Dostupni linkovi

Nakon Srebrnog medvjeda: Kinematografija jedva preživljava


Danis Tanović sa Srebrnim medvjedom u Berlinu
Danis Tanović sa Srebrnim medvjedom u Berlinu

Nagradom Srebreni medvjed na Berlinaleu za film „Smrt u Sarajevu“ Danisa Tanovića, bosanskohercegovačka kinematografija ponovo se našla u žiži svjetske javnosti.

Mnogi su mišljenja kako ni ova nagrada neće ništa bitnije promijeniti u bh. kinematografiji, koja godišnje proizvede jedan ili nijedan film i kojoj prijeti izumiranje.

Tri godine nakon što je osvojio dva Srebrena medvjeda za film „Epizoda u životu berača željeza“, najtrofejniji bh. redatalj Danis Tanović ponovio je uspjeh novim filmom - „Smrt u Sarajevu“. Ovaj put potpuno neočekivano, kaže Tanović.

„Ja znam da to zvuči nevjerovatno. Mi zaista nismo očekivali ovu nagradu. Prošla je nagrada za scenarij, režiju i ostale su dvije nagrade i ja sam tu rekao - pa dobro, i nagrada filmskih kritičara je nešto, prilikom proglašavanja moga imena, bio sam jako zbunjen“, kazao je Tanović

Bosanskohercegovački redatelji godinama apeliraju na domaće vlasti da počnu izdvajati više novca za produkciju filmova, koji su trenutno jedni od najboljih ambasadora države u svijetu. Kako bi spriječili potpuno izumiranje ove grane kulture, predstavnicima Vlade Federacije BiH nedavno su uručili Nacrt zakon o audiovizuelnoj umjetnosti. Producentica Amra Bakšić-Čamo o tome kaže:

Mislim da tu postoji jedan široki konsenzus filmskih profesionalaca o tome da je rješenje za nas i za BiH taj zakon. Pogledajte komšijsku Hrvatsku, koliko su oni uznapredovali i koliko je porastao kvalitet njihovih filmova i koliko su dobili međunarodnih nagrada posljednjih godina. Sistematsko ulaganje u kinematografiju donose i rješenja.“

Jasmila Žbanić
Jasmila Žbanić

Ukoliko najnovije prizanje Danisa Tanovića ne bude stimulans za promjene stanja u filmskoj industriji BiH, onda vjerovatno neko svjesno radi na sistemskom uništavanju kulture ove zemlje, mišljenja je Jasmila Žbanić, predsjednica Udruženja redatelja i redateljica BiH i dobitnica Zlatnog medvjeda na Berlinaleu. Nada se da će i pomenuti zakon o audiovizulenoj djelatnosti biti donesen.

„Ne razumijem i ne mogu da shvatim zašto se taj zakon ne stavi u proceduru. Neko ga koči. Gospodinu Novaliću je uručen javno, na prijemu Udruženja redatelja i redateljica BiH i Vijeća ministara BiH. Dakle, svi ste svjedoci da je taj dokument u njegovim rukama i samo on može uticati da se zakon desi ili ne“, ističe Žbanić.

Za uspjeh bh. filma u svijetu zaslužni su isključivo pojedinci i njihov talent, kaže jedan od napoznatijih filmskih snimatelja u BiH Mustafa Mustafić.

„To govori da u BiH postoji potencijal i da postoje talentirani mladi autori. Prava je šteta da im država ne može dati šansu da iskažu ono što jesu i što imaju“, dodaje Mustafić.

Do sada su bh. filmovi na Berlinskom filmskom festivalu osvojili tri srebrena i jednog Zlatnog medvjeda. Prvijenac Danisa Tanovića „Ničija zemlja“ osvojilo je najveće svjetske nagrade, poput Oskara, Zlatnog globusa, nagradu Europske filmske akademije, te Zlatnu palmu Kanskog filmskog festivala.

XS
SM
MD
LG