Dostupni linkovi

Stvarni ili prividni sukob u vladajućoj koaliciji oko KAP-a?


Lideri koalicijskih partnera, DPS-a i SDP-a Milo Đukanović i Ranko Krivokapić, 2010. foto: Savo Prelević
Lideri koalicijskih partnera, DPS-a i SDP-a Milo Đukanović i Ranko Krivokapić, 2010. foto: Savo Prelević
Najnovije trzavice u vladajućoj crnogorskoj koaliciji nastale su nakon što je manji koalicioni partner, Socijaldemokratska stranka, glasala protiv odluke Vlade i većinskog DPS-a da preuzme 22 miliona eura vrijedne garancije izdate ruskom vlasniku u Kombinatu aluminijuma.

Premijer je već najavio da će u Skupštini provjeriti da li Vlada ima povjerenje i mandate da dalje vuče poteze vezene za KAP, a to otvara pitanje kakav će biti politički rasplet te situacije.

Bivši političar i poslanik Dragan Šoć u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže da se crnogorska javnost nagledala navodnih sukoba u vladajućoj koaliciji u posljednjih deset godina njenog funkcionisanja.

On smatra da je odluka ministara SDP-a da glasa protiv odluke Vlade da pokrije ranije preuzete obaveze neozbiljna i prognozira da će ta stranka na skupštinkoj raspravi i povjerenju Vladi ipak glasati za.

"I sama činjenica da se u Vladi izjašnjava neko o tome da li će se vratiti, da li će se ispuniti međunarodna obaveza, odnosno garancija zvuči van svake zdrave pameti. Naravno da se to mora uraditi. I svako ko kaže da neće dozvoliti da se vrati, da se ispuni garancija koju je Vlada dala, to spada u domen demagogije i to, moram da kažem, one krajnje neinteligentne demagogije koja je toliko prozirna i kompromitantna da bi se
"SDP će - razmije se - glasati za povjerenje Vladi jer oni smisao svojih individualnih života ne vide van vlasti", kaže Dragan Šoć.
svaki iole inteligentiji čovjek pazio takve vrste demagogije. Naravno Lukšić je reagovao kao što bi reagovao bilo ko. On će na tom pitanju sada da traži povjerenje Vlade, a SDP će - razmije se - glasati za povjerenje Vladi jer oni smisao svojih individualnih života ne vide van vlasti i naravno iza toga gube svaku mogućnost da bilo kada više progovore na tu temu, na bilo koji način u smislu pozivanja na neku odgovornost jer će im se ta priča uvijek vratiti kroz pitanje – Jeste li imali šansu da oborite vladu na toj stvari - jeste. Jeste li je oborili? Ne. Onda momci ćutite i trpite kao što ste i do sada radili", kaže Šoć.

Prijevremeni izbori nerealni

Politički analitičar Svetozar Jovićević kaže da bi trebalo biti veoma oprezan kada je riječ o prognozama vezanim za odnose unutar vladajuće koalicije s obzirom na destogodišnje iskustvo sa tim političkim savezom.

"Jeste da se može desiti nešto slično što se desilo 2000. i 2001. godine kada je
Svetozar Jovićević
Svetozar Jovićević
zbog Beogradskog sporazuma SDP demonstrativno napustila Vladu, Vlada pala. Onda su se održali izbori i kroz mjesec, dva, oni ponovo ušli jedni drugima u zagrljaj. Dakle, moguće je da je ovo povod da se ti vanredni izbori dese, iako ne u zgodno vrijeme ali mislim da su oni svjesni i jedni i drugi da situacija postaje sve dramatičnija i da je za njih bolje da izbore održe što prije da ne bi bilo još gore", ocjenjuje Jovićević.

U opozicionoj Novoj srpskoj demokratiji kažu da naslućuju prijeverene izbore, ali da bi oni u ovom trenutku za opoziciju bili neprihvatljivi.

"Mi mislimo da je ovo sve fingirano i da je potpuno nepotrebno ići na skupštinu kada se zna da DPS to može sigurno da odradi, ovo je prosto skrivanje iza Skupštine. Miriše da će biti prijevremenih izbora međutim opozicija, ako bude organizovana pod ovakvim uslovima ne treba da pristane na prijevremene izbore. Ni na kakve izbore jer zna se da se na čelo Agencije za nacionalnu bezbjednost dovodi partijski čovjek kao i na čelo policije i to je sve znak da može biti prijevremenih izbora i da se priprema partijska koalicija koja će i ove izbore ukrasti", kaže poslanik NOVE Radojica Živković.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG