Dostupni linkovi

Vučić: SAD potvrdile podršku Srbiji, pitanje Kosova problem


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Odmah nakon potpisivanja koalicionog sporazuma, lideri partija koje formiraju buduću srpsku vladu, rastrčali su se na različite strane sveta. Tek što se predsednik SPS-a Ivica Dačić vratio iz Nemačke, lider Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić otišao je u SAD.

Lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da je od američkih zvaničnika u Vašingtonu dobio potvrdu da će SAD podržati Srbiju na evropskom putu i u borbi protiv korupcije i kriminala, ali i da postoji problem otvorenog pitanja Kosova.

"Naravno postoje i teška i otvorena pitanja oko Kosova i u bilateralnim odnosima i razume se da će nama - novoj vladi biti potrebno mnogo hrabrosti, odvažnosti i odlučnosti da se sa stvarima suočimo", poručio je Vučić.

“Od stalnog odlagajna i kukumavčenja narod u Srbiji nema ništa i zato probleme treba rešavati što pre”, rekao je lider naprednjaka.

Vučić je razgovarao sa zvaničnicima Stejt departmenta u Kancelariji za Evropu i Evroaziju Tinom Kajdanou i šefom odseka za Balkan Dejvidom Bergerom o odnosima dve zemlje, ekonomskom napretku Srbije i borbi protiv korupcije.

O ostalim susretima u Vašingtonu sa zvaničnicma SAD Vučić nije želeo da govori.

Lider naprednjaka je u Vašington otišao odmah nakon potpisivanja koalicionog sporazuma kojim je definisan rad buduće vlade Srbije, ali i neposredno nakon što se u Beogradu sreo sa pomoćnikom američke državne sekretarke Filipom Gordonom, a par dana ranije i sa njegovim zamenikom Filipom Rikerom.

Analitičari, kao cilj ove posete vide nameru Vučića da uveri Amerikance da želi dobru saradnju sa njima. Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić istovremeno ukazuje da i SAD žele da bolje upoznaju Vučića.
Predrag Simić, foto: Medija centar Beograd
Predrag Simić, foto: Medija centar Beograd

„Verovatno je da, kao što su se već i pojavili naslovi u beogradskoj štampi, žele da Vučića bolje upoznaju, ili da ga, bolje rečeno, bolje upoznaju sa svojim očekivanjima od naredne vlade Srbije. Vučić sada može samo potvrditi, sa pozicije vlasti na kojoj će se vrlo brzo naći, a i već sa pozicije najjače parlamentarne stranke u Srbiji, svoje ranije pozicije i čini mi se da se u ovom trenutnku od Vučića jako puno očekuje, možda i najviše od svih protagonista novih vlasti u Srbiji“, rekao je profesor Simić.

Verovatna veza sa budućim poslom u Vladi

Međunarodna zajednica će bez sumnje pažljivo pratiti prve korake buduće vladajuće većine u Srbiji. Uoči odlaska u Vašington, Vučić je, tokom potpisivanja koalicionog sporazuma, dao nekoliko obećanja o radu buduće vlade.

„Pred nama je težak zadatak. Srbija se nalazi u teškoj, gotovo jezivoj krizi. Stanje javnih finansija je gore nego ikada. Imaćemo velike probleme koje ćemo morati da rešavamo - od Kosova do smanjenja rashoda i povećanja prihoda u budžetu“, rekao je Vučić 10. jula, nakon potpisivanja sporazuma.

Ivica Dačić
Ivica Dačić
U danima pred formiranje Vlade, u diplomatskoj misiji je i mandatar za sastav budućeg kabineta, lider socijalista Ivica Dačić, koji se u Berlinu sastao sa zvaničnicima nemačke administracije. Za razliku od svog koalicionog partnera, on nije krio razloge posete, a to su, kako je rekao, da domaćine informiše o politici i ciljevima buduće parlamentarne većine u Srbiji.

„Ja sam želeo, pre nego što bude izbor nove vlade Srbije u Skupštini, da predstavnike nemačke administracije upoznam sa politikom i ciljevima nove vlade posle potpisanog koalicionog sporazuma između stranaka koje će činiti parlamentarnu većinu. U tom smislu sam ih upoznao sa našim osnovnim opredeljenjima – da ćemo nastaviti sa evropskim integracijama, da je nama od vitalnog interesa da što pre dobijemo datum za početak pregovora, što naravno znači da Srbija treba da ispuni kriterijume koji su predviđeni od strane evropskog Saveta, a to podrazumeva i da se ispuni sve ono što je dogovoreno u tehničkim dogovorima između Beograda i Prištine u Briselu“, rekao je Dačić po povratku iz Nemačke.

Dok čelnici buduće vlade putuju po svetu, u Srbiji se čekaju imena kandidata koji će rukovoditi resorima. Aleksandar Vučić je u više navrata nagoveštavao da želi mesto potpredsednika Vlade, u čijoj bi se nadležnosti našla i koordinacija i kontrola svih službi bezbednosti. Profesor Predrag Simić smatra da se u tom svetlu mogu posmatrati i navodi da će Vučić, tokom posete Vašingtonu, obići i Pentagon, FBI i Agenciju za borbu protiv narkotika.

„Možemo pretpostaviti da iz ovoga što se čuje po kuloarima oko razloga njegove posete, znači oko institucija koje će posetiti, verovatno ima veze sa njegovim verovatno budućim poslom u Vladi Srbije. Počevši od poseta onih institucija koje se u SAD bave određenim vrstama kriminala vezanim za Balkan, pretpostavljam da će to i dalje biti jedan od važnih zadataka naših civilnih službi bezbednosti“, smatra Simić.

Inače, pre nego što se iz Vašingtona oglasio Aleksandar Vučić u njegovoj Srpskoj naprednoj stranci nisu želeli ni da potvrde da se nalazi u SAD, a kamoli da govore o njegovim susretima sa američkim zvaničnicima ili temama razgovora.
XS
SM
MD
LG