Dostupni linkovi

Šta crnogorska opozicija sprema za nedjelju?


Protest opozicije 2013. godine u Podgorici, ilustrativna fotografija
Protest opozicije 2013. godine u Podgorici, ilustrativna fotografija

Protesti dijela opozicije su zakazani za nedjelju. Kako će protesti izgledati, koliko će trajati, ko će na njima učestvovati, i zašto su organizovani pred skupštinom kada su usmjereni protiv Vlade?

Demokratski front, organizator protesta zakazanih za nedjelju, podnio je juče Ministarstvu unutrašnjih poslova prijavu za održavanje mirnog okupljanja ijavnog protesta na kome u ovom političkom subjektu očekuju više hiljada ljudi. Funkcioner DF-a Milutin Đukanović, zadužen za organizaciju protesta, u izjavi za naš radio kaže da bi svako osporavanje prijave doživio kao klasičnu opstrukciju.

„Mi smo protest zakazali u skladu sa Ustavom, Zakonom o javnim okupljanjima kao i sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Ne vidimo razloga da bude bilo kakvih problema, bilo je dosta protesta ispred Skupštine i nije bilo nekih velikih problema. Ne vidim razlog zbog čega sa da ne bi dobili odzvolu da na istom mjestu održimo protest. To što smo uputili MUP-u nije zahtjev, po Ustavu to je samo obavještenje. Mi obavještavamo MUP da tu i tu održavamo protest. Zakon ne poznaje zahtjeve, dakle obavještavamo ih i oni, ako ne odgovore, znači d aje sve u redu da može, a ako budu smatrali da nešto nije u redu nešto mogu da rade. Dakle po Ustavu nema zahtjeva, nego samo obavještenje“.

Poziv Demokratskog fronta da se priključi protestima odbio je veći dio opozicije – Demos koji predvodi bivši lider tog politčkog subjekta Miodrag Lekić, zatim Demokrate kao i novoformirana Ujedinjena reformska akcija. Socijalistička narodna partija ima neodređen odnos prema protestima, odbijen je zahtjev da se uključe u organizaciju, ali je najavljeno da će pristalice te partije, ako i pojedini funkcioneri u svojstvu građana prisustvovati okupljanju u nedjelju. Organizatori su već najavili da protesti čiji je ključni cilj formiranje prelazne Vlade čiji bi zadatak bio da, kako u DF-u navode, organizuju prve fer i poštene izbore neće trajati samo jedan dan, već do ispunjenja tog zahtjeva. U DF-u su ranije kazali da su pripremili hiljadu šatora kako bi svim zainteresovanim građanima omogućili da vrijeme provode u blizini Skupštine.

„Protest počinje u 18 časova i očekujemo veliki broj građana iz PG, ali će i iz drugih gradova nekoliko sati ranije krenuti kao Podgorici. Vlast zna naše zahtjeve, formiranje prelazne vlade koja bi organizovala prve fer i poštene izbore, nećemo se micati ispred skupštine i sa platoa oko skupštine dok nam se ne ispune zahtjevi. A moramo se organizovati da prenoćimo, šatori su simbol da nema odustajanj dok se zahtjevi ne ispune“.

Tu je poruku nedavno u intervjuu Atlas televiziji poslao i jedan od čelnika Fronta Branko Radulović.

„Ja ću zajedno sa ljudima iz rukovodstva, zajedno sa građanima koji to žele ostati tu noć i neću se maknuti dok se ne ispune zahtjevi. Uz mene je istina i budućnost Crne Gore, tako da se neću pomaći“.

Iako su u startu najviši državni funkcioneri u javnim istupima potcjenjivali plan Demokratskog fronta da organizuje proteste, u predvečerje okupljanja taj se odnos promijenio. Premijer Milo Đukanović sada pominje moguće nasilje i kaže da su namjere onih koji su na izborima došli do parlamentarne pozicije,a vlast žele da osvoje mimo institucija očigledne.I potpredsjednik Vlade Duško Marković nedavno je proteste okvalifikovao kao anti-NATO i kao antidržavne. Organizatori su uzvratili da su takve rekacije vlasti siguran znak da je u tim krugovima prisutan strah od mirnih protesta na kojima bi incidenti mogli biti samo podmetnuti i inscenirani od strane onih protiv kojih su protesti upereni. A na pitaje zašto se protesti održavaju ispred Skupštine kada su usmjereni protiv crnogorske Vlade Milutin Đukanović kaže:

„Tačno je, Vlada je ta koja suštinski remeti kompletan život u Crnoj Gori, ali Skupština je najveća institucija i ta koja u krajnjem mora da donese odluku o formiranju prelazne vlade. Trebalo bi ispred Vlade ali je Vlada ipak za stepenicu niži organ od Skupštine Crne Gore. I dosad su svi protesti značajni bili ispred Skupštine Crne Gore. I na taj način želimo da utičemo na poslanike da podrže formiranje prelazne vlade.“

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG