovci Michael Moore i Oliver Stone.
XS
SM
MD
LG