Dostupni linkovi

Pozdrav Gotovini i Markaču sa obljetnice u Kninu


Jadranka Kosor tokom govora u Kninu, na obilježavanju 16. obljetnice "Oluje", 5. kolovoza 2011
Jadranka Kosor tokom govora u Kninu, na obilježavanju 16. obljetnice "Oluje", 5. kolovoza 2011
Gotovo minutu trajao je pljesak, nakon što je premijerka Jadranka Kosor na obilježavanju “Oluje” u Kninu u prvoj rečenici, pozdravljajući nazočne, pozdravila i generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, koje je kao sudionike zločinačkog poduhvata protjerivanja hrvatskih Srba Haški tribunal nepravomoćno osudio na visoke zatvorske kazne.

Ona je kazala kako je “Oluja” bila pobjednička, pravedna i časna i počast tisućama poginulih, ranjenih i prognanih u agresiji na Hrvatsku.

“Nikada nećemo prihvatiti da nam se predbacuju naše pobjede. To su bile pobjede demokracije i slobode nad velikosrpskom Miloševićevom
politikom agresije, razaranja i mržnje. Domovinski rat je bio pravedan, obrambeni i osloboditeljski, a zločinački poduhvat planirao je proveo Milošević i njegovi pomagači. Bilo bi dobro da i naši susjedi razumiju da su upravo ovdje slomljeni zubi tiraninu, a time je i njima otvoren put u demokraciju", poručila je Kosor.

Unatoč svim strahotama koje je proživjela, nastavila je premijerka, Hrvatska njeguje suradnju i suživot sa susjedima i ponosna je na svoje manjine.

“Mi jesmo i uvijek ćemo biti Europljani, u najboljem smislu te riječi. Zločin je zločin, ma s koje strane bio počinjen, i bez obzira u koje doba povijesti bio počinjen. Krivci moraju biti privedeni pravdi – radilo se o ratnom zločinu, ratnom profiterstvu ili korupciji”, ustvrdila je Kosor.


Video: Dnevnik.hr

Zvižduci za Josipovića

Premijerka je u predizborno intoniranom govoru nekoliko puta spomenula i pokojnog predsjednika Franju Tuđmana.

Tuđmana se prisjetio i predsjednik Sabora Luka Bebić, a predsjednik Ivo Josipović je također “Oluju” nazvao legitimnom i pravednom obranom domovine.

“U svojoj suštini blistava hrvatska vojna akcija ne smije biti dovedena u pitanje zbog nečasnih postupaka pojedinaca odgovornih za zločine protiv naših sugrađana srpske nacionalnosti. Zločin je zločin i treba ga kazniti. Žrtva je žrtva. Bez obzira tko je zločinac, a tko je žrtva, sa žrtvom
treba suosjećati. S tugom i pijetetom sjećamo se svake nevine žrtve”, kazao je Josipović.

Josipović je dočekan sa nekoliko zvižduka, a nekoliko zvižduka dobio je i kada je kazao da su u obrani Hrvatske sudjelovali i brojni Srbi.

Svečano obilježavanje 16. obljetnice “Oluje” održanom je na kninskom gradskom stadionu, na kojem je održano i svečano postrojavanje 16 veteranskih, vojnih i policijskih ešalona.

Ešalonu Hrvatske vojske za Sigurnosne snage Europske unije bilo je to prvo pojavljivanje u javnosti, a izdvojimo i da je na čelu jednog od ešalona bila jedna dama – bojnica Hrvatske vojske Vlasta Zekulić – Valtonen.

Prvi komentari Kosoričinu retoriku razumiju kao predizbornu. Politički analitičar Davor Gjenero kaže kako je logično da ona svoju premijersku funkciju par mjeseci pred izbore koristi i kao stranačku, i da se radi o moblizaciji nacionalističkog stranačkog tijela koje je tradicionalno uz HDZ.

A spominjanje Gotovine i Markača u situaciji kada Hrvatska do ulaska u Europsku uniju ima monitoring za njega i nije baš - najpametniji potez!

“Koliko je pak u uvjetima kada je Hrvatska pod monitoringom vezano uz ispunjavanje obveza iz poglavlja o pravosuđu i temeljnim pravima pametno spominjati i pozivati se na aktere koji su nepravomoćno osuđeni za ratne zločine? To mi se ne čini pametnim s pozicije jačanja hrvatske europske politike”, ocjenjuje Gjenero.
XS
SM
MD
LG