Dostupni linkovi

Šta se desilo u Libiji: Srpska diplomatija van kontrole


Sa komemoracija srpskim diplomatama, Beograd, 25. februar 2016.
Sa komemoracija srpskim diplomatama, Beograd, 25. februar 2016.

Šta se desilo u Libiji što pre bi trebalo da utvrde nadležni organi jer se ovako stiče utisak da se nešto krije, rekli su sagovornici RSE o nedavnoj pogibiji dvoje diplomatskih službenika Srbije. U međuvremenu, domaća štampa preplavljena je nagađanjima o odgovornosti ambasadora Srbije u Tripoliju Olivera Potežice.

Borivoje Erdeljan, spoljnopolitički komentator, kaže da je od otmice i pogibije Slađane Stanković i Jovice Stepića proteklo mnogo vremena da bi se znalo tako malo.

"Stiče se utisak da se nešto krije jer se sporo utvrđuju činjenice, koje sigurno nisu nekakva državna ili diplomatska tajna. Sve zajedno to podseća na jedan splet našeg načina pristupanja stvarima, da je sve mistično, polutajanstveno i dobrim delom uz lične uticaje", navodi Erdeljan.

Jovicu Stepića i Slađanu Stanković, službenike srpske ambasade u Tripoliju, oteli su militanti 8. novembra kod libijskog grada Sabrata dok su putovali u koloni automobila sa ambasadorom Oliverom Potežicom. U zatočeništvu su bili do 19. februara kada su ubijeni u američkom bombardovanju uporišta Islamske države Iraka i Levanta (IDIL).

Vesna Petrović, profesorka međunarodnog javnog prava, smatra da je nelogičan stav Ministarstva spoljnih poslova da se čeka izveštaj libijskih vlasti.

"Libijske vlasti ne mogu da nam daju informaciju da li je Oliver Potežica imao dozvolu da krene na put, sa kim je imao dozvolu da krene i zašto je krenuo... Otkud to znaju libijske vlasti. To mora da zna naše Ministarstvo inostranih poslova. I od početka je čudno, pogotovu što su se mnoge zemlje povukle iz Libije, što je Srbija jedna od retkih država koje i dalje imaju ambasadu u Libiji", konstatuje Petrović.

Radna grupa MSP-a, formirana posle ove tragedije, saslušala je ambasadora Potežicu koji je, kako su preneli mediji, negirao svoju odgovornost.

Zbog čega su službenici srpske ambasade u Tripoliju putovali trasom koja nije bezbedna, na kojoj su i oteti, pokušao je da objasni Veljko Odalović, generalni sekretar MSP-a, rekavši za N1 da je to put koji vodi ka jednom gradu u kojem je od 90-ih godina bio otvoren račun ambasade Srbije, upravo zbog platnog prometa.

"Prema izjavi ambasadora, oni su pošli kao podrška, ne kao fizička podrška, već da mu pokažu put koji su oni prošli nekoliko dana ranije. Taj put je bio za ambasadora nepoznat", rekao je Odalović.

Sa druge strane, u nedostatku više informacija i efikasnog utvrđivanja okolnosti tragedije, u štampi se pojavljuju spekulacije o tom slučaju. Prenose se izjave članova porodica poginulih koji javno pitaju da li je moguće da ambasador zaista nije znao put ka Tunisu.

Borivoje Erdeljan smatra da se radi o konfuziji koja pokazuje da istaga ne može da čeka.

Borivoje Erdeljan
Borivoje Erdeljan

"Ministarstvo spoljnih poslova mora da otvori karte. Kao sledeća instanca logično bi bilo da Vlada nešto preduzme, a onda, ukoliko postoji potreba, trebalo bi da reaguje i pravosuđe, da se sprovede istraga, utvrde činjenice, koliko ima čije odgovornosti, odnosno neodgovornosti, krivice... da se razjasni šta se dogodilo, da se shvati istina i da se po istini postupa", smatra Erdeljan.

Kao činjenice koje su prethodile otmici mediji navode da je Bezbednosno-informativna agencija ranije upozorila MSP i ukazala da se razmotri zatvaranje ili izmeštanje ambasade u Tripoliju, kao i da je ambasador Potežica od 2012. godine imao dozvolu da bez obaveštavanja Ministarstva donosi odluke o kretanju zaposlenih.

Vesna Petrović zaključuje da još nema odgovora na ključna pitanja.

"Zašto je ostala otvorena ambasada u Libiji ako postoji opasnost po bezbednost. Drugo je pitanje kakve su nadležnosti ambasadora Potežice i šta se njemu daje kao instrukcija. Imam utisak da ili se nešto krije, a ozbiljno je, ili su oni nesposobni da sprovedu istragu", ocenjuje Petrović.

Prema informacijama iz MSP-a, tek kada bude gotov izveštaj radne grupe biće poznato i da li će Ministarstvo vladi preporučiti zatvaranje ambasade u Tripoliju.

Takođe, kako je navedeno iz MSP-a, Srbija očekuje da će američke vojne i obaveštajne službe razjasniti nedoumice koje su stvorile konfuziju oko toga da li su znali da bombarduju lokaciju na kojoj ima civila.

XS
SM
MD
LG