Dostupni linkovi

Stojiljković: Odlazak Predraga Simića veliki gubitak


Predrag Simić
Predrag Simić

Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, diplomata i spoljnopolitički analitičar preminuo je u ponedeljak uveče, posle kratke i teške bolesti. Profesor Simić je za RSE i druge medije često analizirao odnose na svetskoj i domaćoj političkoj sceni. Njegov dugogodišnji kolega profesor Zoran Stojiljković kaže da je Simićev odlazak veliki gubitak, kako za nauku tako i za javnost.

“Koji su hteli kvalitetnu informaciju sa analizom pozadine i okvir,a ne samo međunarodne politike kojom se profesor Simić na fakultetu bavio, nego i onoga što je širi politički i istorijski kontekst događaja u kojima učestvujemo. Pri tome, Peđa je imao nešto što su gledaoci jako voleli – širinu kulture, neposrednost iskaza, duhovitosti, jedan šarm u svemu tome, na koji mi, kad se radi o političkoj analitici pogotovo međunarodnih odnosa , nismo preterano navikli. Mislim da ćemo svi jako izgubiti. Šok vlada među nama, njegovim kolegama”, kazao je Stojiljković.

Simić je bio redovni profesor Fakulteta političkih nauka, predsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i bivši ambasador u Parizu. Posebne oblasti interesovanja su mu bile spoljna politika Srbije i politički odnosi na Balkanu.

Rođen je 31. avgusta 1954. godine u Beogradu.

Magistrirao je 1980. na Fakuletu političkih nauka u Beogradu, gde je i doktorirao osam godina kasnije. Autor je više knjiga, među kojima su "Put u Rambuje - Kosovska kriza 1995-2000" i "Tito i NATO - uspon i pad Druge Jugoslavije" iz 2008. godine.

Kako je objavljeno na sajtu FPN, bio je i redovni profesor međunarodnih odnosa i spoljne politike na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore u Podgorici.

Bio je ambasador u Parizu od 2004. do 2009. godine, a u periodu od 2001. do 2004. godine bio je direktor Diplomatske akademije u Ministarstvu spoljnih poslova.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG