Dostupni linkovi

Merkel i Hollande spremaju plan o jačanju vojne saradnje EU


Francois Hollande i Angela Merkel
Francois Hollande i Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel otići će u Pariz, gdje će se sastati sa francuskim predsjednikom Francoise Hollandeom, uoči samita lidera EU o odluci Velike Britanije da napusti Uniju, saopšteno je iz njenog kabineta.

Kako navodi Reuters, Njemačka i Francuska su pripremile plan koji podrzumijava produbljivanje evropske vojne saradnje u dokumentu koji je izašao na vidjelo u ponedjeljak, budući da izlazak Britanije iz Evropske unije znači i uklanjanje najveće prepreke jačanju odbrane EU u tandemu sa NATO-om.

Belin i Pariz, u potencijalno najvećm iskoraku u evropskoj odbrani od 1990-tih nude plan o načinima na koji EU blok može brže raspoređivati snage zahvaljući boljoj saradnji nakon šokantnog ishoda glasanja za Brexit 23.juna ove godine u Ujedinjenom Kraljevstvu.

U nacrtu dokumenta koji je Reuters imao na uvid, Njemčka i Francuska, dvije preostale vojne sile u EU imaju detaljnu listu prijedloga uključujući zajednički i trajni EU komandni štab za civilne i vojne misije. Berlin i Pariz takođe se zalažu za jačanje drugih evropskih tijela, zajedničku vojnu grupu od nekih EU i NATO članica kojima će biti omogućena veća uloga u evropskim operacijama.

Merkelova će se sa Hollandeom sastati u četvrtak, neposredno uoči summita zemalja članica EU u Bratislavi, navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

Ona se tokom proteklih sedmica neformalno sastala s više evropskih lidera.

U Bratislavi će u petak, 16. septembra, biti održan samit Evropske unije o viziji nove, reformisane Unije bez Velike Britanije, a posebna pažnja biće posvećena sektoru odbrane.

Prethodno će momentumu za ovakov plan pokušati u srijedu da utre put predsjednik Evopske komisije Jean Claude Juncker u svom godišnjem obraćanju javnosti.

XS
SM
MD
LG