Dostupni linkovi

Tužiteljstvo: Hadžić odgovoran za Ovčaru, kao i za klimu zločina


Goran Hadžić
Goran Hadžić
„Mi smatramo da je nivo dokaza takav da oslobađajuća presuda na polovici suđenja nije moguća. Obrana nije pokazala kakvi su to dokazi nedovoljni.“, naveo je tužitelj Douglas Stringer.

U argumentaciji tijekom rasprave po Pravilu 98 bis, na polovici suđenja bivšem vođi pobunjenih Srba u Hrvatskoj Goranu Hadžiću, haško tužiteljstvo je suce podsjetilo na brojne dokaze koji ukazuju na zapovjednu odgovornost optuženog za neke od najgorih ratnih zločina. Poput odgovornosti za masovno ubojstvo na Ovčari zarobljenika odvedenih iz vukovarske bolnice, prema tužiteljstvu njih oko 260.

Prema tužiteljstvu upravo je Goran Hadžić, kao predsjednik Vlade tzv.SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem – prijeteći oficirima Jugoslavenske narodne armije (JNA), uzeo iz njihovih ruku zarobljene Hrvate iz vukovarske bolnice koji su u noći s 20.na 21.studeni 1991.godine ubijeni na poljoprivrednoj farmi Ovčara.

Hadžić se tereti po zapovjednoj odgovornosti za zločine nad nesrpskim stanovništvom od 1991-1993 godine, a obrana je zatražila njegovo oslobađanje na polovici suđenja tvrdeći da tužiteljstvo u svom dokaznom procesu nije izvelo dovoljno dokaza za osuđujuću presudu, po bilo kojoj od 14 točaka optužnice.

Podsjetimo, nakon što je obrana prije dva dana prebacivala odgovornost na JNA - za sve što se događalo na pobunjenom području u istočnoj Hrvatskoj, tužiteljstvo je u odgovor na argumentaciju tužiteljstva u srijedu podsjetilo na izvedene dokaze koji upućuju na Hadžićevu odgovornost nad sudbinom zarobljenika iz vukovarske bolnice.

JNA je odvela već jednu grupu zarobljenika u Sremsku Mitrovicu. Razlog što druga nije otišla je zbog pritiska Gorana Hadžića – da se zatvorenici predaju u ruke njegovih lokalnih vlasti, između ostalih i zapovjednika lokalne Teritorijalne obrane Vujovića, koji je rukovodio ubijanjem.“, naveo je tužitelj Stringer podsjećajući na iskaz zaštićenog svjedoka GH-163 i svjedoka Karlovića.

Hadžić je koristio Arkana kao bijesnog psa

Tužitelj je opisao dokaze i zaštićenog svjedoka GH-28 koji je opisao kako je prije ubijanja zarobljenika Hadžić održao sastanak s oficirima JNA u Veleprometu na koji je doveo sa sobom Arkana (Željko Ražnjatović).

„Sastanak s JNA je bio napet i Arkan je u jednom trenutku skinuo pištolj i stavio ga na stol.“, naveo je Stringer podsjećajući na još neke slučajeve u kojima je „Hadžić koristio Arkana kao bijesnog psa, koji neće oklijevati da prijeti i zastrašuje“. Poput svjedočenja političkog predstavnika pobunjenih Srba Veljka Đakule koji je kao svjedok tužiteljstva također opisao zastrašivanje od strane Hadžića upotrebom Arkana – u čijoj prisutnosti nije smio reći – da se zalaže za suživot s Hrvatima.

Tužitelj je zato konstatirao da su Hadžić i Arkan prijetili i Srbima koji se nisu slagali s njihovom zločinačkom politikom provođenja udruženog zločinačkog poduhvata etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva s pobunjenog područja Hrvatske.
Kako bi osporio navode obrane – kako je JNA vodila glavnu riječ u vojnim akcijama na pobunjenom području, kao i da je ona upravljala sa sudbinom zarobjenika, tužitelj Stringer je podsjetio i na nekoliko video snimaka iz ratnog vremena koji pokazuju drugačije.

Suradnja između JNA, lokalne srpske TO čiji je Hadžić bio vrhovni zapovjednik i specijalnih dobrovoljačkih formacija, poput Arkanovaca – najbolje je prema optužbi opisana na snimci jedne proslave potkraj 1991.godine tijekom koje je oficir JNA Andrija Biorčević (zapovjednik Novosadskog korpusa) upravo to potvrdio.

VIDEO LINK: Dio filma „Jedinica“ sa snimkama komentiranim u sudnici


Tužiteljstvo je tijekom svoje argumentacije ukazivalo i na dokaze koji upućuju na odgovornost Hadžića i za ostale zločine spomenute u optužnici – poput ubijanja vukovarskih zarobljenika u Veleprometu, civila u Lovasu, Opatovcu, kao i za zatočavanje tisuća Hrvata u logore u Srbiji.

U završnici iznošenja argumentacije opisana je suradnja Hadžića s političkim i vojno-policijskim dužnosnicima u Srbiji, koja prema optužbi pokazuje udruženi zločinački poduhvat (UZP) stvaranja Velike Srbije.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:15:56 0:00
Direktan link

Suci će u prvom dijelu iduće godine odlučiti o zahtjevu za oslobađanjem Hadžića nakon rasprave po Pravilu 98 bis, a ukoliko se ono ne dogodi po svim točkama optužnice (14) - uslijediti će priprema za izvođenje dokaza obrane.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG