Dostupni linkovi

Suđenje Hadžiću: Zlostavljanje zarobljenika u logorima u Srbiji


Zoran Živanović, advokat Gorana Hadžića koji se vidi u pozadini
Zoran Živanović, advokat Gorana Hadžića koji se vidi u pozadini
Suđenje Goranu Hadžiću, bivšem predsjedniku takozvane Republike Srpska Krajina nastavilo se iskazima nekoliko bivših zatočenika u logorima na prostoru Srbije, gdje su odvedeni nakon zauzimanja Vukovara 1991. Zlostavljanja se prisjetio i Branko Čulić, vatrogasac iz vukovarskog naselja Budžak.

Čulić je opisao polugodišnje zatočeništvo u tri logora u Srbiji, gdje je odveden iz Vukovara nakon što se predao srpskim snagama 20.studenog 1991.godine. Svjedok se tada nalazio na braniteljskom položaju u naselju Budžak, gdje mu je bila rodna kuća.

Zlostavljanje zarobljenika je počelo odmah. Prvo su odvedeni u Stajićevo, a nakon par tjedana u Niš gdje su imali sličan tretman kao i u prethodnom logoru:

„Mi smo bili u staji, poredani na dvije strane, u sredini je bio taj prolaz. Oni su išli tim prolazom, u početku su sa sobom imali te pse. Tukli su nas redom, gdje su koga vidjeli. Još ako je neko malo podigao glavu, oni bi skočili i tukli", ispričao je Čulić.

U logoru u Nišu zarobljenici su često premlaćivani tijekom ispitivanja o navodnim zločinima hrvatskih snaga. Čulić se prisjetio više prilika kada su ga zlostavljali, ponekad i više sati uzastopno:

„Onda je došao ispitivač, jedan krupan čovjek, jak, i odmah, sa psovkama, počeo me tući po glavi. Na jednu klupu, uza zid, digao sam ruke. Prvo me tukao po cijelom tijelu, od ruku do nogu, a onda mi je tukao samo lijevu stranu. Tu sam bio na ispitivanju jedno sedam-osam sati, ne znam točno.“

Isti horor zatočenike je dočekao kada su ih prebacili u Sremsku Mitrovicu, gdje su ih čuvari posebno maltretirali u samicama, gdje nije bilo okolnih svjedoka. Neki su pri tom prebijeni i do smrti. Zatočenike je u logoru u Sremskoj Mitrovici osobno posjetio optuženi Hadžić, prijeteći im da će ih sve vratiti iz Srbije u Vukovar - u kojem on predstavlja vlast:

„Pero Gojun, vidio ga je u svojoj sobi gdje je bio zatočen, jer je njima u sobu ušao Goran Hadžić. Pitao sam ga točno kako je ušao. Ušao je, kaže, samo metar i po od vrata, nije ulazio skroz u sobu. I onda im je rekao da će on njih sve odvesti u Vukovar i da će im se suditi", posvjedočio je Čulić.

Odgovornost optuženog za sudbinu zarobljenika iz Vukovara tužiteljstvo je potkrijepilo i video snimkom u kojem Hadžić govori kako je uzeo na sebe zadatak da ih vrati iz Srbije kako bi im sudile njegove, pobunjene vlasti:

„Budući da je jedna grupa već odvežena za Sremsku Mitrovicu, ja sam uzeo na sebe zadatak da te ljude vratimo, ako se oni uopšte mogu nazvati ljudi, da ih vratimo i da im se sudi.“

****************************

Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG