Dostupni linkovi

Šta za Podgoricu znači odlaganje otvaranja poglavlja o korupciji


Prema nepotvrđenim informacijama podgoričkog lista „Dan“, Evropska unija odluku o tome da li će sa Crnom Gorom otvoriti pregovore u najtežim poglavljima 23 i 24 neće donijeti na sjednici Savjeta ministara 30. septembra već će sačekati šta će u svom oktobarskom izvještaju o napretku Crne Gore u evropskim integracijama, saopštiti Evropska komisija.

Da li je riječ o pojačanom oprezu Brisela nakon najnovijih afera u Crnoj Gori i o pritisku na Podgoricu da postigne konkretnije rezultate u borbi protiv korupcije i kriminala?

Do odluke Evropske unije da odgodi odluku o tome da li će u pregovorima sa Crnom Gorom otvoriti poglavlja 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe, pravdu, slobodu i bezbjednost i osnovna prava, prema saznanjima "Dana" navodno je došlo nakon što je dio članica Unije ocijenio da bi trebalo sačekati Progres Report, odnosno godišnji izvještaj Evropske komisije o crnogorskom napretku u evropskim integracijama. Tu informaciju pokušali smo da provjerimo kod predstavnika Evropskog parlamenta za Crnu Goru Čarlsa Tanoka i Jugoistočnu Evropu Jelka Kacina ali su obojica bila na putu ka Briselu. Kako nam je kratko rekao Kacin više o tome može da nam saopšti tek sjutra poslije Briselskih kontakata.

Da li bi odlaganje odluke o otvaranju najtežih poglavlja sa Crnom Gorom bio znak podozrenja ili pojačanog opreza evropske adminitracije, posebno u svijetlu novih afera koje su se u međuvremenu dogodile, najprije smo pitali predjednika skupštinskog odbora za Evropske integracije Slavena Radunovića iz opozicionog Demokratskog Fronta.

„Svjesni smo svi činjenice da nema niti jedne presude u slučajevima krupne korupcije i pored toliko afera. Nije otkriveno ni jedno ubistvo ili prebijanja novinara. Imamo nove slučajeve. Oni traže mjerljive rezultate. U redu su akcioni planovi i to već svi znamo, mi smo ih kao takve ocijenili na Odboru za evropske integracije. Ali akcioni planovi su jedno a postupanje po tim akcionim planovima je drugo. Odgađanje od 30. septembra do 22. oktobra nije uopšte problematično i neće Crna Gora stati zbog toga. Ali oni traže progres riport da se vidi da li se nešto uradilo u skladu sa unaprijed dogovorenim i prihvaćenim obavezama Crne Gore.“

Za člana parlamentarnog odbora za evropske integracije iz Pozitivne Dritana Abazovića logičan je slijed događaja da EU sačeka izvještaj Evropske Komisije o napretku pa tek onda donese odluke da li će sa Crnom Gorom otvoriti ključna poglavlja u pregovorima o članstvu.

„Bojim se da su neka naša očekivanaj bila previše optimistična budući da se realno nijesmo pretrgli da nešto konkretno uradimo, odnosno nijesmo dostigli onaj nivo rezultata koji je od nas tražen. Dali ovo znači povećani pritisak Brisela? Ja mislim da da i da je to dobro za nas, moramo biti svjesni da je sve što se tiče vladavine prava i borbe protiv korupcije i kriminala nešto što je dobro, prije svega za građane Crne Gore a takođe je kompatibilno sa zahtjevima EU.“

Gordana Đurović, foto: Vesna Anđić
Gordana Đurović, foto: Vesna Anđić
Eventualno odlaganje donošenja odluke o otvaranju poglavlja 23 i 24 bivšoj ministarki za evropske integracije Crne Gore Gordani Đurović međutim nema posebno značenje već to više pripisuje zgusnutoj agendi u političkom kalendaru Evropske Unije a u kojoj Crna Gora nije baš pri vrhu prioriteta .

„Tako da ako bude odluke o otvaranju pregovora u poglavlju 23 i 24 do novembra mjeseca ove godine to možemo smatrati normalnim tokom donošenja odluke o otvaranju pregovaračkih poglavlja i to je svakako vrlo, vrlo veliki zadatak koji onda stoji pred crnogorskim institucijama. Mislim da je negdje ipak glavna poruka evropskih zvaničnika prema da su oni spremni da pod tim novim pravilima uđu u rizik otvaranja poglavlja. Zato što se ipak, ako se poglavlja otvore, proces zaista može pratiti u smislu njegovog provođenja i prakse nego što bilo odgađanje ili kako bih rekla smanjenje radne temperature za reforme koje su stavljene u akcione planove.“

U postojanje dobre volje Brisela da nastavi proces Evropskih integracija Crne Gore poput profesorke Djurović uvjerena su i ostala dva naša sagovornika.Dritan Abazović.

„Mislim da treba biti optimističan da ćemo dobiti zeleno svijetlo za počinjenje pregovora do kraja godine ali da mormao biti svjesni da moramo da povećamo nivo aktivnosti koji će voditi do takvog pozitivnog mišljenja.“

Slaven Radunović, međutim, ističe kako smo u eurointegracijama došli do momenta kada ozbiljne aktivnosti sve više utiču na režim.

„Počinju da bole režim i imaćemo često probleme koje imamo ovoga momenta jer mislim da će elan i entuzijazam koji su do sada pokazivali da spadne jer će morati da hapse svoje prijatelej i rođake i moraće da podižu optužnice protiv svojih sestara i braće.“
XS
SM
MD
LG