Dostupni linkovi

Sa praznicima stižu nova poskupljenja hrane na Kosovu


Kosovo
Kosovo
Trgovci na Kosovu kontinuirano na početku praznika podižu cene prehrambenih namirnica, navode građani i predstavnici organizacija za zaštitu potrošača. Ovakva situacija se iz godine u godinu ponavlja zato što se zbog takvih stvari niko ne kažnjava, dodaju oni.

Na Kosovu je već običaj da trgovci na početku praznika podignu cene prehrambrenih proizvoda.

Zbog nedostatka nekog mehanizma koji bi regulisao cene na tržištu, trgovcima se omogućava da poskupljuju proizvode, a da ih u tome niko ne spreči, kažu predstavnici organizacije za zaštitu potrošača.

Oni, zajedno sa građanima, traže od nadležnih vlasti da se ovo pitanje ozbiljno tretira, zato što šteti materijalnom stanju građana.

Predsednik NVO ’Potrošači’, Selatin Kaçaniku, smatra da je sramota to što trgovci rade, a nesreća to što iz državnih institucija nema ko to da spreči.

„Isti problem se ponavlja svakog praznika i niko se ne trudi da obrati pažnju na potrošače, poreske obveznike i glavne generatore budžeta iz kojeg se finansiraju same institucije. Naprotiv, oni stimulišu još više da se ovaj problem ponavlja. Kada bi se ovako nešto desilo u nekoj drugoj zemlji, neko od ministara bi sigurno morao da podnese ostavku“, kaže Kaçaniku.

Na osnovu poslednjih podataka Kosovske agencije za statistiku, ukupan indeks potrošačkih cena u junu ove godine bio je veći za 0.2 odsto u odnosu na maj.

U poređenju sa junom 2012. godine, stopa inflacije u junu ove godine iznosila je 2.6 odsto.

Poskupljenja se uglavnom odnose na povrće, voće, meso, ulja, mleko, sir i sl. Razlog zašto dolazi do toga je što se za tako nešto niko ne kažnjava, kaže Kaçaniku.

„Ova tragedija postoji zato što svakog praznika pojedinci rade jedno te isto, obzirom da prolaze nekažnjeni za to. Potrošačke prevare su veoma primitivne, u smislu, kupi jedno ili dva, treće je gratis. Kad se to sabere, treći proizvod ionako je besplatan“, kaže on.

Vernici islamske veroispovesti 8. avgusta obeležavaju Bajram, dok se građani žale da u ovom periodu poskupe upravo oni proizvodi koji su potrebni za pripremu tradicionalne praznične hrane.

„Cene su jako visoke. Margarin koji sam danas kupila, obično košta 29 centi, a danas je 52. Ovo poskupljenje je počelo od subote, i to sad na pragu Bajrama, i kada su obično plate“, kaže Lila Muhameti iz Prištine.

Lutfie Behrami navodi da je do poskupljenja bilo čak i od početka Meseca Ramazana.

„Uvek je bilo tako, da na početku sve poskupi. Za ljude koje nemaju, penzionere ili one koji mesečno dobijaju samo 112 eura, ovo otežava njihovo stanje“, kaže ona.
XS
SM
MD
LG