Dostupni linkovi

Jaka retorika i prljava kampanja


Kampanja na granici kulturnog dijaloga
Kampanja na granici kulturnog dijaloga

Dosadašnju kampanju za izbore koji će biti održani u nedjelju karakterisala je jaka retorika ključnih političkih protivnika i može se reći da je bila prljava, a pored žestokih obračuna preko govornice, ključne teme kojima su se bavili bile su državno pitanje, promjene i razvoj...

Za pojedine analitičare iznenađenje je što se u kampanji manje govorilo o kriminalu i korupciji nego što se to očekivalo.

Da je kampanja bila na granici kulturnog dijaloga kao i da je često u istupima pojedinih lidera i prelazila tu granicu, možda najbolje islustruju primjeri gdje su kvalifikativi koje su jedni drugima dodjeljivali u najmanju ruku bili veoma snažni.

Lider Demokratske partije Socijalista, Milo Đukanović
Lider Demokratske partije Socijalista, Milo Đukanović

Izdvojili smo dijelove političkih govora jednog od lidera Ključa Srđana Milića i lidera Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića u kojima se ovako obračunavaju sa političkim protivnicima iz drugih partija.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:19 0:00
Direktan link

Monitoring kampanja u septembru i oktobru koji je provela Građanska alijansa pokazao je da je u posmatranom periodu politički dijalog na javnoj sceni karakterisala veoma jaka retorika sa političke govornice sa gotovo svih strana uključenih u izbornu trku, kaže Sanja Rašović, korodinatorka Građanske alijanse.

"Jaka retorika je bila izuzetno zastupljena i mogu slobodno da kažem da je bila mnogo izraženija u odnosu na prethodne izborne kampanje. Mogle su se čuti optužbe sa obje strane, i sa strane opozicije ali i od strane vladajuće, o tome šta u prethodnom periodu nije urađeno i ko je kriv za to“, navodi Rašović.

Rašović ukazuje da su brojni primjeri govora mržnje identifikovani u komentarima u medijima, naročito na internet portalima.

"Brojni primjeri govora mržnje nijesu identifikovani na javnoj sceni već u komentarima na većini portala u Crnoj Gori. To znači da administratori na njima nijesu reagovali u skladu sa stanadradima u vezi sa govorom mržnje. To pokazuje da je govor mržnje na portalima problem kojim bi medijska zajednica trebalo pod hitno da se pozabavi zajedno sa policijom i pravosudnim organima", dodaje Rašović.

Sa jednog od mitinga Ključa, govori Dritan Abazović
Sa jednog od mitinga Ključa, govori Dritan Abazović

Prema analizi CEDEM-a za prvih 15 dana izborne kampanje partije, pojedine učesnice izborne trke u istupima svojih predstavnika najviše su potencirale teme kao što su država, odnosno njeno očuvanje.

Prema analizi te NVO, u najvećem broju istupa predstavnici gotovo svih partija koristili su pojmove "građani", "građansko društvo", govorili su i o promjenama razvoju, ekonomskoj politici...

Analitičar CEDEM-a Miloš Bešić kaže da je dominantno o državi najviše bilo riječi na skupovima i u istupima predstavnika DPS:

"Mi znamo da DPS-u u ovoj utakmici najviše odgovara da brani državu jer onda sva druga pitanja gdje oni nijesu u prednosti a to su pitanja ekonomije, javnog duga, zapošljavanja i poreskih stopa idu u drugi plan. Meni zaista nije jasno zašto iz izbora u izbore idu u istu utakmicu i zašto opozicija uvijek prihvata ta pravila igre.“

U istupima opozicije, konkretno Demokratskog fronta i koalicije Ključ, najviše je govoreno o kriminalu i korupciji ali, kako se navodi u analizi CEDEM-a, manje u odnosu na početak kampanje za prethodne izbore.

Iako CEDEM nije još analizirali atmosferu kampanje, odnosno da li je i koliko bila prljava u odnosu na minule izbore, Miloš Bešić primjećuje:

"Jeste prljava ali manje prljava nego što se očekivalo s obzirom na broj aktera, dinamiku i nivo animoziteta koji su veoma jaki. Vidjećemo još ovih nekoliko dana da li će biti neki incident koji bi mogao promijeniti ovu percpeciju.“

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG