Dostupni linkovi

Srebrenički Superar: Hor koji širi dobre vibracije


Hor "Superar"
Hor "Superar"

Dječiji hor Superar iz Srebrenice okuplja oko 350 mališana iz Srebrenice, Bratunca, Potočara i Skelana. U Kući dobrih tonova, djeca uče svirati muzičke instrumente, a hor je pjevao u Sarajevu pred papom Franjom. U proteklom periodu mališani iz Srebrenice imali su još nekoliko nekoliko zapaženih nastupa.

Superar je svjetski pokret i za nekoliko godina u Srebrenici je postigao cilj. Ismar Porić, direktor Superara, napominje da je prije pet godina ovdje bilo svega sedam učenika, a sada ih je na stotine.

„Superar je jedan muzički pokret koji je nastao 1990. godine u Beču. Do danas se proširio u više evropskih zemalja – u Slovačku, Švicarsku, Njemačku, Italiju, Rumuniju, Tursku i Bosnu i Hercegovinu. Kroz ovaj projekt djeca maju priliku da savladaju tehniku zajedničkog muziciranja i plesa. U Srebrenici smo pokrenuli malu muzičku školu prije četiri godine. Tada smo imali sedam polaznika, a danas okupljamo 350 članova“, kaže Ismar Porić.

Osnovci iz Srebrenice, Bratunca, Skelana Potočara oduševljeni su onim što im pruža Superar u Kući dobrih tonova u Srebrenici. Evo šta kažu polaznici Muzičke škole:

Sa vježbi Superara, foto: Sadik Salimović
Sa vježbi Superara, foto: Sadik Salimović

„Sviram klavir već tri godine. Osim toga, član sam hora i nastupala sam na koncertu u Beču i u drugim gradovima.“

„Ja sam ovdje od 2010. Godine. Naučio sam svirati i pjevati, stekao sam puno drugara. Igramo se, družimo, pjevamo...“

„Ovdje sam već tri godine. Veoma je zanimljivo. Sviram klavir, idem na hor. Preporučio bih ostaloj djeci da se uključe u muzičku školu Superara.“

„Ja sviram klarinet. Nastupao sam na koncertima u Beču, Sarajevu, Mostaru.“

Osnovci u školama imaju muzičko obrazovanje, ali, rad u Superaru pomaže im da upotpune znanje iz muzičke kulture.

„Ovo je projekt pomirenja i multietničnosti. Mališani iz Srebrenice, Skelana, Bratunca i Potočara imaju priliku dada plešu i pjevaju. Mogu da nauče da sviraju harmoniku, gitaru, klavir, klarinet, bubnjeve, a tu je i kurs njemačkog jezika“, napominje Porić.

Sa vježbi Superara, foto: Sadik Salimović
Sa vježbi Superara, foto: Sadik Salimović

Ove godine dječji hor Superar imao je niz nastupa. Postao je prepoznatljiv po pjesmi Love People (Voljeti ljude).

„Imali smo dosta nastupa od kojih treba izdvojiti onaj od 6. juna u Sarajevu gdje su djeca nastupala pred papom Franjom. Istakao bih i naš nastup krajem avgusta u Beču na samitu za integraciju evropskih zemalja u Evropsku uniju“, kaže Ismar Porić.

Organizacija Superar ima ambicije da omasovi članstvo i priredi još više koncerata u Bosni i Hercegovini i zemljama regiona.

„Trenutno vršimo upis najmlađih u našu muzičku školu. Radimo na koncertnim aktivnostima. Spremamo se za turneju po Bosni i Hercegovini i zemljama regiona. Ono što je važno istači je da sve projektne aktivnosti su besplatne za sve polaznike i članove Superarove muzičke škole“, ističe Ismar Porić, direktor Superara.

XS
SM
MD
LG