Dostupni linkovi

Srednjoškolci iz Hadžića: Humanost urodila plodom


Humani kontejneri
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00

Humani kontejneri

TV Liberty, televizijski magazin RSE, još u decembru 2013. je posjetio Srednjoškolski centar Hadžići (SŠC) da bi zabilježio humanu priču učenika koji su inicirali odlaganje nosive odjeće u kontejnere školskog dvorišta da bi pomogli prijateljima i ljudima lokalne zajednice nižeg socijalnog statusa.

Više od godinu dana kasnije, njihova akcija je urodila plodom. Odjeća, koja se odvozila šleperima, došla je čak do Zenice.

Vrijedni volonteri Srednjoškolskog centra Hadžići vratili su osmijeh na lica siromašnih bh. građana.

"Moje mišljenje je da bi se ovakve akcije trebale proširiti. Ako kući imamo garderobu koju ne koristimo - nekome bi puno značilo da je poklonimo, nekome bi time uljepšali život", navodi Vildan Fazlibašić, učenik SŠC-a.

Humanitarni rad oplemenjuje dušu onih koji se time bave.

Dženana Musić
Dženana Musić

"Prije godinu dana učlanila sam se u školsku sekciju Klub humanitaraca. Naš zadatak je da iz humanitarnih kontejnera prenosimo stvari u prostorije naše škole. U toj prostoriji razvrstavamo mušku i žensku, te dječiju garderobu, igračke... Pozivamo osobe koje su učlanjene u neke druge organizacije da dođu i zajedno sa nama odnesu te stvari, te da ugledamo osmijehe i sreću na licima ljudi kojima je pomoć potrebna", kaže Dženana Musić, učenica SŠC-a.

U školskom dvorištu su kontejneri u koje građani donose ono što im je viška u ormarima. Potom, učenici odjeću odnose u posebnu prostoriju, razvrstavaju i pakuju, te šalju budućim korisnicima. Koliko je akcija bila uspješna svjedoči i podatak da su u nekoliko navrata organizovali kombi-prevoz za distribuciju.

Misim Gegić
Misim Gegić

"Mislim da je sistem obrazovanja, osim ovog formalnog kojeg imamo, dobro organizovan i neformalno, odnosno kroz projekte. Jedan od projekata bio je i projekat humanitarni kontejneri koji je izazvao veliku pažnju medija. Mnoge ustanove su dolazile ovdje i uzimale izjave naših učenika i nastavnika, te se na taj način čulo o školi možda više nego što kroz neke druge projekte za koje mislim da su dali izuzetno dobre rezultate", ističe za RSE Misim Gegić, direktor Srednjoškolskog centra Hadžići.

Lokalna zajednica, prema riječima naših sagovornika, izvrsno reaguje na ovu akciju koja istovremeno razvija humanost i empatiju kod omladine.

"Imamo veliki odaziv građana na ovaj projekat. Svakodnevno se donosi roba u humanitarne kontejnere koji naši učenici zajedno sa profesorima sortiraju i šalju dalje. Današnji mladi se, uglavnom, bave tehnologijom a vrlo je bitna i socijalizacija, tako da oni u kontaktu sa sugrađanima kojima je potrebna ova pomoć vide kakvi su to uslovi života i u čemu oni mogu da pomognu sa ovom garderobom, sa svojom ljubaznošću i suosjećanjem", kaže Alma Omerović, socijalna radnica.

Ovo je jedan od rijetkih humanih projekata koji je opstao i kada su se prve kamere ugasile.

"U ovom uzrastu jako je bitno biti humano osvješten, a to nam upravo pruža sekcija Klub humanitaraca. Ovom prilikom bih se zahvalila što imamo priliku da budemo humano osvješteni i da pomažemo ljudima", poručuje Ajla Nizić, učenica SŠC-a.

XS
SM
MD
LG