Dostupni linkovi

Čokoladni neredi kao odgovor na huliganstvo u Mostaru


Čokoladni neredi
Čokoladni neredi
Na mostarskom Španskom trgu i u petak uveče je bilo nereda. No, ovoga puta bez razbijenih flaša, krvavih glava, bez policijske intervencije. U petak su se u Mostaru zbili čokoladni neredi.

Naime, nakon posljednjih huliganskih nereda, koji su se u Mostaru desili u utorak po završetku utakmice Evropskog prvenstva između Hrvatske i Španije, Mostarac Ivan Rozić odlučio je na centralnom gradskom trgu – ratnoj liniji razdvajanja – organizirati čokoladne nerede, kao odgovor na vandalsko ponašanje.

Okupilo se više stotina građana Mostara – djece, omladine, starijih… Jedni druge su častili čokoladom i slatkišima, s osmijesima na licima, bez obzira jesu li se ranije poznavali ili ne.

„Uspjeli smo ostvariti zamišljeno. Pogledajte koliko nas je, pogledajte koliko je omladine. Ovakav duh i atmosferu do sada nisam doživio“, kazao nam je organizator Ivan Rozić.

„Poslali smo poruku da ovaj grad nije kasaba, da ovaj grad ne čini šaka huligana. Ovaj grad čine kvalitetni ljudi, dobri, sretni, posvećeni pozitivi“, poručio je.

Sa Španskog trga se u zrak vinulo stotine balona, s ispisanim porukama ljubavi. Osim toga, cijela je priča poprimila i humanitarni karakter – skupljali su se slatkiši za domove za nezbrinutu djecu i ustanove za djecu s posebnim potrebama. Skupljale su se i donacije za nabavku opreme za mostarsko porodilište.

Podršku su Mostarci imali i širom svijeta – preko društvenih mreža su se javljali prijatelji i poznanici, slali fotografije s čokoladama iz gradova širom Hrvatske, Italije, Njemačke, SAD-a, Turske…

(FOTOGALERJA: Čokoladni neredi)

XS
SM
MD
LG