Dostupni linkovi

Bunt ugostitelja zbog novih cijena i zabrane pušenja


Prazni ugostiteljski objekti, Podgorica, oktobar 2011.
Prazni ugostiteljski objekti, Podgorica, oktobar 2011.
Sve veće nezadovoljstvo crnogorskih ugostitelja drastičnim padom prometa zbog primjene Zakona o zabrani pušenja dovelo je gotovo do bunta vlansnika lokala.

Oni su se u ogromnom broju okupili u podgoričkom Hotelu Crna Gora gdje je održan okrugli sto kome su prisustvovali predstavnici Udruženja ugostitelja i hotelijera i Ministarstva zdravlja.

Najava talasa poskupljenja akizne robe odnosno cigareta, kafe, alkoholnih pića može još više da umanji promet ugostiteljskih objekata čije je poslovanje ionako ugroženo primjenom Zakona o borbi protiv pušenja, rezignirano konstatuje Nikola Perović iz Udruženja ugostitelja Crne Gore.

"Živimo u dosta teškim vremenima i uz Zakon o zabrani pušenja koji je najrigidniji u ovom dijelu Evrope i najrigidniji koji je mogao da se usvoji, ovo je dodatno otežavajuća okolnost", ogorčen je Nikola Perović.

Drastičan pad prometa usljed primjene Zakona o pušenju koji je već doveo do otpuštanja zaposlenih u ugositeljskim objektima kritikovao je Žarko Radulović, predsjednik crnogorskog turističkog udruženja, govoreći pred prepunim
'Prodaja cigareta je čak i malo veća nego što je bila prije nego što se zakon rigorozno počeo primjenjivati', tvrdi Žarko Radulović.
salonom Hotela Crna Gora u kojoj su ugostitelji i povicima iskazivali svoje negodovanje.

"Pisac ovog zakona toga dana nije bio dovoljno skoncentrisan i zakon je napisan kako je napisan – totalno neizbalansirano. Očigledno je da je ovaj zakon donio neke benefite i to vrlo male ali je zato donio i vrlo velike štete. U Podgorici su u prosjeku dva konobara izgubila posao. Vjerovatno će vrlo brzo i plate da se smanjuju. 17.000 ljudi je ugroženo donošenjem i primjenom ovoga zakona. Zakon nije svoju osnovnu svrhu i namjenu postigao. Prodaja cigareta je čak i malo veća nego što je bila prije nego što se zakon rigorozno počeo primjenjivati. Trebalo je podići cijenu duvanskih proizvoda, kao svugdje u svijetu. To je jedino dalo rezultate", navodi Radulović.

Evropsko iskustvo

Slavojka Šćekić iz Ministarstva zdravlja koje je predložilo Zakon nije saglasna da nije izbalansiran i ističe da mu je prevashodan cilj bio zaštita zdravlja nepušača i smanjenje enormnih troškova za liječenje pacijenata od kancera, čiji je najčešći uzročnik duvanski dim.

"Ne sumnjam u te podatke koji pokazuju negativne efekte po ugostitelje, ali to pitanje je jako značajno sa aspekta zdravlja. Ako se zna da ljudski život nema cijenu, ako se zna da liječenje čovjeka oboljelog od raka pluća košta nekoliko desetina hiljada eura i ako na tas stavimo te dvije komponente vidjećemo i svi racionalno i realno da razmislimo gdje je efekat. Ministarstvo zdravlja je zaista prepoznalo da je ovo način ne diskriminacije pušača nego zaštite zdravlja nepušača", kaže Slavojka Šćekić.

Žarko Radulović međutim primjećuje kako Minsitarstvo zdravlja predlažući Zakon o ograničenju pušenja nije uzelo u obzir uporedno iskustvo u Evropi.

"Evropa i svijet su pričali ovo što ste Vi sada iznijeli prije tri, četiri ili pet godina kada su donosili zakon. Ovaj zakon je u principu dobar i ovo je odlična dijagnoza ali pacijent umire na kraju. U ovom slučaju će umrijeti ugostiteljstvo Crne Gore", tvrdi Radulović.

Nezadovoljstvo među ugostiteljima u međuvremenu raste, što zbog osjetnog pada prihoda, što zbog selektivne primjene Zakona. Ukazuju kako bi najgore bilo ako ostane postojeće rješenje:

XS
SM
MD
LG