Dostupni linkovi

Radončić uhapšen u okviru predmeta u kojem je i Keljmendi


Fahrudin Radončić
Fahrudin Radončić

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su Fahrudina Radončića, predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB) i zastupnika u Domu naroda BiH pod optužbom da je ometao rad pravosuđa, a u okviru predmeta Lutka, u okviru koje je ranije uhapšen i Naser Keljmendi. Iz Radončićeve stranke saopšteno je kako se radi o "pokušaju eliminacije političkih protivnika od strane porodično - kriminalnih klanova".

Lider Saveza za bolju budućnost BiH i delegat u Domu naroda BiH Fahrudin Radončić uhapšen je i priveden u službene prostorije državne Agencije za istrage i zaštitu.

Radončić je uhapšen na području sarajevske opštine Hadžići u svojoj vikendici koja je pretresena paralelno sa objektima Avaz Twist Towera, odnosno prostorijama Dnevnog avaza, te Radončićevog stana. Uhapšen je pod sumnjom da je ometao rad pravosuđa, u okviru akcije „Lutka“, odnosno „Lutka 2“.

Iako iz SIPA-e demantuju kako su upali u prostorije „Dnevnog Avaza“ navodeći kako su pretresali prostorije u istoj zgradi koje koristi Fahrudin Radončić, uredništvo lista u saopštenju je navelo kako su u njihove prostorije ušli maskirani policajci noseći duge cijevi.

Radi se kažu o demonstraciji sile, tvrde, te napominju kako su izuzeti i određeni predmeti. Javni protest Tužilaštvu BiH i SIPA-i tim povodom je uputio i Upravni odbor Udruženja BH novinari, a reagovalo je i Vijeće za štampu BiH.

U okviru iste policijske akcije ranije je uhapšen i narko bos Naser Keljmendi, kojem se nakon bijega iz BiH sudi u Prištini, a s kojim se i ranije Radončić dovodio u vezu.

Zanimljivo je da je nedavno u okviru iste akcije uhapšen i sekretar Ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić koji je i kandidat ispred Radončićeve stranke na mjesto državnog ministra prometa i komunikacija.

Uz Dautbašića uhapšena je i njegova nevjenčana supruga, direktorica poslovnice Apoteka Sarajevo Bilsena Šahman, inače bivši kandidat SBB-a za Parlament Federacije. Sumnjiče se da su navodili svjedoka u predmetu Tužilaštva BiH protiv Nasera Keljmendija na davanje lažnog iskaza.

Tačnije, sumnja se da su Dautbašić i Šahman pokušali utjecati na Azru Sarić, bivšu djevojku Ramiza Delalića Ćele, pripadnika kriminalnog miljea, koji je 2007. godine likvidiran. Prema navodima svjedoka na sudu u Prištini, Keljmendi je nalogodavac do danas neriješenog ubistva Delalića.

Sarićeva je odustala od svjedočenja, a Tužilaštvu BiH se požalila na pritiske i ucjene kojima je bila izložena, a zbog kojih su uhapšeni Dautbašić i Šahman.

Kako je na ročištu za određivanje pritvora Dautbašiću i Šahmanovoj naveo tužilac Božo Mihajlović, oni su na tajnim sastancima od Sarićeve tražili da „u svom svjedočenju na Sudu BiH provodom predmeta protiv Nasera Keljmendija zaštiti njihovog šefa Fahrudina Radončića.“

Inače, sve navode o bilo kakvoj povezanosti sa Keljmendijem Radončić je oprovrgavao, tvrdeći da je osnovni motiv njegova politička diskreditacija.

SBB: Eliminacija političkih protivnika

Branilac Nasera Keljmednija u Prištini, Besnik Berisha, agencijama je kazao kako hapšenje Fahrudina Radončića nije u vezi sa slučajem koji se vodi protiv njegovog branjenika jer se radi o optužbama za ometanje rada pravosuđa, te da se radi o političkoj stvari.

Berisha tvrdi da Radončić nije imao razloga da ometa istragu u slučaju Keljmendi, jer je bio samo svjedok.

"Radi se više o političkom hapšenju, nego na osnovu pravnih činjenica", ustvrdio je advokat.

Nakon hapšenja u Avaz Twist Toweru, u kojem je najduže trajala akcija SIPA-e, sastali su se i čelnici Saveza za bolju budućnost iz kojeg je saopšteno kako je privođenje Radončića "krajnje neprimjerena demonstracija sile i dosad nezabilježenog pokušaja eliminacije političkih protivnika od strane porodično - kriminalnih klanova i odmetnutih centara moći".

"SBB je potpuno uvjeren da je predsjednik Fahrudin Radončić apsolutno nevin, te da je riječ o besprizornoj političkoj montaži koja za cilj ima destabilizaciju bošnjačkog političkog faktora a time i destabilizaciju Bosne i Hercegovine. Indikativno je da u vrijeme kada svjedočimo stabilizaciji prilika u Federaciji i BiH u cijelini, kada je nova koalicija počela otvarati evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine i kreirati ambijent za bolju i prosperitetniju budućnost svih građana, na sceni imamo brutalnu zloupotrebu institucija i poluga pravosudnog sistema", navedeno je iz Radončićeve stranke.

SBB će, kako tvrde iz ove partije, "iskoristit sve demokratske instrumente i mehanizme političke borbe da razobliči podlu montažu i demaskira divljanje kriminalnih elemenata u pravosudnim i porodično - kriminalnim strukutrama u BiH".

Tužilaštvo mora da ima valjane razloge

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji je u nekoliko navrata takođe procesuiran, novinarima je u Zenici, nakon hapšenja Fahrudina Radončića, kazao kako je teško komentarisati ovakav lučaj.

„Teško je bilo šta komentarisati, ono što sam razumio iz medija da je Radončić uhapšen zbog ometanja istrage i pravosudnih aktivnosti. Uvjeren sam da će se moj prijatelj i kolega Radončić znati iznijeti sa ovim iskušenjem“, kazao je Čović.

Vlado Adamović, advokat i bivši sudija Suda BiH, gostujući u programu FTV je kazao kako nije iznenađen hapšenjem, jer je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ranije najavio hapšenja koja se mogu povezati sa slučajem Bakira Dautbašića.

Međutim, kaže kako je Tužilaštvo BiH moralo imati valjane razloge za hapšenje ovakve političke figure.

"Kad u Tužilaštvu odluče privesti takvu ličnost onda vjerujem da imaju i dobar razlog, jer bi u suprotnom to poslalo lošu poruku“, kazao je Adamović, podsjećajući i na ranija pompezna hapšenja političkih zvaničnika koja nisu rezultirala osudom.

Kako je Radončić delegat u Parlamentarnoj skupštini BiH, nakon hapšenja se postavilo i pitanje imuniteta. Član Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragutin Rodić ocijenio je kako, prema važećim propisima, Radončić ne može imati imunitet od krivičnog gonjenja jer se on odnosi samo na poslove obavljene u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Radončić je prije dvije godine smijenjen i sa pozicije ministra sigurnosti BiH jer je podržao demonstrante tokom protesta i nereda području Federacije BiH, zbog čega su politički oponenti izglasali njegovu smjenu.

Podsjetimo da se grupa uhapšena u akciji “Lutka” tereti za organiziranje kriminalne grupe koja je počinila niz teških krivičnih djela u periodu od 2005. – 2009. godine uključujući i ubistva koja su izazvala teške posljedice za sigurnost građana BiH.

XS
SM
MD
LG