Dostupni linkovi

Srpska lista ostaje pri svojim uslovima za ulazak u Vladu Kosova


Ustavni sud Kosova
Ustavni sud Kosova

Srpska lista neće odustati od svojih uslova za ulazak u buduću vladu Kosova. Poništenje i stopiranje privatizacije u srpskim sredinama, stvaranje uslova za održiv povratak Srba, povratak imovine SPC i formiranje Zajednice srpskih opština su četiri glavna uslova.

Predsednik Srpske liste, Aleksandar Jablanović, u izjavi za RSE navodi da je za ovu listu bitno da se opstanak Srba i nealbanaca na Kosovu bazira na održivoj osnovi, a bez poništenja privatizacije i još nekih bitnih ustupaka manjinskim zajednicama, po njemu, nije moguće očekivati izvesnu budućnost na Kosovu.

„Za nas je potpuno neprihvatljiv način privatizacije koji je do sada vršen. To je privatizacija po principu prodaje imovine u bestenje i ni jedna firma nije zadržala prvobitni oblik poslovanja“, kaže Jablanović.

"Za nas su", pojasnio je "od ključne važnosti firme kao što su INEX Ski centar na Brezovici, preduzeće Ratar u Gračanici, Trepča na severu Kosova i Metohije, i ostali privredni subjekti na severu Kosova i Metohije, uključujući i preduzeće Ivo Lola Ribar u Štrpcu".

"Koliko će budući premijer i buduća većina prihvatiti te uslove nije na nama, ali mi bez tih uslova nećemo prihvatiti da podržimo budućeg premijra i buduću vladu“, dodao je on.

Jablanović je naglasio da konkretnih razgovora oko eventualne koalicije za formiranje Vlade nije bilo, te da se čeka na konačnu odluku Ustavnog suda o ustavnosti izbora predsednika Skupštine Kosova od 17. jula.

Podsetimo da pobednička Demokratska parija Kosova Hashima Thacija stoji iza toga da samo oni imaju pravo da formiraju vladu, dok postizborna koalicija LDK-AAK-Nisma (Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo) tvrdi da oni imaju potrebnu parlamentarnu većinu.

„Imali smo poziva i od jedne i od druge strane, da budem iskren, ali nikakvih zvaničnih razgovora na tu temu nije bilo. Mi želimo da sačekamo odluku Ustavnog suda nakon koje ćemo da krenemo u pregovore o formiranju buduće vlade ukoliko lice koje bude proglašeno za mandatara bude pozvalo srpsku listu na razgovore oko formiranje vlade. Za Srpsku listu je bitno kakvu će politiku buduća vlada sprovoditi, a ne koliko ćemo ministarskih mesta dobiti i ko će biti funkcioneri te vlade“, kaže Jablanović.

Za Ranđela Nojkića, poznavaoca političkih prilika na Kosovu, uslov Srpske o poništenju i stopiranju privatizacije preduzeća u srpskim sredinama je završena stvar, sobzirom da je ova lista nastala koalicijom između Samostalne liberalne stranke koje su sada deo Srpske, a koje su ranije bile deo izvršne vlasti na Kosovu.

„Sve ove probleme o koje sada stavljaju na dnevni red kao uslov za njihovo dalje učešće mislim da su neprihvatljivi za Prištinu iz prostog razloga što je SLS u protekla dva mandata bio na čelnoj poziciji, naročito u drugom mandatu gde je vlada apsolutno zavisila od podrške SLS-a, te je ovaj mandat i izgurao zahvaljujući SLS-u. A SLS je pritome apsoluno sve što se izdešavalo u proteklom periodu na ovaj ili onaj način prihvatao – bilo time da su direktno glasali, bilo time da su bili u direktorijatu pa da su donosili važne odluke, pa iako su u određenim situacijama bili uzdržani i nisu se jasno protivili – sve to jasno govori da su oni praktično sve te procese legalizovali. Ukoliko bi Srpska bila dosledna u ovom stavu, ona bi pre svega morala da se odrekne g. Slobodana Petrovića, koji je bio podpredsenik Vlade, koji je bio u pregovaračkom timu Prištine, učestvovao u donošenju ovih važnih odluka“, kaže Nojkić.

Inače, pored Srpske liste, i ostale partije čekaju na konačnu odluku Ustavnog suda, a za 21. avgust zakazana je javna rasprava o zahtevu za razmatranje ocene ustavnosti izbora predsednika Skupštine Kosova, a nakon koje se očekuje i konačna odluka, najdalje do 18. septembra.

Tada će se saopštiti da li je izbor Ise Mustafa bio ustavan ili ne. Kada se to utvrdi i kada se okonča proces konstituisanja Skupštine, na red dolazi formiranje Vlade Kosova.

XS
SM
MD
LG