Dostupni linkovi

Srpski demokratski forum: Ustavni zakon se provodi po potrebi


Nemanja Relić, Veljko Džakula i Nikola Ivanović, Zagreb, 21. kolovoza 2013.
Nemanja Relić, Veljko Džakula i Nikola Ivanović, Zagreb, 21. kolovoza 2013.
Nevladina udruga Srpski demokratski forum upozorila je da glavna stranka hrvatskih Srba – Samostalna demokratska srpska stranka – provodi Ustavni zakon o pravima manjina prema vlastitim političkim potrebama. Njihova istraživanja pokazuju i da su pripadnici srpske manjine podzastupljeni u javnoj upravi i javnim poduzećima.

Kada je Srpski demokratski forum (SDF) pred lokalne izbore u svibnju koalirao sa Samostalnom demokratskom srpskom strankom (SDSS), predlagao je da se inzistira na uvođenju dvojezičnosti, zapošljavanju i drugom, a iz SDSS-a su odgovarali da još nije vrijeme, tvrde u SDF-u.

Također, tvrde i da - kada je SDF zatražio i dobio provođenje lokalnih izbora na dvojezičnim listićima, od Kistanja do Plaškog i od Krnjaka do Vojnića i Dvora na Uni - SDSS to u istočnoj Slavoniji nije napravio.

„Nije bilo nikakvog incidenta, čak su građani iz većinskog naroda to smatrali potpuno normalnim. Kako se mjesec dana ranije bio u Kistanju desio onaj incident, mi smo očekivali da će možda tamo biti nekakvih problema, ali ni tamo ih nije bilo. Iz toga mi zaključujemo da nije problem u građanima, bez obzira koje oni nacije ili vjere bili, već je problem u političarima koji od toga vole napraviti neki problem i sebi neku tezgu. A sve se to može provesti na način da se koriste institucije, da se podnose zahtjevi i da se provjerava da li institucije rade svoj posao. Ne da ih se napada preko novina, nego doći i reći: mi tražimo to i to, izvolite provesti. Lokalne vlasti su to provele, gdje god su podneseni zahtjevi“, kaže predsjednik Upravnog odbora SDF-a Veljko Džakula.

On tvrdi da se lokalni srpski političari na terenu, članovi vijeća srpske manjine i članovi nekih lokalnih pododbora Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ u razgovorima slažu sa zahtjevima SDF-a, ali da ih ne smiju javno zastupati iz straha da ih njihove centrale u Zagrebu i Vukovaru ne “kazne“ skidanjem sa lista na izborima i slično.

Veljko Džakula, Zagreb, 21. kolovoza 2013.
Veljko Džakula, Zagreb, 21. kolovoza 2013.
„Oni su u stvari u funkciji kontroliranog provođenja Ustavnog zakona – kada kome zatreba iz političkih razloga, a ne da se stvar provede da bi ljudi uživali u svojim pravima. Ponavljam, pokazalo se da nije problem u građanima koji žive zajedno, već je problem u političkim predstavnicima koji to nekako diriguju ili diktiraju i polako propuštaju kada njima i do koje mjere njima odgovara. Valjda ono – čuvaj posao da ne obavimo sve, jer čime ćemo se kasnije baviti?!“, naglašava Džakula.

Trendovi koje pokazuje istraživanje o zapošljavanju pripadnika srpske manjine u državnoj i javnoj upravi ne odudara od rezultata iz 2006, 2008 i 2012. godine.

„Pripadnici srpske manjine su podzastupljeni u javnoj upravi, usprkos članku 22. Ustavnog zakona o manjinama koji nalaže pozitivnu diskriminaciju. Unatoč tome što postoji i Akcijski plan zapošljavanja manjina koji se provodi od 2011. do 2015. godine, konstantno se iz godine u godinu smanjuje broj pripadnika nacionalnih manjina u državnoj i javnoj upravi“, navodi politički analitičar Foruma Nemanja Relić.

Istraživanje je pokazalo i da su statuti gradova i općina u kojima žive pripadnici srpske manjine u najvećem broju usklađeni sa zakonom – što je dugo vremena bio problem, ali da ostaje problem implementacije prava koja ti statuti daju srpskoj manjini.

U SDF-u nisu zadovoljni ni stanjem manjinskog obrazovanja, tvrdi savjetnik u Forumu Nikola Ivanović.

„Izrazito malen broj pripadnika manjina je uključen u modele manjinskog obrazovanja, prevashpodno zbog nedostatka podrške županijskih i lokalnih samouprava, nedovoljnog ohrabrenja od strane države, odnosno ministarstva i - i dalje – straha samih roditelja“, kaže Ivanović.
XS
SM
MD
LG