Dostupni linkovi

Svjedok koji je preživio strijeljanje


Mušan Talović na suđenju Radovanu Karadžiću, 22. kolovoz 2011.
Mušan Talović na suđenju Radovanu Karadžiću, 22. kolovoz 2011.
Iza zaštićenog svjedoka optužbe, čiji je iskaz bio u potpunosti tajan za javost, suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavljeno je u ponedjeljak kasno popodne svjedočenjem Mušana Talovića, bivšeg predsjednika mjesne zajednice Glogova, koji je jedini preživio masovnu egzekuciju.

Na Dan pobjede nad fašizmom, 9. svibnja 1992. godine, u krugu mjesne džamije u Glogovi kod Bratunca samo u jednom danu udružene snage bratunačke policije, bratunačke TO (Teritorijalne obrane) i JNA (Jugoslavenske narodne armije), predvođene predsjednikom Kriznog štaba Miroslavom Deronjićem za nekoliko sati strijeljale su 65 bošnjačkih civila.
Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala, 22. kolovoz 2011.

Mušan Talović, kao jedini je živi svjedok ovog događaja ispričao je tužiteljstvu kako je zarobljen kod kuće i odveden na stratište gdje je na njega i ostale otvorena vatra oko podneva. K sebi je došao oko 18 sati navečer shvativši da je ranjen. Kada je krenuo kući vidio je leševe svugdje po cijelom selu koje je gorjelo.

To najbolje znaju moji susjedi i moja porodica. To ja nikom ne bih poželio to što sam preživio. Teško“, opisao je svjedok tužiteljstvu – kako se osjeća kao čovjek koji je preživio strijeljanje.

U svjedokovom iskazu se navodi kako je JNA uzela vojnu evidenciju kako bi dobila podatke o istaknutim Bošnjacima te ih ubila.

Tijekom unakrsnog ispitivanja svjedoka optuženi Karadžić je želio relativizirati odgovornost srpskih snaga navodeći navodne podatke o incidentima prije izbijanja sukoba u Bratuncu i okolici.

(Karadžić i svjedok različito o početku sukoba)


Između ostalog kako je pucano na predsjednika općinskog odbora srpske nacionalnosti, što prema njemu pokazuje „da je rat lokalnih ljudi“ počeo puno ranije od 9.svibnja kada je svjedok strijeljan. „Pucanje je počelo već u rujnu“ (1991.godine) objasnio je Karadžić sucima relevantnost svog ispitivanja i nuđenja dokaza vezano uz svjedočenje Talovića.

Suđenje se nastavlja u utorak novim svjedočenjem svjedoka tužiteljstva.

O suđenju Karadžiću

O suđenju Karadžiću

U programu Pred licem pravde koji se emituje svake nedjelje u 18 i 30 sati sati kao i u redovnim dnevnim emisijama, RSE izvještava o suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem vođi bosanskih Srba koji je uhapšen 21. jula 2008. godine u Beogradu.

Optužnica tereti Karadžića za najteže ratne zločine u 11 tačaka od kojih se dvije odnose na genocid. Ostale tačke otužnice odnose se na zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene tokom rata u BiH od 1992.

Ratni predsjednik samoproglašene republike bosanskih Srba, kasnije preimenovane u Republika Srpska (RS), najviši je zvaničnik, pored Miloševića, kome se sudi pred Haškim tribunalom. Više tekstova o suđenju Karadžiću pročitajte ovdje.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG