Dostupni linkovi

Statiranje u Skupštini Srbije


Skupština Srbije
Skupština Srbije

Da li narodni poslanici iz unutrašnjosti zaista zastupaju interese građna iz sredine u kojoj su izabrani ili predstavljaju puki deo stranače glasače mašinerije? Čačak, na primer, ima pet parlamentaraca, kao i dva ministra u aktuelnoj vladi, ali Čačani smatraju da je efekat njihovog delovanja neprepoznatljiv.

Poslanici iz Čačka uglavnom statiraju u poslaničkim klupama, uvereni su u čačanskoj opoziciji. Po njihovom mišljenju za grad u kom su izabrani u skupštinski saziv nisu učinili apsolutno ništa.

“Od obećanja iz predizborne kampanje da će učiniti sve kako bi se u Čačak doveli investitori i otvorila nova radna mesta, te najava da će oni biti spona između republičke i lokalne vlasti, ostao je samo poriv za zadovoljenje stranačkih i ličnih interesa”, navodi prvi čovek lokalne opozicione Demokratske stranke Dragan Brajović.

“Jednostavno su više partijski orijentisani nego što štite interese građana koji su ih birali. Efekat njihovog rada po grad Čačak je neprimetan”, konstatuje naš sagovornik.

U aktuelnom sazivu Skupštine Srbije Čačak je zastupljen sa pet parlamentaraca i svi su iz stranaka vladajućih na republičkom nivou. Miroslav Makrićević i Velimir Stanojević su iz Nove Srbije, Aleksandar Jugović iz Srpskog pokreta obnove, dok Mirjana Đoković i Aleksandar Radojević predstavljaju Srpsku naprednu stranku.

Radojević kaže za RSE da svi oni rade “vredno i danonoćno”:

“Zaista jako dobro odrađujemo posao. Sve što su zadaci poslanika u okviru zakonodavne vlasti radimo praktično danonoćno”, tvrdi Radojević.

Takođe, Vladica Gavrilović, poslanik Nove Srbije, kaže da je više nego zadovoljan radom dvojice poslanika ove stranke iz Čačka.

“Uvek su prisutni na zasednjima i neprestano lobiraju za rodni grad”, navodi Gavrilović.

“Ta doza lokalnog patriotizma je kod njih dosta prisutna. I obično, kada god imaju priliku, rade u interesu grada. To golim okom nije vidljivo ali njihov rad i delovanje su od izuzetnog značaja”, zaključuje Gavrilović.

Čačani sa kojima smo razgovarali, međutim, ne dele mišljenje političara na vlasti. Anketirali smo više građana, a da ni jedan nije znao da navede ime makar jednog narodnog poslanika iz svog grada.

“Ja ozbiljno ne znam ni jednog. Valjda ih znam onoliko koliko i rade”, kaže Marko.

“Iskreno”, kaže Čačanka Marijana, “uništili su grad, jednostavno uništili”.

Osim petoro poslanika u izvršnoj vlasti je i dvoje ministara iz Čačka. Velimir Ilić je ministar bez portfelja, a resor poljoprivrede vodi Snežana Bogosavljević Bošković.

XS
SM
MD
LG