Dostupni linkovi

Fahrudin Radončić izašao na slobodu


Fahrudin Radončić izlazi iz pritvorske jedinice, Sarajevo, 17. februar 2016.
Fahrudin Radončić izlazi iz pritvorske jedinice, Sarajevo, 17. februar 2016.

Lider Saveza za bolju budućnost (SBB) i delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, Fahrudin Radončić, pušten je u srijedu iz pritvora.

Sud BiH odredio mu je mjere zabrane, među kojim je tzv. kućni pritvor, odnosno, određeno je da Radončić ne smije napuštati adresu boravišta, uz obavezu policije da ga obilazi dva do tri puta dnevno.

Fahrudin Radončić optužen je da je organizovao pritisak na svjedokinju Azru Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Keljmendija na Kosovu.

Radončić, bivši ministar sigurnosti BiH, nakon izlaska iz pritvorske jedinice Suda BiH ponovio je kako se radi o montiranom procesu. Na pitanje koje argumente za to ima, odgovorio je ovako:

"Na mom mjestu odlično znate da li ste skloni kriminalnim radnjama ili niste. Ako vam neko montira vršeći pritisak na nepostojeće, nevažne, nebitne, nama nepoznate svjedoke, najbolje znate kako se to naziva."

Fahrudin Radončić nakon izlaska iz pritvorske jedinice
Fahrudin Radončić nakon izlaska iz pritvorske jedinice

Radončić je, takođe, rekao da provokacija s njegovim hapšenjem neće destabilizovati koaliciju Saveza za bolju budućnost i Stranke demokratske akcije (SDA), navodeći da je ona "vrlo snažna i potrebna bošnjačka koalicija, u interesu cijele BiH a ne samo tog naroda". Ali, nije želio obrazložiti na koga se riječ "provokacija" odnosi.

"Biće vremena o tome da razgovaramo. Ovo nije trenutak", kratko je prokomentarisao.

Fahrudina Radončića je ispred zgrade Avaz Twist Towera - gdje se nalazi redakcija dnevnog lista "Avaz", kao i prostorije Saveza za bolju budućnost - dočekao veliki broj članova ove partije, kao i više građana, uz aplauz i povike "Fahro legendo".

"Mi smo se nadali i očekivali smo ovakvu odluku Suda BiH. Mislim da je ovo vrlo pravedna odluka", rekao je Omer Čevra, glasnogovornik SBB-a.

Iz službe za informisanje Suda BiH Asja Papo navodi neke od mjera zabrane koje je Sud BiH izrekao Radončiću.

"Zabrana napuštanja adrese boravišta, uz obavezu ovlaštenih službenih lica da kontrolišu poštivanje ove mjere dva do tri puta dnevno, te uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine, zabrana sastajanja sa svim svjedocima koji su već saslušani, kao i približavanje svim svjedocima na udaljenosti ispod sto metara, te zabrana međusobnog kontaktiranja, i sastajanja sa saoptuženim u ovom krivičnom predmetu, te zabrana kontaktiranja sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija na okolnosti koje se tiču ovog krivičnog postupka", ističe Papo.

Na pitanja novinara kako komentariše mjere zabrane, Radončić je rekao:

"Još nisam pročitao cijeli tekst. Nije moje da komentarišem sudske presude, time će se baviti moj odvjetnički tim, a ja, kao političar, treba da se posvetim jačanju koalicije, izgradnji, zapošljavanju i svom poslu. Neka svako radi svoj posao."

Član advokatskog tima Asim Crnalić takođe nije želio komentarisati mjere zabrane.

"Ne mogu vam konkretizirati zbog toga što još uvijek nisam dobio pismeno rješenje", istakao je Crnalić.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine su saopštili kako su zadovoljni određivanjem kućnog pritvora i ostalim mjerama zabrane Fahrudinu Radončiću, te da se neće žaliti.

Razlozi za privođenje

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, optužen je da je organizovao pritisak na svjedokinju Azru Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Keljmendija na Kosovu.

Tužilaštvo BiH tereti Bakira Dautbašića i Bilsenu Šahman da su tražili od Azre Sarić da u svjedočenju ne spominje Radončića, te da zaštiti Kelmendija.

Radončić je optužen i da je u dogovoru s Dautbašićem nastojao od Zijada Hadžijahića, kao uposlenika Američke ambasade u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša utjecati da ona bude zatvorena.

Zauzvrat je Hadžijahiću, kako navode iz Tužiteljstva BiH, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto ambasadora u Sloveniji ili nekoj zapadnoevropskoj zemlji.

Sud Bosne i Hercegovine je 15. februara potvrdio optužnicu protiv lidera SBB-a Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića.

Utavni sud BiH na sjednici Velikog vijeća, u srijedu 17. februara, odbio je kao neosnovanu apelaciju Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman podnesenu protiv rješenja Suda BiH o određivanju pritvora od 15. januara i 12. januara 2016. u odnosu na pravo na slobodu i sigurnost i u odnosu na zabranu kršenja pretpostavke nevinosti u okviru prava na pravično suđenje.

Apelacija je odbačena kao preuranjena u odnosu na ostale aspekte prava na pravično suđenje.

Ustavni sud je u odluci podsjetio na to da u trenutku određivanja pritvora ne mora biti sa sigurnošću utvrđeno da je krivično djelo zaista i počinjeno, te ne mora biti utvrđena njegova priroda.

XS
SM
MD
LG