Dostupni linkovi

Zabrana za sirovo meso: Šta je Crna Gora izvozila u Rusiju


Radnja u Sankt Peterburgu
Radnja u Sankt Peterburgu

Nakon ruske zabrane uvoza mesnih preradjevina iz Crne Gore, od sada u tu zemlju više ne može da ide ni sirovo meso. Iz Vlade je objašnjeno da se radi o bojazni od aktuelne stočne bolesti, ali čini se da ovaj problem ipak neće rješavati veterinari.

Rusija je uvela zabranu uvoza mesa iz Crne Gore koja je od utorka na snazi. Crnogorski ministar poljoprivrede, Petar Ivanović je saopštio da postoji nekoliko odvojenih problema kada je u pitanju izvoz mesa i mesnih preradjevina, a da je Ruska Veterinarska uprava privremeno zabranila uzvoz krupne i sitne stoke iz Crne Gore u Rusiju zbog stočne bolesti plavog jezika.

„Od Veterinarske uprave Rusije smo dobili informaciju da se zbog bolesti plavog jezika privremeno zabranjuje uvoz krupne i sitne stoke iz Crne Gore u Rusiju. Ono što se od nas traži, a što već sada i radimo je da pružimo informacije – šta smo preduzeli na suzbijanju bolesti plavog jezika. Mi očekujemo da razmjena informacija izmedju Veterinarske uprave Rusije i Veterinarske uprave Crne Gore dovede do toga da se taj problem razriješi. Zbog toga ne želim nikakvu politizaciju tog problema.“

Ako domaći mediji i ukupna javnost i prihvate da se ruska zabrana uvoza crnogorskog mesa ne politizuje, postavlja se pitanje – kako natjerati nadležne državne organe Rusije da isključe politički faktor. Sudeći po ruskim zvaničnicima, ovaj slučaj uključuje i politiku i konkretno kršenje medjudržavnih sporazuma

Rukovodilac ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor, Sergej Dankvert je ruskoj agenciji Interfaks, kako prenose domaći mediji, rekao da je ranije već zabranjen uvoz u Rusiju gotovih stočnih proizvoda iz Crne Gore.

"Dozvolili smo snabdijevanje samo svinjetinom u polutkama i četvrtinama. Ali, poslije sastanka s kolegama iz Bjelorusije i Kazahstana, došli smo do zaključka da treba uvesti potpunu zabranu jer crnogorske svinjetine nije ni bilo. Naše crnogorske kolege su izdavale dokumenta i u Rusiju, kao crnogorsku, izvozili, u najboljem slučaju holandsku svinjetinu, a u najgorem – poljsku u kojoj je prisutna afrička svinjska kuga", rekao je Dankvert.

U opoziciji smatraju da je ruska zabrana crnogorskog mesa i neka vrsta revanša Crnoj Gori koja se prethodno pridružila zaključcima Savjeta Evropske Unije kojim je za 53 ruska i ukrajinska državljanina zabranjen ulazak u zemlje EU i raspolaganje sredstvima.

„Izjava ministra Ivanovića da je Veterinarska služba Ruske Federacije zabranila uvoz mesa iz Crne Gore zbog bolesti plavog jezika samo služi za njegovu odbranu ili neku dnevnu upotrebu. Medjutim, realnost je sasvim drugačija. To Rusija, kao svaka država koja drži do sebe, mora, bez obzira na svu dobronamjernost da ispoštuje princip reciprociteta. To je samo jedan u nizu koraka za koje se ja plašim da će Ruska Federacija da preduzme prema Crnoj Gori. Očekujem da to nije konačan spisak, da će takozvane sankcije Crne Gore prema Rusiji tek dobiti epilog“, kaže Strahinja Bulajić iz Demokratskog fronta.

Prethodno je nekoliko balkanskih država osumnjičeno za ponovni izvoz zabranjenih prehrambenih artikala iz EU. Ranija upozorenja i restrikcije su se odnosile na Makedoniju, Albaniju, Ukrajinu i Moldaviju, a Bjelorusija je 25. oktobra privremeno zabranila uvoz govedjeg i svinjskog mesa i mesnih proizvoda iz Crne Gore, a zabrana se nije odnosila upravo na polutke i četvrtine koje je sada zabranila Rusija.

„Uvoz crnogorskog mesa, Rusija je zabranila jer je i golim okom vidljivo da Crna Gora nema mesa ni za sopstvene potrebe, a kamoli za izvoz, odnosno, da se radi o preprodaji mesa iz EU", rekao je potpredsjednik Unije poslodavaca za poljoprivredu, Željko Vidaković:

„Bilo je očekivano da će se Rusija i druge zemlje vrlo brzo dosjetiti da nam uvedu sankcije. Sami smo krivi i ovo je logičan slijed dogadjaja, tako da nikakva priča i zamajavanje od strane ministra poljoprivrede Petra Ivanovića sa navodnim plavim jezikom i sličnim bacanjem perja ne može opravdati to da su ruske vlasti, vidjevši samo naše budžete, da mi godišnje uvezemo hrane za 430 miliona eura, od čega je uvoz mesa i mesnih preradjevina čini trećinu. Odakle onda nama da izvozimo ono što sami uvozimo u ogromnim količinama?“

XS
SM
MD
LG