Dostupni linkovi

Ministar Suljagić zbog prijetnji podnio neopozivu ostavku


Emir Suljagić
Emir Suljagić
Dva dana nakon što su na kućnu adresu ministra obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Emira Suljagića upućene pismene prijetnje, zajedno sa metkom smještenim u koverti, ministar je u petak podnio neopozivu ostavku.

U saopštenju za javnost, Suljagić ističe da je ostavku podnio zbog prijetnji sa kojima se suočava on i njegova porodica.

“Na radnom mjestu sam prijetnje kontinuirano primao nakon što sam svojim odlukama počeo da ugrožavam neformalne centre moći koji nisu podložni izbornoj volji građana. Prijetnje upućivane meni i javno i privatno sam ignorisao vjerujući da kao i svi drugi građani ove zemlje uživam zakonom garantovanu zaštitu”, stoji u saopštenju ministra Suljagića.

A onda je na kućnu adresu ministra Suljagića stiglo prijeteće pismo s metkom, u kojem stoji:
Tokom prve godine mandata ministar Suljagić donio je odluke koje su izazvale burne reakcije, o čemu je u januaru govorio u intervjuu za RSE.

“Ostavi se Allaha dž.š i njegove vjere. Stići će te vjernička ruka.”

Pritisci na kantonalnog ministra obrazovanja i nauke u ostavci Emira Suljagića počeli su kada je donio odluku kojom ocjene iz predmeta vjeronauk neće ulaziti u opći prosjek učenika, te na taj način ukinio diskriminaciju djece koja nisu pohađala nastavu iz ovog predmeta:

“Javnosti je poznato da su se svi, od vjerskih velikodostojnika, preko medija, do udruženja građana, utrkivali u učešću u javnom linču na mene, čime su kreirali kontekst u kojem je slanje metka na moju kućnu adresu postalo legitimno.”

Fetva

Jednan u nizu pritisaka je i 100-godišnja fetva, koju je izdao Rijaset Islamske zajednice BiH, tražeći od Suljagića da povuče odluku o vjeronauci.

Ovo je jedna od prijetećih poruka koje je dobijao putem e-mail pošte:

“Ne odustanete li od pitanja vjeronauk, činit ću dovu koja će se odraziti na Vaše slijedeće tri generacije, a ako odustanete činit ću dovu da Vam Allah Veliki oprosti.”

U saopštenju za javnost Suljagić kaže:

“S obzirom da nisam spreman da udovoljim pritiscima i uradim ono što se traži od mene u prijetnjama, a imajući u vidu činjenicu da je sigurnost moje porodice direktno povezana s tim, smatram da je podnošenje neopozive ostavke jedini lični, moralni i politički odgovoran čin koji mogu poduzeti u ovom trenutku.”

Nermin Nikšić
Nermin Nikšić
Dio bh. medija navodi da je ostavka rezultat neslaganja ministra Suljagića sa vrhom Socijaldemokratske partije BiH.

Međutim, premijer FBiH, te Suljagićev stranački kolega Nermin Nikšić kaže da je ostavka podnesena zbog stalnih prijetnji, a prijetnja smrću je prelila čašu:

„To je lični odnos, lična stvar. Ja sam razgovarao s njim. Mislim da je to šteta, šteta za državu BiH da smo u situaciji da takvi vidovi pritisaka dovedu do toga da neko se mora povući sa javne funkcije, i ustvari ukazuje da ima malo problema u sistemu“, kaže Nikšić.

Ovo nije prva ostavka koju je Kantonalnoj vladi uputio ministar Suljagić.

Prvu ostavku poslao je u maju prošle godine zbog pitanja predmeta vjeronauke u Sarajevu.

Podsjećamo da ni tada Suljagić nije imao adekvatnu stranačku podršku svoje partije.
XS
SM
MD
LG