Dostupni linkovi

Srpska politička bajka: Niko nije uzeo ni paru od Miškovića


Miroslav Mišković
Miroslav Mišković
Političari, sudeći bar prema njihovim izjavama, ni jedan evrocent nisu uzeli od najvećeg srpskog tajkuna Miroslava Miškovića. Ovaj je, pak, sudeći prema izjavama ljudi iz kriminalističke policije, na saslušanju rekao da je svima davao novac, ali nije otkrio imena primalaca. Hoće li Mišković i o tome progovoriti, odnosno, hoće li saznanja o njegovim donacijama političarima biti dokazana - još je rano prognozirati.

“Svi političari koji su nešto značili, od Zorana Đinđića do Tomislava Nikolića, razgovarali su sa Miroslavom Miškovićem, pa i ja”, rekao je Mlađan Dinkić, aktuelni ministar finansija i privrede i lider Ujedinjenih regiona Srbije. On, međutim, tvrdi da od Miškovića ni cent nije dobio niti da mu je ikakvu privilegiju omogućio.

Da ni banku od Miškovića nije dobio ni on lično ni njegova Socijalistička partija Srbije izjavio je i aktuelni ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić.

“Ordinarni bezobrazluk je tvrdnja “Informera” da sam plaćenik Miroslava Miškovića. Nikada nisam bio ničiji plaćenik u svom životu koji nije kratak. Miškovića nisam video više od petnaest godina i nikada sa njim nisam imao nikakve poslovne ni bilo kakve druge kontakte. Ordinarna laž je pokušaj da se meni lično, SPS-u i Vladi Srbije nanese šteta”, besno je odgovorio Mrkonjić.

List “Informer” piše da policija istražuje informacije da su Mrkonjić, lider LDP-a Čedomir Jovanović, bivši ministri Božidar Đelić i Slobodan Milosavljević, kao i direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović, bili finansirani od strane Miškovića mesečnim iznosima od 15 do 60 hiljada evra.

Politički lideri i ministri prethodnih vlada listom demantuju da su od Miškovića ikad išta inkasirali. Tako je doskorašnji ministar trgovine u dva mandata Slobodan Milosavljević, kome su neki svojevremeno nadenuli nadimak “ministar za Deltu”, rekao da je normalno što je na toj funkciji imao profesionalne realacije s najvećim trgovinskim lancima, ali da nije bio Miškovićev prijatelj i saradnik, niti da je bio na njegovom platnom spisku.

Mediji, međutim, podsećaju da je u vreme kada je Milosavljević bio ministar trgovine, država 2009. godine sa 40 milijardi dinara kredita finansirala trgovinske lance, a podozrevalo se da je najmanje trećina novca završila u rukama Miškovića. Svojevremeno je i predsednica antimonopolske komisije Dijana Marković-Bajalović iznosila optužbe da su joj Milosavljevićevi pomoćnici vezivali ruke intervenišući kad je u pitanju zloupotreba monopolskog položaja nekadašnjeg Miškovićevog trgovinskog lanca ”Maxi”.

Bivši ministar finansija i potpredsednik vlade zadužen za evrointegracije Božidar Đelić medijima je rekao da nikada nije uzeo novac od najbogatijeg tajkuna već od njegove firme “Delta grupa”. Đelić je, naime, precizirao da se po izlasku iz vlade bavio finansijskim konsaltingom u „Altis grupi“, koja je među nekoliko klijenata imala i Miškovićevu „Delta grupu“.

I nekadašnji ministri Aleksandar Vlahović i Predrag Bubalo takođe su negirali su da ih je vlasnik “Delte” finansirao.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović zatražio je da se formira skupštinski anketni odbor koji bi ispitao veze političkih stranaka i pojedinaca sa biznismenima i tajkunima, ali je vladajuća partija to ocenila kao “pokušaj zamene teza, maskaradu i otužnu odbranu njihovog stranačkog tajkuna i finansijera Miroslava Miškovića."

SNS je zatražila od nadležnih državnih organa da što pre izađu u javnost sa informacijama koga je to sve finansirao Mišković.

Teško dokazivo

Poslanik DS Borislav Stefanović je poručio da ta stranka podržava rad svih tela koja treba da utvrde da li je bilo nezakonitih radnji, ali da se istovremeno zalaže da borba protiv korpucije ne bude selektivna.

“Mi podržavamo rad svih anketnih odbora koji treba da utvrde bilo koje nezakonite radnje, sa željom da vidimo bilo kakav dokaz da je borba protiv korupcije neselektivna”, rekao je poslanik DS-a.
Zgrada Delta holdinga u Beogradu
Zgrada Delta holdinga u Beogradu

Bogdan Pušić, šef radne grupe za ispitivanje privatizacija, posvedočio je da je Mišković na saslušanju rekao da je političarima davao novac, ali da nije pominjao imena. “Bio sam dobar kad sam davao novac. Svima sam davao novac”, kazao je, prema Pušićevim rečima vlasnik “Delta holdinga”, dodavši da će imena otkriti kada za to dođe vreme.

Prvi potrepdsednik Vlade Aleksandar Vučić još ranije je rekao je da je najmoćniji tajkun političarima davao imeđu 30 i 50 000 evra mesečno, ocenivši da bi bilo dobro kada bi Mišković sam naveo njihova imena.

Jedno je, međutim, saznanje, a drugo dokaz. Vladimir Radomirović, glavni urednik antikorupcijskog portala “Pištaljka”, kaže da je verovatno bilo nekih opasnih veza između Miškovića, “Delte” i raznih političara, ali da ne zna koliko je dokazivo da su oni od Miškovića primali novac.

”Takav dokaz je verovatno teško pronaći. Kad bi Mišković o tome pružio dokaze, time bi sam sebe optužio za davanje mita, a ne verujem da mu treba da sam sebe optužuje. Možda zaista postoji nešto u dokumentaciji “Delta holdinga” i Miškovićevoj ličnoj, nekakav spisak sa imenima i iznosima novca koje je davao, ali ne znam ko bi pri čistoj svesti sam sebe optužio za tako nešto s obzirom da je po našem zakonu i davanje mita krivično delo”, kaže Radomirović i dodaje da se boji da ovako gromoglasno najavljena akcija i hašenje Miškovića, do pre neki dan krajnje neočekivano, ne završi njegovim puštanjem iz pritvora i obesmišljavanjem borbe protiv korupcije.

Ocenjujući, takođe, da se ovakvi slučajevi teško dokazuju, Slobodan Beljanski, član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, objašnjava da, uprkos teškoćama, ima mogućnosti da se oni dokažu.

“Većina oblika takozvane materijalne korupcije je zatvorenog tipa, odnosno, interpersonalnog karaktera, a postoji i interes oba aktera da održe konspirativnost. To je razlog da se ti slučajevi teško dokazuju. Ipak, postoji nekoliko mogućnosti, naročito u slučaju ako jedna od tih strana otvori karte, a po pravilu to je davalac,da se toj strani poveruje. Jedna od tih mogućnosti je da je sam davalac iz opreza obezbedio dokaze, kako bi držao primaoca u obavezi, a druga je da se kod primaoca pronađe značajna imovina za koju nema pokrića. Postoji još jedna mogućnost koja može biti korišćena čak i kada obe strane poriču, a to je da je postojao osnov za primenu neke od posebnih dokaznih radnji, pa je sudija za prethodni postupak u Posebnom odeljenju odobrio tajni nadzor komunikacije ili tajno praćenje i snimanje, tako da o svemu postoje i neki pouzdaniji dokazi”, kaže za Radio Slobodna Evropa Slobodan Beljanski.

*Mišković, koji se nalazio i na Forbsovoj listi najbogatijih, čovjek za koga se veruje da je kumovao formiranju srpskih vlada i bio mecena mnogim političkim partijama pritvoren je u sredu. Opširnije u tekstu Miroslav Mišković u pritvoru. Nakon saslušanja određen mu je jednomesečni pritvor.

*Da li hapšenje do juče najmoćnijeg čoveka Srbije vodi ka razotkrivanju pogubne sprege politike i tajkuna, pročitajte u tekstu Mišković iza brave, da li su na redu potkupljeni političari.

* O tome ko je Miroslav Mišković i kako je stekao svoje bogatstvo, pročitajte u tekstu Centra za istraživačko novinarstvo "
Miroslav Mišković: Od Miloševića do Forbesa"

*Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da građani Srbije mogu da vide na slučaju Mišković da sa državom nema nagodbe i dogovora kad su u pitanju kriminal i korupcija.

* Šta će biti sa Miškovićevom imperijom pročitajte ovde.

*Niz sumnjivih privatizacija u BiH se vezuje za ime Miroslava Miškovića, a njegove poslovne veze vezane sežu i do visoko pozicioniranih bh. političara. Detalji u prilogu Razgranato Miškovićevo carstvo u BiH.

*Jedan od najmoćnijih srpskih biznismena, poslovno je prisutan i u Crnoj Gori nakon izgradnje najvećeg trgovinskog centra u toj državi, ali i u oblasti telekomunikacija. Više možete pronaći u tekstu Crnogorske veze Miškovića, a njegov "pad" mogao bi protresti Crnu Goru.
XS
SM
MD
LG