Dostupni linkovi

Mubarak na slobodi: Šta je Arapsko proljeće donijelo Egiptu?


Hosni Mubarak
Hosni Mubarak
Odluka egipatskog suda da pusti na uvjetnu slobodu svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka uzburkala je javnost u Egiptu. Čovjek koji je 30 godina vladao čvrstom rukom tom arapskom zemljom, dok nije svrgnut tokom Arapskog proljeća 2011, biti će u kućnom pritvoru, jednoj od državnih vila ili u nekoj od vojnih bolnica pod posebnom kontrolom snaga sigurnosti.

Promatrači se pitaju da li ovakva sudska odluka, ali i nasilje koje vlada Egiptom, pokazuje da Arapsko proljeće nije donijelo očekivane promjene.

Bivši predsjednik osudjen je na doživotni zatvor jer nije spriječio ubijanje demonstranata tokom prosvjeda. Sud je početkom godine prihvatio njegovu žalbu i odobrio ponovno sudjenje.

Po svemu sudeći, bolesni nekadašnji vojni pilot, nema neku političku budućnost. No, sudska odluka ipak je uznemirila brojne Egipćane. U srijedu je državna televizija odluku objavila kao izvanrednu vijest.

“S obzirom na zakon o izvanrednom stanju, vojni lider je zapovjedio Hosniju Mubaraku kućni pritvor”.

Gradjani s kojima su razgovarali novinari Reutersa ogorčeno primjećuju kako je njegov režim nanio ogromnu štetu Egiptu. Nezaposlenost je visoka, javne službe, zdravstvo i obrazovanje u problemima.

Politička nesigurnost koja je kulminirala zbacivanjem Mohameda Morsija, sukobima promorsijevih snaga, te vojske i policije, iza kojih su ostale stotine žrtava, odvele su Egipat u dodatnu nestabilnost.

Hapšenje lidera Muslimanskog bratstva, te njihov poziv pristalicama da u petak izadju na ulice protiv, kako oni kažu, vojnog puča, ponovno bi moglo dovesti do nemira.
Mubarakovo puštanje iz zatvora, po mnogima je potvrda stava Bratstva da vojska, koju predvodi general Abdel Fatah al Sisi, pokušava rehabilitirati stare snage.

Medju Egipćanima ima i onih koji su zadovoljni odlukom da se Mubarak pusti iz zatvora Tura.

“On je bio veliki čovjek. Nije trebao biti u zatvoru. Pod njegovom vlašću živjeli smo sigurno, sada nas bilo tko može zatući”, kaže jedan 19-godišnjak.

Zbivanja u Egiptu, ali i u drugim zemljama Arapskog proljeća, po mišljenju stručnjaka dovode u sumnju ishod demokratskih promjena. Mona Yacoubian, savjetnica u Institutu za Bliski istok upozorava:

“Sigurno je teško, sjedeći ovdje u Washingtonu, govoriti o nadama za demokraciju kada Egipat i dalje srlja u kaos”.
XS
SM
MD
LG