Dostupni linkovi

Hag: Statusna konferencija o presudama Vojsci RS za Srebrenicu


Vujadin Popović i Ljubiša Beara
Vujadin Popović i Ljubiša Beara
U Haškom tribunalu je održana statusna konferencija u predmetu protiv bivšeg načelnika za sigurnost Drinskog korpusa Vujadina Popovića, bivšeg načelnika za sigurnost Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ljubiše Beare i drugih oficira Vojske Republike Srpske koji su osuđenih za genocid u Srebrenici 1995.

Osuđeni su na kazne u rasponu od pet godina do doživotnog zatvora. Sedmi osuđeni, Ljubomir Borovčanin, nije se žalio na kaznu od 17 godina, a to nije učinilo ni tužiteljstvo, pa je ta presuda postala pravomoćna.

Prisutni optuženici potvrdili su žalbenom sucu Patricku Robinsonu da nemaju zdravstvenih problema dok u pritvoru čekaju kraj žalbenog postupka:

SUDAC: Gospodine Nikolić?

NIKOLIĆ: Gospodine predsjedavajući, dobro sam zdravlja i drugih problema nemam.

SUDAC: Hvala. Gospodine Miletić?

MILETIĆ: Gospodine predsjedavajući, nemam posebnih problema.

SUDAC: Gospodine Pandurević?

PANDUREVIĆ: Časni sude, zdravljae je dobro, problema nemam, hvala.

Ni u slučaju protiv šestorice VRS-ovih oficira nije određen datum žalbene rasprave na kojima će strane u postupku zadnji put argumentirati svoj pogled na zločine u Žepi i Srebrenici. No, ipak nagoviješteno je da bi se trebala održati prije ljetne pauze rada suda. Nikolićev branitelj Stephane Bourgon zatražio je od suca Robinsona da se strane obavijeste o točnom datumu žalbene rasprave što je prije moguće kako bi se timovi obrane mogli što bolje pripremiti. Riječima sudske prevoditeljice:

„Od dostavljanja podnesaka u ovoj žalbi, pa do trenutka kada ćemo održati zasjedanje, smatramo da će nam biti potrebna dva mjeseca da bismo se mogli pripremiti. Zbog toga molimo od vijeća da nas obavijesti najmanje dva mjeseca prije no što ćemo održati to zasjedanje.“

Podsjetimo na kraju da se za zločine u Žepi i Srebrenici, u Den Haagu trenutno sudi najvišem političkom, odnosno vojnom dužnosniku bosanskih Srba u ratno vrijeme - Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

**************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG