Dostupni linkovi

Stojanović: Ništa od Zajednice srpskih opština u skorije vreme


Odgovaramo onima koji su nas delegirali u institucije i njima polažemo račun: Branimir Stojanović
Odgovaramo onima koji su nas delegirali u institucije i njima polažemo račun: Branimir Stojanović

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kaže da učešća srpskih poslanika u radu skupštine nema i da usvojeni Zakon o Trepči nije u interesu srpske zajednice.

Smatra da nije realno da se sa njima razgovara na temu oružanih snaga Kosova i da je stav po tom pitanju negativan. Navodi da dok se ne promeni sveukupna klima koja postoji za Srbe nije realno da se o tome uopšte razgovara. S obzirom na političke okolnosti na Kosovu, Stojanović ne očekuje da će se nešto konkretno skorije desiti vezano za Zajednicu srpskih opština.

RSE: Kosovski zvaničnici su u više navrata ponovili da bi trebalo da se vratite u institucije jer vaša odluka o „zamrzavanju“ učešća nije u interesu srpske zajednice. Da li će se i kada to dogoditi, imate li uslove?

Stojanović: Odluka da se usvoji Zakon o Trepči nije u interesu srpske zajednice. Neko je o tome trebalo da razmišlja pre nego što je doneo tu odluku. Zakon o strateškim investicijama nije u interesu srpske zajednice. Neko je i o tome trebalo da razmišlja pre nego što je takvu odluku doneo. Takođe, stvaranje jedne atmosfere koja je zaista neprihvatljiva, u kojoj se puno problema otvara, od paljevine koju smo imali u hramu Hrista Spasa, preko problema u Mušutištu, do poslednjih dešavanja gde se zabranjuje obnova u Arhangelima (manastir kraj Prizrena)... Neko je trebalo da razmišlja o stvaranju takve atmosfere.

Hram Hrista Spasa u Prištini
Hram Hrista Spasa u Prištini

Mi odgovaramo onima koji su nas delegirali u institucije i njima polažemo račun. Da li se naš narod slaže sa našom odlukom da ne učestvujemo danas u tim telima, to će na kraju on i oceniti i osuditi. Za nas je vrlo važno, da sada u narednom periodu kao što smo rekli, svi relevantni faktori i u institucijama Evropske unije, ali i u drugim važnim zemljama zapadne Evrope koje učestvuju u mnogim odlukama, budu upoznati sa našim stavovima.

Da ih upoznamo sa onim kako mi vidimo danas život Srba na Kosovu i da ih upoznamo sa tim da su postojala možda i neka drugačija rešenja, u odnosu na ono što jeste odlučeno, i da su postojala bolja rešenja koja bi bila na korist i dobrobit svih, a ne samo onih koji su doneli jednu ovakvu političku odluku, i ne samo jednu nego više njih.

RSE: Kosovski zvaničnici su ocenili da je to što ste bili u Briselu i govorili o Trepči van političe agende koju zastupa Kosovo. Kako to komentarišete?

Stojanović: Onda u toj agendi nisu integrisani interesi Srba. Ta agenda u kojoj nema interesa srpskog naroda i srpske zajednice nije agenda koja je relevantna, jer ukoliko je napravio agendu da ne uvaži naše realne zahteve i potrebe onda ta agenda za nas nije relevantna. Tako da mi zaista želimo da izgradimo jedan odnos saradnje, od prvog dana smo pužili ruku, pomogli i u onim trenucima kada smo mogli da se ponašamo ucenjivački.

Bilo je više momenata kada bez naših glasova nije mogao da se izglasa ni SSP, niti druge odluke da se donesu, ali mi se nismo ponašali neodgovorno, da ucenjujemo bilo koga, već smo razumevajući koliko jeste važan politički trenutak da se održi stabilnost i da se kreira atmosfera u kojoj će moći da se gradi tolerancija i da se nastave politički procesi koji su od ogromne važnosti, uvek donosili racionalnu političku odluku da te procese na određeni način podržimo. I to je naš stav.

Usvojeni Zakon o Trepči nije u interesu srpske zajednice: Branimir Stojanović
Usvojeni Zakon o Trepči nije u interesu srpske zajednice: Branimir Stojanović

Kada neko ne želi da uvaži vrlo realne argumente koji glase, da tri hiljade radnika Trepče nije konsultovano, kada je neko doneo odluku o tome... Da menadžment koji je poslednjih 15 godina uspeo da od jedne propale firme, firme koja je stvarala gubitke, napravi poprilično rentabilno preduzeće, koje u potpunosti u najvećem delu uspeva da izmiruje svoje obaveze i da ne uvaži taj i takav menadžment da sa njima realno razgovara o njihovom mišljenju i zahtevu, onda kako neko može da očekuje da mi prećutimo takvu odluku koja direktno krši naša prava i direktno krši elementarne naše zahteve.

RSE: U Prištini se vode razgovori među političkim strankama o demarkaciji sa Crnom Gorom, koja je jedan od uslova za viznu liberalizaciju za Kosovo. Da li ćete podržati ovo pitanje?

Stojanović: Mi smo jasno rekli da našeg rada i učešća u parlamentu nema. I ranije je naš stav po tome bio poprilično jasan. Čuli smo nekoliko izjava pa i predsednika Skupštine Kosova gospodina Kadrija Veseljija, da ne postoji među kosovskim Albancima dovoljno podrške vladajućim partijama što se tiče te odluke i sasvim je jasno da je malo moguće i malo verovatno da se izglasa u Skupštini upravo taj sporazum.

RSE: Proteklog vikenda sa parlamentarne skupštine NATO u Prištini čule su se poruke međunarodnih diplomata da Kosovo treba što pre da osnuje oružane snage i da bez njih NATO ne može da napusti Kosovo. Postoje li uslovi pod kojim bi se podržalo to pitanje?

Stojanović: Mi imamo jasan stav od samog početka oko toga i mislim da nije racionalno i realno da neko uopšte razmišlja o tome da može da priča sa nama na tu temu, kada kreira ovakvu atmosferu u kojoj Srbi žive. Po tom pitanju je naš stav ostao krajnje negativan i ostao je takav i danas. Ali, kada bi neko i želeo da razgovara sa nama na tu temu, prvo bi morao da promeni određene stvari koje funkcionišu na terenu.

Vi imate uslove u kojima se donose odluke direktno protiv interesa Srba, direktno bez konsultacija sa nama, i kada se radi o Trepči i kada se radi o Zakonu o strateškim investicijama. Kreira se atmosfera u kojoj se deci zabranjuje da pređu administrativni prelaz a krenuli su na ekskurziju, da se zabranjuje amaterskom pozorišu da ode u Makedoniju, dešava se da se u Mušutištu stvara nemoguća atmosfera za povratak, zabranjuje se obnova Arhangela, sprečava se upristojavanje hrama Hrista Spasa kada neko stvara smetlište, i stvara haos i javni toalet od jedne srpske crkve kada neko želi da to uredi.

S druge strane, sprečavaju vlasnika da taj prostor učini onakvim kakav bi morao da bude i kakav bi trebalo da bude. Da li neko zaista misli da je u takvoj atmosferi moguće razgovarati o ovakvim temama i da li neko uopšte sanja da je moguća bilo kakva srpska podrška? Apsolutno je to nemoguće i sve dok se ne promeni sveukupna klima koja postoji za Srbe, apsolutno je neprihvatljivo da se o tome uopšte razgovara.

RSE: Šta u narednom periodu možemo očekivati po pitanju Zajednice srpskih opština?

Stojanović: U ovakvim političkim okolnostima mislim da nije realno očekivati da će se u skorije vreme tu nešto desiti. Postoje stalno izjave i stalno se deklarativno izražava stav da će se Zajednica formirati, ali odluke nema. I to je nešto što jeste zabrinjavajuće i nešto što jeste važna poruka za međunarodnu zajednicu, da obrate pažnju šta se to dešava sa onima koji su taj sporazum napravili. Dogovor je postignut i paraf je stavio i premijer iz Prištine i ne znam kako je moguće da neko sada odugovlači toliko i preispituje sopstveni potpis, jer svojim parafom verujem da to vrlo jasno jeste izražena i obaveza onih koji su taj sporazum potpisali, da ga i sprovedu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG