Dostupni linkovi

Mladić pod stresom, branitelj ukoren zbog ponašanja


Branko Lukić
Branko Lukić
Haško suđenje bivšem zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću i dalje je prekinuto nakon što je u utorak optuženom pozlilo u sudnici.

Cijela situacija uznemirila je strane u postupku, ponajviše branitelje, koji se ne slažu s najnovijim medicinskim izvještajem o tome – da je optuženi sposoban nastaviti pratiti suđenje. Obrana se pobunila da se suđenje nastavi bez nazočnosti generala Mladića, zaprijetivši da će u suprotnom zatražiti izuzeće sudaca.

Mladićev branitelj Branko Lukić zaradio je prigovor predsjedavajućeg suca Alphonsa Oriea zbog verbalnog okršaja s predstavnicom Tajništva suda van sudnice. Naime, inače smiren Lukić, u ponedjeljak je izgubio živce jer je generalu Mladiću ponovno pozlilo, prema njegovom mišljenju – zbog odbijanja sudaca da ograniče radni tjedan s 5 na 4 radna dana.

No nakon povika „ubijete mi klijenta“ i ljutite gestikulacije, Lukić se izvinio predstavnici Tajništva suda pa je cijeli incident prošao bez sankcija. Branitelj Lukić i ovaj put je upozorio suce na loše zdravstveno stanje sedamdesetogodišnjeg generala Mladića, zatraživši pri tom dodatne liječničke pretrage.

„Dakle da se traži od liječnika da se izjasni je li istina – da general Mladić nakon povratka sa suđenja cijelo vrijeme leži u krevetu zbog umora. I da to traje već nekoliko tjedana. I da nije sposoban ni za druženja, ni za gledanje televizije. Nego samo ima želju da leži i da nema kontakt ni s kim. Jedino vrijeme kad je aktivan je ono vrijeme koje provodi ovdje u sudnici“, naveo je branitelj.

Pritvorski liječnik Haškog suda inače se složio s uzastopnim zahtjevima obrane da se sudski tjedan smanji s 5 radnih dana na 4, no suci su to više puta odbili, vodeći se željom za ubrzanjem sporog suđenja za ratne zločine. Predsjedavajući sudac je potvrdio da se vijeće nije obaziralo na savjet liječnika, no i naglasio – kako to ne znači da ne razmatraju situaciju ozbiljno.

Nakon pretraga u utorak, sudac Orie je iznio nalaze liječnika u vezi sa zdravljem generala Mladića, naglašavajući obrani – da samo o sucima ovisi konačna odluka o tome – je li optuženi sposoban pratiti suđenje.

„Utvrđeno je da je gospodin Mladić pod velikim stresom i to je vezano uz suđenje. Gospodin Mladić jest sposoban doći u sudnicu i nazočiti sjednicama. Liječnik je ponovio svoj savjet da bi bilo bolje zasjedati 4 dana, a ne 5“, stoji u zaključku liječnika nakon pregleda u utorak.

Tužiteljstvo se složilo kako je general Mladić pod velikim stresom te također zatražilo odgodu suđenja do srijede, kada bi suci trebali konačno odlučiti o nastavku procesa za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:49 0:00
Direktan link
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG