Dostupni linkovi

Šta će Beograd reći Srbima sa Kosova: Izlazak na izbore manje loš izbor


Severna Mitrovica, 2013.
Severna Mitrovica, 2013.
Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije, izjavio je da počinje razgovore sa predstavnicima Srba sa Kosova o njihovom izlasku na kosovske parlamentarne izbore 8. juna. Pet dana uoči glasanja na Kosovu nije poznat zvaničan stav Beograda a Srpska lista, najjača stranka koja okuplja srpsku zajednicu na Kosovu, zamrzla je kampanju.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da ne smatra da su razborite odluke Centralne izborne komisije Kosova, ali i da ne misli da je pametno da Srbi ne izađu na izbore.

“Ne mislim da je rešenje u neizlasku na izbore, ali razgovaraćemo sa njima da vidimo šta misle. Takođe ne mislim da su bile pametne odluke CIK-a i neke druge odluke koje su donošene. Ali moramo da se ponašamo odgovorno i u skladu sa državnim interesima. Odluku će doneti država Srbija i neće se kriti iza predsednika opština. Oni će, razume se, imati uputstvo koje će znati kako da prenesu našem narodu”, poručio je Vučić.

Centralna izborna komisija Kosova (CIK) na glasačke listiće stavila je simbole državnosti Kosova, a deo kosovskih Srba tvrdi da je promenjen sastav biračkih odbora u sredinama južno od Ibra, kao i da je povećan broj glasova koje manjine treba da dobiju kako bi osvojile više od garantovanih deset mandata. Zbog toga je Srpska lista zamrzla izbornu kampanju.

Zoran Stojiljković, profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka, kaže za RSE da se, uprkos kasnom zauzimanju jasnog stava, nazire kakav će biti konačan stav Beograda.

“Mislim da će, uz rezervu da je neprihvatljivo da se na izbore ide sa prejudiciranjem rešenja i sa oznakama države Kosovo, preporuka ipak biti da se izađe na izbore. Neka vrsta indikatora za to je i svest među političarima Srba sa Kosova da treba ići se sa objedinjenim listama kako bi se maksimizirao izborni uspeh. Važno je da se maksimalizuje svoja pozicija i zaštita prava. Bez obzira na sve rezerve, izlazak na izbore je manje loš izbor”, ocjenjuje Stojiljković.

Evropski zvaničnici i uoči ovih izbora ističu veliku važnost nastavka normalizacije odnosa Srbije sa Kosovom kao i, kako često navode, napora za nastavak unapređivanja odnosa sa susedima.

Dejvid Lidington, britanski ministar za evropska pitanja, u Beogradu je poručio da Srbi treba da učestvuju na kosovskim izborima kako bi dobili demokratski legitimitet, dok je predsednik Srbije Tomislav Nikolić konstatovao da Srbija radi na normalizaciji odnosa sa Prištinom ali da je suočena sa velikim izazovom zbog predstojećih izbora.
Nenad Đurđević
Nenad Đurđević
Nenad Đurđević, iz Foruma za etničke odnose, rekao je za RSE da Evropa pomno prati kakav će stav zauzeti Beograd.

“Ne smemo zaboraviti da premijer Aleksandar Vučić uskoro ide u službenu posetu Nemačkoj i Angeli Merkel. Zemlja koja je praktično najvažnija za evrointegracije Srbije očekivaće da se ispuni ono što je obećano u Briselu. Dakle da se i na terenu poštuju obećanja o normalizaciji odnosa. Ali zabrinjava činjenica da se stvara čudna atmosfera u kojoj se ništa ne zna do poslednjeg trenutka, a izbori su za nekoliko dana”, naglašava Đurđević.

Medijsko ignorisanje

Primedbe nekih stranaka srpske zajednice su da je, kako tvrde, CIK odbio skoro polovinu zahteva raseljenih Srba da se upišu na birački spisak, zbog čega najavljuju bojkot, ali kao problem navode i to da su se raseljeni u malom broju odazvali za upis na birački spisak jer je u Srbiji obavljan u vreme vanredne situacije usled katastrofalnih poplava.

Prirodne nepogode, smatra Zoran Stojiljković, mogu biti jedna od stvari zbog kojih se vlast ranije nije bavila pitanjem kosovskih izbora.

“Sa druge strane, imajući u vidu da će se na izbore ići sa listićima sa državnim simbolima Kosova, očito je da jasna i na vreme zauzeta pozicija predstavlja vrlo delikatnu stvar. I onda se očito ta vrsta rešenja donosi u poslednji čas”, konstatuje Stojiljković.

Tema kosovskih izbora u medijima u Srbiji soro da ne postoji, retke su izjave političara u štampi i na televizijama o tome, a građani su o njima nešto više čuli kada se oglasila Srpska lista o bojkotu kampanje.

Takva atmosfera, ocenjuje Nenad Đurđević, stvara utisak da predstojeći kosovski izbori za Beograd nisu od velike važnosti.

“Verovatno je stav Beograda da je ispunjvanjem uslova oko prošlih lokalnih izbora na Kosovu završen najveći deo obaveza. Mislim da je to pogrešno. Takođe, pretpostavljam da se procenjuje da će biti slaba izlaznost na severu Kosova i da će stoga biti teško dobiti više od deset garantovanih mesta u parlamentu. Pa je možda kalkulacija da se pozivanjem na izbore ne troše političke pozicije u Srbiji ako već ne može da se uzme više mandata”, mišljenja je Đurđević.

Profesor Zoran Stojiljković zaključuje da će ovi izbori pokazati da li Srbi na Kosovu mogu da se organizuju i politički kapitalizuju izlazak na glasanje.

“Ali očito da je sve što se dešava na Kosovu, na žalost, nešto što je tek dodatna argumentacija koja služi za ojačanje pozicije srpskim pregovaračima, odnosno Beogradu. Izgleda da Beograd još nije naučio da se drugačije ponaša, imajući u vidu decenije negativnih iskustava”, zaključuje Stojiljković.
XS
SM
MD
LG