Dostupni linkovi

TK dobio novu vladu, premijer obećava oživljavanje Dite i Konjuha


U srijedu uveče su sa 28 glasova 'za' i 6 suzdržanih poslanici u Skupštini TK izabrali novu Vladu Tuzlanskog kantona na čelu s premijerom Bahrijom Umihanićem, profesorom Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i poduzetnikom.

Prema prijedlogu premijera Umihanića novi ministar finansija će biti Miralem Nuhanović, ministar industrije, energetike i rudarstva Mulaga Fejzić, ministar obrazovanja Mirsad Kunić, ministar poljoprivrede Samid Šarac, ministar prostornog uređenja Zvjezdan Karadžin, dok će ministar razvoja i poduzetništva biti Jelena Ilić. Na čelu Ministarstva zdravstva bit će Alen Kamerić, dok će ministarstvo pravosuđa voditi Ivana Veselčić. Ministar trgovine, turizma i prometa biće Mustafa Isabegović, Ministarstvo unutarnjih poslova vodit će Midhat Dobrnjić, Ministarstvo za boračka pitanja Zudin Mahmutović, a Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak Meliha Bijedić.

Novi premijer Bahrija Umihanić odmah je najavio pokretanje prozvodnje u tvornici deterdženata Dita i tvornici namještaja Konjuh Živinice.

Najavio je nova zapošljavanja i to kroz osnivanje Fonda solidarnosti u koji bi oni koji imaju posao, uplaćivali pet posto svojih mjesečnih primanja do kraja 2014. godine na dobrovoljnoj bazi, a što bi kako je naveo bilo dovoljno za novih 5 tisuća radnih mjesta.

Nove smjernice rada, kako najavljuje Umihanić, ogledat će se i u rastu BDP kroz novi investicijski ciklus, suzbijanju korupcije u kantonalnim tijelima te iskorištavanju resursa kojima raspolaže TK kao što je energetika, rudarstvo, malo i srednje poduzetništvo, turizam i obrazovanje.

Za oporbu u Skupštini TK ekspoze premijera Umihanića je popis želja za čije ostvarenje je potrebno nekoliko godina i proračun od nekoliko stotina milijuna KM.

Neovisni zastupnik Zoran Jovanović naveo je kako bi bilo bolje navesti mjere koje se mogu uraditi u narednih šest mjeseci što bi bili pozitivni znaci za građane TK.

„Ja u ovom gradu živim 54 godine i znam ko kome pripada. Nažalost ovdje se više ne može biti ni portir, a da ne pripadate određenoj političkoj stranci. Cijeli sastav Vlade dogovoren je 24. 3. navečer između SDP-a i SDA u zgradi Kantonalne televizije gdje je ured premijera Bahrije Umihanića. Šest ministara odavde nije popunilo aplikacijski obrazac niti je s njima premijer obavio bilo kakav razgovor. Ovo je stranačka Vlada“, rekao je Jovanović i dodao da SDP u novoj Vladi TK ima sedam svojih ministara.

I oni koji su pokrenuli prosvjede podijeljeni su oko podrške budućem sazivu nove Vlade. Za jedne je to ponovno politička Vlada sastavljena od osoba koje dolaze iz SDP-a, SDA i HDZ BiH. Navodno i SDA ima svoja četiri ministra, a HDZ BiH jednog.

Ipak, Bahrija Umihanić rekao je da će zatražiti od članova nove Vlade da zamrznu svoje članstvo u strankama te da će i on sam to napraviti.

Da je riječ o Vladi koju čine kadrovi SDP-a, SDA i HDZ BiH govore i činjenice da su se preko različitih udruženja i organizacija infiltrirale osobe koje su ili u SDP-u ili u SDA-u.

Ovo je peti saziv Vlade TK od izbora 2010. godine te je u proteklo vrijeme svaka politička stranka koja participira u radu Skupštine TK bila dio vlasti i opozicija.

Tuzlanski kanton je u posljednje četiri godine ušao u financijski deficit od 167 milijuna KM, a danas broji 112 tisuća nezaposlenih.

Novi premijer Bahrija Umihanić najavljuje rebalans proračuna i to opet kroz zaduživanja jer je evidentno da je neophodan novac za izmirenje brojnih obveza proračunskim korisnicima kojih ovaj Kanton nema. Burno razdoblje je pred građanima, ali i brojna očekivanja od nove Vlade.
XS
SM
MD
LG