Dostupni linkovi

Požar nije uništio repetitor iznad Srebrenice


Repetitor na brdu Kvarc
Repetitor na brdu Kvarc
Medijske kuže koje imaju svoje uređaje na TV repetitoru Kvarc iznad Srebrenice ne treba da budu zabrinute. Vatrena stihija bijesni na ovom brdu već dva dana, ali nije zahvatila ovaj objekat i svi uređaji su ostali neoštećeni.

„Jutros smo posumnjali da je TV repetitor uništen jer nema signala ni jednog radijskog emitera, a nema programa RTRS-a i BHT 1. Na terenu smo se uvjerili da je relej ispravan, a do prekida emitovanja programa vjerovatno je došlo usljed rušenja nekod od elektro stobova ili zapaljenja kablova koji vode struju od trafo stanice Crni Guber do TV repetitora, što ćemo uskoro utvrditi izlaskom na teren. Tv repetitor i svi uređaji na njemu su neoštećeni “, izjavio je Hasudin Mustafić član općinskog štaba Civilne zaštite Srebrenica.

Vatrogasci i ekipa Šumskog gazdinstva „Drina“ cijeli dan su na terenu, ali imaju male mogućnosti za gašenje požara. Teren je dosta nepristupačan, a skoro svaki sat čuju se detonacije od eksplozija zaostalih minskih naprava.

Zbog požara koji je zahvatio brdo Kvarc na kojem se nalazi centralni TV repetitor, od nedjelje ujutro Srebreničani nemaju radio i TV signala. Na radiju nema niti jednog signala, a na TV-u nema programa RTRS-a, TV BH 1 i BN-a.

Požar je vidljiv iz centra grada i vatreni i dimni stub stalno se uvećava. Neki mještani Srebrenice su noćas čuli detonacije jer je vatrena stihija zahvatila i područje na kojem ima zaostalih minskih naprava.Osim na Kvarcu, požar se širi i u naselju Zalazje.

„Pokušavamo spriječiti širenje požara prema naseljima. Nažalost, naše mogućnosti su male jer se radi o nepristupačnom i miniranom terenu“ izjavio je za FENU Izet Suljanović, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice iz Srebrenice.

Gašenje ovih požara jedino je moguće iz vazduha i u Srebrenici se nadaju da će helikopter EUFOR-a, koji je juče djelovao na području općine Bratunac, pomoći u neutralisanju vatrene stihije.

Srebreničani opet nemaju vodu, snabdijevanje se vrši cisternom

Srebreničani još uvijek nemaju vodu za piće. Kvar na 400-milimetarskom vodovodu od Slapovića do sela Pusmulići još nije saniran, pa Gradski vodovod je van funkcije zbog ovog kvara, ali i zbog toga što je rijeka Zeleni Jadar, iz koje se vrši vodosnabdijevanje, skoro presušila, pa su Srebreničani u posljednja četiri dana imali vodu svega tri sata.

Komunalno preduzeće „Polet“ stavilo je u funkciju cisternu kojom će se tokom dana za građane Srebrenice vršiti isporuka vode.
XS
SM
MD
LG