Dostupni linkovi

Vučić i Dodik otvorili dio autoputa '9. januar'


Autoput "9. januar"
Autoput "9. januar"

Prva dionica autoputa Doboj – Banjaluka od Doboja do Prnjavora koja je otvorena za saobraćaj duga je 36,6 kilometara. Izgradnja te dionice trajala je gotovo četiri godine i koštala je ukupno 185 miliona eura.

Novac je osiguran iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Prema ugovoru ta sredstva će se vraćati u narednih 15 godina. Nosilac kredita je JP „Autoputevi RS“.

„Mi smo potpisali ugovor sa Evropskom bankom uz garancije BiH i podgarancije RS. Kod njih je kamata promjenljiva, ali kad se sve sabere to je oko dva posto“, kaže direktor tog preduzeća Dušan Topić.

Komplatna dionica od Doboja do Banjaluke trebalo bi da bude završena do kraja iduće godine.

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić


Dionicu od Doboja do Prnjavora otvorili su predsjednik RS Milorad Dodik i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

U svom obraćanju, predsjednik Vlade Srbije je najviše vremena posvetio miru i stabilnosti koji su potrebni regiji. Bile su to poruke slične onima koje je u više navrata i u različitim prilikama u posljednjih nekoliko mjeseci iznio srbijanski premijer.

„Ne grade se autoputevi da bi njima išli tenkovi. Autoputevi se grade da bi povezivali ljude“, kazao je Vučić.

Prisutnim zvanicama i gostima Milorad Dodik se obratio poslije Aleksandra Vučića. Ni on u svom govoru onda nije mogao da zaobiđe vojne arsenale.

„Gospodine Vučiću, želim da vam kažem, zajedno s vama smo usmjereni ka očuvanju stabilnosti i miru. Autoputeve ko gradi ne misli o tenkovima i puškama. Da smo mislili o tome sigurno ova ogromna sredstva ne bi uložili u autoput, nego bi ulagali u tako nešto“, rekao je Dodik.

Ceremonija otvaranja dionice auto-puta
Ceremonija otvaranja dionice auto-puta

Prije obraćanja političara na bini pored naplatnog mjesta u Prnjavoru su izvedene himne RS i Srbije.

Visoki zvaničnici održali su govore pored entitetske i zastave Srbije. Na bini nije bilo nijednog obilježja države BiH, koja je dala garancije za kredit kojim je izgrađen autoput.

Aleksandar Vučić je ovu priliku iskoristio i da prisutnima uputi i ovu poruku - „Kada god čujete, a moja obaveza je to da vam kažem, da poštujemo naše prijatelje i partnere iz BiH, a to stvarno mislimo, nijednog sekunda nemojte da posumnjate u našu ljubav i odanost prema RS“, naveo je Vučić.

Na pitanje Radija Slobodna Evropa da li je i ovom prilikom sa Miloradom Dodikom razgovarao o aktuelnim političkim temama Vučić je vješto izbjegao da spomene referendum o 9. januaru, Danu RS koji je Ustavni sud BiH ocijenio neustavnim.

„Moje je da, ne mešajući se i ne pokušavajući da izigravamo bilo kakvog starijeg brata, zamolimo sve za smanjivanje tenzije uvek i da se obezbede mir i stabilnost“, odgovorio je Vučić.

Dolaskom na otvaranje autoputa od Prnjavora do Doboja Vučić je ipak dao podršku Miloradu Dodiku i njegovom SNSD-u u predizbornoj kampanji za predstojeće lokalne izbore u BiH


Nema sumnje da je Dodik otvaranje autoputa iskoristio za kampanju, jer su među prisutnim gostima i zvanicama bili mahom političari i simpatizeri te stranke.

Prije premijera Srbije Aleksandra Vučića Dodiku je podršku u predizbornoj kampanji pružio i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić koji je bio specijalni gost na predizbornom skupu SNSD krajem septembra 2010. godine u Doboju.

Dodik je nagovijestio i da će, opet u predizborne svrhe, za desetak dana otvoriti i Termolektranu u Stanarima kod Doboja, koja je u vlasništvu Vuka Hamovića, odnosno EFT grupe sa sjedištem u Londonu, iako je krajem maja u Stanarima počela proizvodnja struje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG