Dostupni linkovi

Šta znači najava Lukšićevog odlaska sa državnih funkcija?


Igor Lukšić
Igor Lukšić

U istom danu kada je priveden visoki funkcioner DPS-a Svetozar Marović, što je vijest koja je bila očekivana, podgorički mediji objavili su i informaciju koja je iznenadila javnost. Naime, provladina Pobjeda objavila je, pozivajući se na više izvora iz vladajuće koalicije, kako će se dosadašnji ministar vanjskih poslova i bivši premijer Igor Lukšić, do kraja mjeseca povući sa funkcija, što zvanično nije demantovano. Šta bi bili mogući razlozi za odlazak šefa crnogorske diplomatije koji je važio za prozapadnog političara i rado viđenog gosta na visokim medjunarodnim adresama i kako će se to odraziti na imidž Đukanovićeve vlade, pitanje je na koje se u ovom trenutku rijetko ko usuđuje da daje odgovor.

Kako piše list Pobjeda, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, odluku da napusti Vladu već je navodno saopštio svojim najbližim saradnicima a prethodno i lično premijeru Đukanoviću. Tu informaciju pokušali smo da provjerimo u Ministarstvu vanjskih poslova od kojih smo pisanim putem dobili kratak odgovor u kome se kaže.

“Potpredsjednik Lukšić posvećen je svojim redovnim radnim aktivnostima - ispunjavanju prioriteta iz spoljnopolitičke agende, prije svega, nastupajućoj međuvladinoj konferenciji na kojoj se očekuje otvaranje dva poglavlja i dr. Kada bude imao potrebu da saopšti novine vezano za svoj dalji profesionalni angažman učiniće to blagovremeno i na adekvatan način.“

Iako se u političkim krugovima i ranije spekulisalo da Lukšić napušta Vladu zbog prelaska na neku međunarodnu funkciju, izvori Radija Slobodna Evropa potvrdili su kako je to bila njegova dugoročna agenda ali da u kratkom roku o tome nije bilo pomena. Bilo kako bilo, za političkog analitičara Zlatka Vujovića iz nevladine organizacije CEMI, to što Lukšić odlazi samo nekoliko mjeseci prije nego što mu ionako ističe mandat, nije iznenađenje.

Zlatko Vujović
Zlatko Vujović

Lukšić je dugo vremena uživao veliku podršku Đukanovića, ali se kasnije vidjelo da je ta podrška sve manja i manja i da u posljednjim intervjuima gospodin Đukanović, na neki način, demantuje ono što je Lukšić izjavio. Tako da je jasno da tu postoje značajne razlike i da Lukšić više nema podršku da pokriva neku od značajnijih funkcija.“

Ako uzmemo u obzir činjenicu da je Lukšić u medjunarodnim okvirima važio za modernog, prozapadno orijentisanog političara, može li njegova iznenadna odluka o povlačenju da ukazuje na dublja politička neslaganja unutar vladajuće DPS -a? Na to pitanje nam odgovora Momčilo Radulović iz Evropskog pokreta Crne Gore.

Očigledno postojao je određeni politički diskurs između dosadašnjeg Ministra spoljnih poslova i jednog drugog uticajnog dijela DPS-a i očigledno da određene političke vizije nijesu se poklapale. Koliki je taj diskurs i kolika je njegova dubina to vjerovatno ostaje u strukturama samog DPS-a.“

Bilo je simptomatično da je Igor Lukšić davao izjave koje nijesu uvijek bilu na kursu onoga što je zvaničan stav vladajućeg DPS-a, poput posljednje u emisiji „ Živa istina“, gdje je kao model izlaska iz političke krize u kojoj se Crna Gora nalazi prvi pomenuo formiranje „tehničkog kabineta“, što je nešto što nikako nije bilo po volji njegovog šefa, premijera Đukanovića. Da nijesu po srijedi slučajna neslaganja Lukšić je možda nagovjestio još u proljeće u intervjuu agenciji MINA, distancirajući se od partijske politike DPS-a, najavom kako se neće kandidovati za neku od funkcija u toj stranci, bez obzira što je u tom trenutku bio njen potpredsjednik.

Šta će zapravo Lukšićev odlazak značiti za Đukanovićevu vladu u momentu kada se poslije pozivnice za NATO očekuje inteziviranje reformskog kursa u zemlji? Za Momčila Radulovića biće interesanto ko će ga zamijeniti na visokim državnim funkcijama.

“To mora biti osoba koja ima određeni ugled i u međunarodnim krugovima i za očekivati ja da ta osoba ima određeni imidž koji je pozitivan najprije u evropskim i evroatlanstkim srukturama. Igor Lukšić je predstavljao osobu sa priličnim demokratskim i reformskim kapacitetima, i odavao je takav imidž i unutar DPS, dok je djelovao na pozicijama na kojima je djelovao. Bio je prepoznat i na međunarodnoj sceni kao neko sa vrlo visokim demokratskim kredibilitetom.

Zlatko Vujović je uvjeren da je ovakav politički scenario dogovoren u najužim krugovima oko premijera Đukanovića.

“Možemo predpostaviti da je i to nagovještaj ,odnosno jedan od poteza prekompozicije unutar vladajuće partije u susret novim parlamentarnim izborima. Vjerujem da ovo neće biti jedini potez, i to ne mislim samo kadrovski kada govorimo o prekompoziciji unutar Vlade. Većsmo vidjeli da su i neki drugi potezi koji su povučeni, kao što je današanje hapšenje gospodina Marovića, vode stvaranju jedne situacije koja bi trebalo da omogući DPS-u da bude spreman za nove parlamentarne izbore.“

XS
SM
MD
LG