Dostupni linkovi

Obama i Duterte: Politika teških reči


Do susreta neće doći: Barak Obama i Rodrigo Duterte
Do susreta neće doći: Barak Obama i Rodrigo Duterte

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte izrazio je žaljenje zbog pogrdnih reči koje je javno uputio američkom predsedniku Baraku Obami, izazvaši skandal koji je u senku bacio većinu tema skupa organizacije Saveza zemalja jutoistočne Azije (ASEAN) u Laosu. Bela kuća je, međutim, ostala pri stavu iznetom nakon što je u etar otišla sporna izjava. Do planiranog susreta Obame i Dutertea neće doći, a time ni do razgovora o ubistvima više od dve hiljade navodnih dilera droge i narkomana od maja ove godine, na Filipinima.

Egzekucije koje se na Filipinima sprovode poslednjih pet meseci, upravo otkako je Rodrigo Duterte preuzeo predsednički mandat, predmet su oštrih kritika, što do sada nije zaustavilo likvidacije. Spremnost filipinskog predsednika da i pred američkim kolegom brani primenjenu brutalnost, samo dan kasnije nakon oštrih reči koje mu je uputio, preformulisana je u uzdržano izvinjenje koje je iščitao medijski predstavnik njegovog kabineta:

"Iako je neposredan uzrok bio moj žestok komentar na pojedina novinarska pitanja koja su iznela na videlo našu zabrinutost i uznemirenost, žalimo što je to iskazano kroz lični napad na predsednika SAD.”

No, uvređen ranije izgovorenim, Obama nije pokazao spremnost da promeni odluku, što je i potvrdio portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Ned Prajs, saopštivši da će se prvi čovek SAD umesto sa Duterteom, sastati sa predsednicom Južne Koreje Park Geun-hje.

Očekivano, oštri nastup Dutertea postao je noseća vest. Iako je očigledno reč o političaru, inače bivšem tužiocu, kome grubosti ne manjka, pred polazak u Laos, sasuo je sažetak svojih pogleda o poziciji države koju vodi u širim okvirima:

“Ja sam predsednik suverene države. Prošlo je puno vremena od kada smo bili kolonija.”

Upravo koncept državnog suvereniteta iskoristio je i kao puno opravdanje za neupitnost masovnih ubistava koja se upravo sprovode, te produžio da neće dopustiti da bilo ko nameće svoju volju filipinskom narodu kome je, nastavio je, jedino odgovoran.

Na pitanje kako će se postaviti prema Obami kada se pokrene tema tih ubistava, Duterte je odgovorio da Obama mora da se odnosi sa poštovanjem, a ne da ga "zasipa pitanjima", ili će morati da ga "psuje" pa i nazove pogrdnim imenom, koje daleko prevazilazi pravila diplomatske komunikacije.

Dan kasnije, najavljeno je u saopštenju iz kabineta lidera Filipina, dve strane će održati tet-a-tet sastanak nekom drugom prilikom. Tada će se nastaviti dalji razvoj “dugogodišnjeg partnerstva sa SAD".

Inače, ako ništa drugo, incidentu se može zahvaliti što je daleko šira javnost upoznata sa zbivanjem na Filipinima. Dok rasprava traje, agencije prenose da je broj osumnjičenih narko dilera i narkomana koji su lišeni života u toj državi, prešao 2.400 ljudi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG