Dostupni linkovi

Nevladin sektor za državne poslove Vučićevih naprednjaka


Kontramiting kao podrška promenama u Radioteleviziji Vojvodine (RTV), Novi Sad, 17. jun 2016.
Kontramiting kao podrška promenama u Radioteleviziji Vojvodine (RTV), Novi Sad, 17. jun 2016.

Formira li aktuelna vlast sa novim-starim premijerom Aleksandrom Vučićem "državni" nevladin sektor? Aktuelizovana je nedoumica nakon što je obelodanjeno da je nekoliko nevladinih organizacija – protivnica novosadskih i beogradskih građanskih protesta zbog rušenja u naselju Savamala i smena u Radioteleviziji Vojvodine (RTV) finansirano iz budžeta opština u kojima je na vlasti Vučićeva Srpska napredna stranka (SNS).

Deluje da je, nakon ponovljene mantre iz devedesetih po kojoj je svoje kritičare označila neprijateljima, vlast otišla korak dalje materijalno pomažući podobne.

Žabalj, Negotin, Rakovica, Voždovac, Raška, Novi Sad - opštine su i grad koji su u tekućoj i prethodnoj godini isplaćivali novac organizacijama čije je pronalaženje sedišta, telefona ili osobe zadužene za kontakt s medijima, pravi izazov.

Nisu, međutim, nepoznanica sume koje su im isplaćivane.

Dostupnim ih je učinila Uprava za trezor Ministarstva finansija na zahtev političkog pokreta "Dosta je bilo". Obelodanjeno je da je Opština Raška u korist Udruženja za zaštitu mladih, jednog od učesnika junskog novosadskog kontramitinga i upornog zagovarača kontroverznog projekta "Beograd na vodi", septembra prošle godine uplatila 73.400 dinara.

Potvrdila je to za RSE Zagorka Šumarac, članica Opštinskog veća zadužena za finansije i po sopstvenom priznanju kadar SNS-a. Svrha uplate je, kako kaže, bila usluga koju im je to udruženje pružilo po sklopljenom ugovoru.

"Oni nas pozovu kad je ta radionica za šta su dobili pare i mi idemo na sve te manifestacije da vidimo da su oni to odradili", kaže Šumarac.

Upitana da li je onda po toj logici eventualno išla i na protest u Novi Sad odgovorila nam je da o tome ne zna ništa.

Primer opštine Raška, pregled naloga po zadatim krijerijumima Ministarstva finansija Srbije
Primer opštine Raška, pregled naloga po zadatim krijerijumima Ministarstva finansija Srbije

Reagujući na aluziju da je u svim opštinama koje su odobravale transfere na vlasti SNS Zagorka Šumarac je u razgovoru za RSE istakla da bilo kakve zloupotrebe nisu moguće.

"Nemojte to, molim vas. Ja jesam član Srpske napredne stranke, ali tvrdim sto odsto. Nema zloupotrebe ni slučajno", naglasila je Šumarac.

Pomenutih 73.400 samo je delić od ukupno 779.500 dinara koliko je Udruženje za zaštitu mladih dobilo novca od registracije u Agenciji za privredne registre početkom marta prošle godine. U Raškoj i Negotinu članovi tog udruženja održali su ukupno četiri predavanja posvećena štetnom uticaju alkohola, ekologiji i nenasilju.

Mnogo su revnosniji, čini se bili, u kritizerstvu građanskih protesta povodom rušenja u Savamali i smenama u RTV-u, a njen lider Ivan Đorđević čest je gost televizije Studio B koja važi za medij blizak gradskim vlastima.

Ivan Đorđević
Ivan Đorđević

"Okupili smo se ovde iz dva razloga. Prvi je da pokažemo da se nikoga ne bojimo. Drugi je da pokažemo naše neslaganje sa njihovim protestom protiv projekta 'Beograd na vodi'. Oni svake nedelje nađu drugi izgovor za šetkanje i protivljenje izgradnji našeg grada, modernizaciji, ulepšavanju i mogućnosti za otvaranje radnih mesta", govorio je Đorđević u korist projekta čijoj se izgradnji protivi dobar deo javnosti i osvedočenih arhitektonskih stručnjaka.

Svi naši pokušaji da se detaljnije upoznamo sa delokrugom rada, cijnim grupama ili načinima finansiranja organizacije koju predvodi Ivan Đorđević pali su u vodu. Preko društvenih mreža nije nam odgovorio na upit nekoliko dana.

Na adresi u beogradskom naselju Resnik gde smo ih potražili, a koja figurira kao sedište Udruženja u dokumentima APR-a, smo od komšija saznali da je udruženje premešteno u zgradu Beograđanke, stecište gradskog civilnog sektora koje su na korišćenje ustupile gradske vlasti.

Tamo smo međutim, od nekoliko aktivista drugih organizacija koje smo zatekli, saznali "da Ivan Đorđević nije tu i da ga treba kontaktirati telefonom ili mejlom" – te nas je to vratilo na početak.

U međuvremenu dobismo i odgovor putem Fejsbuka: "Predsednik je trenutno u obavezama, kada bude u mogućnosti pozvaće vas".

Najviše, ukupno 1.800.000 dinara od grada Novog Sada i opštine Žabalj u 2016. i 2015. godini dobila je Unija mladih Srbije. Pažnju na sebe skrenula je učešćem u organizaciji kontra-protesta U Novom Sadu održanom u junu zbog nedavnih smena u Radioteleviziji Vojvodine kome su prisustvovali mnogobrojni stranački prvaci vladajućeg SNS-a. Simbol protesta bila precrtana žuta patka.

"Mislim da se zloupotrebljava položaj određenih nevladinih organizacija i da se pojedine osnivaju sa težnjom da se finansiraju određenje političke opcije ili određene aktivnosti koje imaju politički karakter, a bez da se to zapravo naziva tim imenom", upozorava u izjavi za RSE Marija Bulat, dugogodišnja nevladina aktivistkinja i generalna sekretarka krovne organizacije mladih Srbije.

Marija Bulat
Marija Bulat

Unija mladih Srbije, objavljeno je na njenom sajtu, do sada je sprovela tri projekta: čija su ciljna grupa bili studenti i deca. Sedište te organizacije, objavljeno je na sajtu Agencije za privredne registre, je u Novom Sadu.

Za adresu navedenu u APR-u ne postoji nikakav telefonski kontakt. Osobu navedenu kao osnivača, Sergeja Furtulu, kontaktirali smo putem društvenih mreža kako bismo saznali nešto više o njihovim delatnostima i finansiranju – nikada nismo dobili odgovor.

Na internet stranici stoji da im je, od 2014. godine nastanka, "cilj da unaprede položaj mladih u društvu i doprinesu izgradnji slobodnih i svestranih ličnosti".

U dokumentaciji Uprave za trezor nije bilo podataka o uplatama za "Patku daj tati" i "Odbrane izborne volje građana", organizacija inače registrovanih u APR-u istog junskog dana u jeku građanskih protesta u Novom Sadu i Beogradu, jer u momentu izdavanja nisu imali validan račun.

Devedeset odsto pobrojanih finansijera, izuzimajući zvaničnike Raške, opština Žabalj, Negotin, Rakovica, Voždovac i grad Novi Sad bili su ili nedostupni za komentar ili smo upućeni na "redovnu" proceduru upita mejlom koja se, po pravilu, proteže unedogled.

Brutalnost na delu

Aleksandar Stevanović, predstavnik pokreta "Dosta je bilo" organizacije koja je tražila i objavila dokumenta Uprave za trezor koji ukazuju na vezu SNS-a i pojedinih nevladinih organizacija, upozorava da korisnik državnih sredstava mora imati jasnu misiju, dokazano članstvo i iskistvo u radu – što ovde nikako nije slučaj.

"Naša vlast pronašla je još jedan način za izvlačenje novca poreskih obveznika za partijske svrhe. Ne mogu sad da kažem da je to otkriće Srpske napredne stranke, to su radile i vlasti pre nje. Međutim, kako je kod njih nekako sve ogoljenije i manje ušminkano, onda to sve mnogo više bode javnost pa se i više ne trude da sakriju šta rade. Dakle, kod njih to izgleda mnogo brutalnije", smatra Stevanović.

Takvo stanje – sve očigledniji upliv visoke politike u nevladin sektor, osim što obesmišljava njegov značaj u demokratizaciji društva, otvara i mnogo značajnije pitanje: eventualnu odgovornost za finansijske zloupotrebe, upozorava Marija Bulat.

"Šta se dalje dešava sa tim novcem mi zaista ne znamo jer se ne bavimo istražnim radnjama u tom smislu. Ponekad se dešava da se novac dobija za određene aktivnosti a da se realizuju neke potpuno druge. Nekad se čak sazna da je novac otišao u ruke određenih političkih opcija. Ili da su političke stranke osnovale organizacije koje mogu da konkurišu za sredstva, kako od organa javne vlasti, tako i nekih stranih donatora", zaključuje Marija Bulat.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG