Dostupni linkovi

Osuda napada granatom na Radio-televiziju Kosova


Zgrada Vlade Kosova
Zgrada Vlade Kosova

Napad granatom na Radio-televiziju Kosova u ponedeljak uveče osudili su predsednik, Vlada, predsednik Skupštine Kosova, predstavnici međunarodne zajednice i Asocijacija novinara Kosova, a policijski uviđaj trajao je do ranih jutarnjih sati.

Kosovski javni servis, Radio-televizija Kosova, napadnut je u ponedeljak uveče ručnom granatom koja je eksplodirala u dvorištu zgrade. U vreme napada, u prostorijama Televizije Kosova bilo je uposlenih, ali žrtava nije bilo.

Policija Kosova je izašla na licu mesta odmah nakon napada oko 22 časova i uviđaj je trajao do devet sati u utorak ujutru.

“Policija radi na analizi svih činjenica i relevantnih dokaza, uključujući snimke bezbednosnih kamera, a u cilju rasvetljavanja ovog slučaja što pre i izvođenjem počionioca pred pravosudnim organima“, navode iz policije.

Menadžment Radio-televizije Kosova saopštio je da se radi o najtežem napadu do sada na slobodu medija i slobodu govora na Kosovu, čiji je cilj zastrašivanje novinara i urednika ove medijske kuće zbog nepristrasnog i profesionalnog izveštavanja. Ovaj medij je pozvao političke subjekte, naročito pokret Samoopredeljenje, da prekinu sa jezikom mržnje, pretnjama, uvredama i ucenama protiv javnog emitera.

“Jezik koji se upotrebljava protiv javnog emitera govori da u našem društvu još uvek postoje grupe i političke snage koje svoje ciljeve pokušavaju da postignu nasiljem, ugnjetavanjem slobode govora i uništavanjem slobode medija”, navode u saopštenju.

Predsednik Kosova, Hašim Tači, oštro je osudio napad, navodeći da je to napad na mišljenje, govor i slobodne medije. On je pozvao predstavnike političkih partija da ne linčuju medije, već da štite slobodu govora.

Predsednik Skupštine, Kadri Veselji, saopštio je da je napad na Radio televiziju Kosovo kriminalno delo u nizu sličnih dela koja su se desila u poslednje vreme, a koja za cilj imaju da ugroze javni red, bezbednost građana i zvaničnika javnih institucija.

Kadri Veselji
Kadri Veselji

“Mi smo demokratska država i ni jednom nećemo dopustiti da nasilje i metode zastrašivanja utiču na državnu agendu, političku debatu i slobodu medija”, navodi se u reakciji Veseljija. On je pozvao odgovorne organe da se počinioci ovog čina izvedu pred lice pravde.

I Vlada Kosova je osudila napad, navodeći da se radi o napadu na slobodu govora i nad svim medijima na Kosovu.

Vlada je pozvala odgovorne organe da istraže slučaj, dok je od predstavnika političkih partija zatražila da u svom javnom diskurstu “ne etiketiraju, napadaju ili linčiraju javne i private medije” radi zaštite i poštovanja slobode govora.

Napad su osudile i međunarodne organizacije.

„RTK je važna nacionalna ustanova osnovana od strane i za ljude na Kosovu. Napad na nju je pretnja slobodi izražavanja i interesima građana Kosova”, kaže se u saopštenju EU na Kosovu.

Napad su osudili i šef OEBS misije na Kosovu, Jean-Claude Sćlumberger, i predstavnica OEBS-a za slobodu medija, Dunja Mijatović.

„Ovo je očigledan napad na slobodne medije i na društvo u celini, napad koji osuđujem u najoštrijem smislu te reči. Verujem da će ovaj incident biti brzo i temeljno istražen,“ rekla je Mijatović.

Samoopredeljenje: RTK razglas Vlade

Od opozicije, napad je osudila Alijansa za budućnost Kosova, Ramuša Haradinaja. Kako su naveli, radi se kriminalnom činu koji za cilj ima kreiranje neodržive situacije.

Pokret Samoopredelje je saopštio da je Radio televizija Kosova razglas vlade, ali da to ne opravdava bombe.

Iz ovog pokreta kažu da pokušaji menadžmenta RTK da poveže napad sa Samoopredeljenjem “konačna potvrda da se RTK pretvorio u klasičnu propagandu Vlade”, te su podsetili da su dugo vremena pozivali RTK da ne služi Tačiiju, Veseljiju i premijeru Mustafi.

„Uzurpacija RTK je dokazana i putem uzurpiranja vodećih pozicija od strane partijskih militanata“, dodaje se u reakciji Samoopredeljenja.

Dodaju i da ovaj pokret ne veruje da su bombe u službi postizanja bilo kakvih ciljeva.

I Inicijativa za Kosovo smatra da je upotreba nasilja neprihvatljiva za postizanje bilo kakvih ciljeva.

Asocijacija novinara Kosova takođe je osudila jučerašnji napad na javni servis i od odgovornih organa zatražila da se hitno istraži slučaj.

“Ovo je kriminalno delo koje mora da se sankcioniše”, navodi se u reakciji. Napad su osudili i dva sindikata radnika ovog servisa.

Početkom avgusta, zoljom je napadnuta i Skupština Kosova.

Na Kosovu inače vlada napeta situacija zbog velikih sporenja vlasti i opozicije o Sporazumu o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Skupština ovaj sporazum treba da ratifikuje 1. septembra, dok je najveća opoziciona partija, pokret Samoopredeljenje, za taj dan najavio proteste unutar i van Skupštine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG