Dostupni linkovi

Drevno nalazište kamenih blokova starije je od Stonehengea


Naučnici koji proučavaju skup drevnih kamenih blokova na lokalitetu Wurdi Youang, koji se nalazi na planini Rotwhell smještenoj u blizini grada Little Rivera u australskoj državi Victoriji, smatraju kako bi oni mogli datirati prije vremena izgradnje Stonehengea, pa čak i Velikih piramida u Egiptu, prenosi ABC.

Wurdi Youang, kako ga je prozvalo tamošnje pleme Wada Warrung, nije jedina misteriozna struktura kamenih blokova u Australiji, ali je ipak najočuvanija.

Astronom Univerziteta Monash, Duane Hamacher godinama je proučavao australijsku aboridžansku astronomiju te vjeruje, kako je rekao za ABC, kako bi struktura Wurdi Youang mogla biti stara više od 11 hiljada godina. Pomoću kamenja pratili kretanje sunca.

“Neki akademici smatraju kako je ova kamena struktura australijska verzija Stonehengea”, rekao je Hamacher u srijedu.

“Mislim da bismo trebali postaviti pitanje: je li britanski Stonehenge verzija Wurdi Youanga? Jer ova bi struktura mogla biti puno starija.”

Potomci pojedinih australijskih plemena, poput Bryona Powella, i naučnici s kojima sarađuju kažu kako je kamenje služilo za praćenje kretanja sunca tokom godine, uključujući praćenje ljetnog i zimskog solsticija i ekvinocija. Lokalitet oblikovan u obliku jajeta širok je 50 metara i sadrži preko 100 bazaltnih kamenih blokova. Nakon što su ga otkrili evropski doseljenici, a arheolozi zabilježili 1977. godine, Wurdi Youang je tek nedavno dobio pažnju koju zaslužuje s obzirom da se radi o svetom i veoma bitnom lokalitetu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG