Dostupni linkovi

Obama objavljuje povlačenje iz Afganistana


Američki vojnici u patroli u Afganinstanu, 21. juni 2011. godine
Američki vojnici u patroli u Afganinstanu, 21. juni 2011. godine
Američki predsjednik Barack Obama objaviti će u srijedu naveče po američkom vremenu plan o povlačenju američkih vojnika iz Afganistana.

Kongres i javnost traže okončanje gotovo desetogodišnjeg rata i povratak vojnika kući.

Obama ispunjava obećanje koje je dao Amerikancima u decembru 2009., naglašavaju u Bijeloj kući. Tada je obećao da će u julu 2011., početi povratak vojnika iz Afganistana.
Najviši oficiri smatraju da je potrebno zadržati što je moguće više vojnika i što je moguće duže vremena

Tokom prošlog tjedna general David Petraeus razgovarao je s Obamom o opcijama povlačenja vojnika. Trenutačno je u Afganistanu oko 100 tisuća američkih vojnika.

Nakon što se obrati javnosti predsjednik će posjetiti bazu Desete brdsko-pješačke divizije u državi New York, jer je upravo iz te divizije najviše vojnika u Afganistanu, kao što je bio slučaj i u Iraku.

I dok javnost najčešće pita koliko će vojnika idućega mjeseca napustiti Afganistan, mnogi pokušavaju zaključiti što će se dogoditi nakon jula i koliko vremena predsjednik namjerava zadržati oko 30 tisuća vojnika za brzo djelovanje koje je poslao u Afganistan prije dvije godine.

Najviši oficiri smatraju da je potrebno zadržati što je moguće više vojnika i što je moguće duže vremena. Oni ističu da bi njihov brz odlazak mogao utjecati na ionako krhku sigurnosnu situaciju, te umanjiti ostvarene rezultate u borbi protiv talibana. Posebno se strahuje zbog značajnijeg povlačenja vojnika upravo u trenutku kada su zbog ljeta intezivirane borbe.

Likvidacija bin Ladena

Sebastian Gorka
, vojni analitičar u Washingtonu smatra da će afganistanske snage sigurnosti moći samostalno osiguravati teritorij do kraja 2014.

„Pogledate li koja je veličina teritorija, broj vojnika u koaliciji, kao i snaga koje su potrebne Karzaiu , lako se može vidjeti da mi zapravo i nismo tamo. Daleko smo od toga da smo u mogućnosti predati odgovornost za sigurnost afganistanskim snagama koje bi bile u mogućnosti garantirati suverenitet zemlje“, rekao je Gorka.

Američki vojnici u Afganistanu, juni 2011. godine

Ministar obrane Robert Gates, koji krajem mjeseca napušta Pentagon, smatra da bi povlačenje trebalo biti „skromno“.

„Afganistanci moraju upamtiti dvije važne stvari: „ Prvo, da SAD i naši koalicijski partneri mogu s vremenom povuči svoje snage, ali mi ostajemo privrženi našem strateškom partnerstvu s Afganistanom. Drugo, nastavljamo obučavati, opremati i podržavati afganistanske snage sigurnosti i radimo sve kako bi pomogli vladi da poboljša uvjete života njenih gradjana. Ukratko, neće biti žurbe u napuštanju Afganistana“, rekao je Gates.

Neki Obamini savjetnici, medjutim, smatraju da bi povlačenje trebalo biti značajnije i da bi se taj proces trebao nastaviti i nakon jula. Oni su mišljenja da su afganistanske snage sigurnosti sve snažnije i da je likvidacijom Osame bin Ladena teroristička mreža Al Qaida demontirana.

Kongres također drži da povlačenje vojnika mora biti značajnije. Dvadesetsedam senatora, uključujući demokrate i republikance, uputili su Obami pismo u kojem traže promjenu strategije u Afganistanu, odnosno povratak vojnika kući.

„Cijena produžavanja rata daleko je iznad onoga što dobijamo,“ poručili su senatori.

Slično je mišljenje i javnosti. Posljednja istraživanja pokazuju da čak 80 posto Amerikanaca smatraju da je došlo vrijeme odlaska iz Afganistana i da bi se do kraja 2014., svi vojnici trebali vratiti kući.

Obama je od preuzimanja dužnosti u Bijeloj kući utrostručio broj vojnika u Afganistanu – ali kada je 2009. poslao 30 tisuća snaga za brzo djelovanje, obećao je da će se početi vraćati kući od jula 2011.
XS
SM
MD
LG