Dostupni linkovi

Kosovska dilema: U potrazi za modelom glasanja za izbore u Srbiji


Glasačka kutija, ilustrativna fotografija
Glasačka kutija, ilustrativna fotografija
Na Kosovu neće biti biračkih mesta za parlamentarne izbore u Srbiji, već samo centri za prikupljanje glasova za one koji imaju dvojno, odnosno i srpsko državljanstvo.

To je kazao za RSE Bekim Colaku, savetnik kosovskog premijera. On je dodao da Srbija ne može da organizuje izbore na Kosovu i da neće imati biračka mesta.

“Biračkih mesta neće biti, već centri za prikupljanje. O tehničkim modalitetima odlučujemo ovde na Kosovu, kao i o pomoći OEBS-a”, kazao je on.

Collaku je dodao da se politički ambijent korenito promenio Briselskim sporazumom, tako da se ova godina ne može porediti sa 2012.

Iz OEBS-a u Prištini kažu da je ova misija u mogućnosti da podrži ovaj proces ukoliko to bude bilo potrebno, u skladu sa svojim mandatom i kapacitetima.

Insistiranje srpskih vlasti da se parlamentarni izbori organizuju i na Kosovu, uz pomoć OEBS-a i po modelu iz 2012. godine, različito tumače kosovski stručnjaci.

S druge strane, stručnjak za ustavna pitanja, Mazllum Baraliu, profesor na Univerzitetu Prištine, govoreći za RSE ocenjuje da bi eventualno održavanje parlamentarnih izbora na Kosovu bilo protivzakonito i van ustavnih okvira Republike Kosova. On navodi da kosovske vlasti trebaju da izbegnu, kako je rekao, takve rizične kalkulacije.

Da li će parlamentarni izbori Srbije biti organizovani i na Kosovu

Da li će parlamentarni izbori Srbije biti organizovani i na Kosovu

Uoči izbora za sastav Parlamenta Srbije, zakazanih za 16. mart, u Beogradu očekuju da na teritoriji Kosova, glasanje za Srbe bude sprovedeno na isti način na koji je to učinjeno na prethodnim izborima, u maju 2012. godine.

Više počitajte u tekstu Ognjena Zorića.
„To je neprihvatljivo zato što ne postoji ni jedan presedan normalnog delovanja ovakve prirode, da jedna nezavisna i suverena država organizuje ili dopusti održavanje izbora druge države.“

Vlada Kosova je u pravu što ne prihvata te izbore, ali ne treba ni da razmišlja o „centrima za prikupljanje“. To bi dozvolilo ponovo OEBS-u da sprovede izbore na nezakonit i protivustavni način“, kazao je Baraliu.

On dodaje da ne postoji nikakva osnova za tako nešto.

„Izborne tehnike su poznate. Postoje birački centri, biračka mesta i ništa više od toga“, kazao je Baraliu.

Bivši šef Centralne izborne komisije, Adnan Merovci, navodi da se Kosovo treba složiti sa onim što ne ugrožava suverenitet zemlje, ali, obzirom da gradjani mogu da imaju dvojna državljanstva, u tom slučaju njihovo glasanje može pomoći OEBS.

On dodaje da još uvek postoji nedostatak informacija kada je reč o centrima za prikupljanje.

„Malo smo hendikepirani zbog tehničkih informacija oko toga. Ali u principu, radi se o dvema tačkama. Prva je da se dozvoli da oni glasaju, a druga da to bude u skladu sa ustavnim okvirom“, kazao je Merovci.
XS
SM
MD
LG